Nagrajenci sklada Vordemberge-Gildewart 2010

0
197

Nagrada sklada Vordemberge-Gildewart 2010

17. 4. – 16. 5. 2010
 

  

V soboto, 17. aprila 2010 so v Mestni galeriji Ljubljana na Mestnem trgu 5 odprli razstavo del udeležencev natečaja za nagrado sklada Vordemberge-Gildewart 2010, ki jo podeljuje mladim vizualnim umetnikom do petintridesetega leta starosti po vsej Evropi.

 

Mednarodna žirija za podelitev štipendij 2010 v sestavi Gotthard Graubner, Antje von Graevenitz, Werner J. Hauser, Dietrich Helms, David Juda, Andreas Meier, Volker Rattemeyer, Arta Valstar in Margit Weinberg je izbrala Evo Petrič, Nino Koželj in Marca Juratovca.

 

Obrazložitev komisije:

Eva Petrič dobi štipendijo fundacije VG 2010 v višini € 15.000.

Multimedijska umetnica je žiriji predložila primere iz svojega dela "Grey Matter – the Language of Shadow", povzete v zelo lepo oblikovani knjigi velikega formata. Sooča se s kraji in prostori in samo sebe inscenira v te večplastne, tudi drug v drugega transparentno prodirajoče kontekste. Vsakdanji temi »Senca« Eva Petric izvabi čarobne svetove, ki opazovalca neposredno uročijo in ga pritegnejo. Žirija je pri svoji odločitvi upoštevala tudi raznolikost njenih izraznih možnosti kot pisateljica, fotografinja in performerka.

 

Nina Koželj dobi pokroviteljski prispevek fundacije VG 2010 v višini € 7.500.

Pozornost žirije je najprej pritegnila serija grafičnih listov, ki delujejo kot črtne sledi in barvna znamenja na beli površini. Na nenavaden način umetnica postavlja v razmerje grafično in skulpturalno, pri čemer iz plastično modeliranega telesa antropomorfne kvalitete prihajajo vzdražljivi zvoki in s tem prinašajo tretjo dimenzijo zaznave. Delo Nine Kozelj deluje osvežujoče eksperimentalno in videti je, da so možni nadaljnji konceptualni razvoji.

 

Marko Juratovec dobi priznanje fundacije VG 2010 v višini € 7.500.

Umetnik tematizira ruševine v strogo serijski formi. S stanji fragmenta rokuje v nanašalnem polju pravila in odstopanja. Poglablja se v vizualno mišljenje in se igra z njegovim krhkim materialom in njegovimi čutnimi lastnostmi, pa naj gre za stiropor, kot v predloženem delu, ali pa za steklo v drugih produkcijah inteligentne domišljije, za katero je našel dobro oznako "Anarchytecture". Tako novi, presenetljivi nivoji interpretacije doživljajo upodobitev. Marko Juratovec izkorišča svoje umetniške izkušnje za aplikacije na scenografskem področju, za gledališče, film, televizijo.