Napovednik Narodnega muzeja Slovenije

0
205

Dragi obiskovalci,

veseli smo, da vam od sobote, 19. decembra 2020, lahko spet odpremo muzejska vrata! Odprta sta Narodni muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije – Metelkova v Ljubljani.
Posebej vabimo na ogled občasne razstave ob 100. obletnici koroškega plebiscita »Slovenci, za zmiraj gre!«. Na ogled so tudi vse stalne razstave na obeh lokacijah. Ustavite se tudi v muzejskih trgovinicah: morda najdete pravšnje darilo zase ali za svoje bližnje.

V muzeju smo poskrbeli za vse potrebno, da bo vaš obisk varno in prijetno doživetje. V času povečane možnosti okužb tudi vas prosimo, da spoštujete muzejski bonton.

 

MUZEJSKA BOMBONJERA

 

novi spletni rubriki predstavljamo muzejske bombončke – privlačne eksponate, ki jih postavljamo v kontekst aktualnih dogodkov, oseb, obletnic … in tako gradimo most med preteklostjo in sodobnostjo.
V tednu, ko praznujemo 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna, predstavljamo prvo poslastico iz muzejske bombonjere. Avtorica Blaženka First predstavlja devet Beethovnovih portretov iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije in jih umešča v evropski kontekst.

 

NAGRADE IN PRIZNANJA

 

Dr. Janka Istenič je prejela priznanje Slovenskega arheološkega društva

Priznanje SAD za enkratni izjemni dosežek na področju arheologije v letu 2019 je Slovensko arheološko društvo podelilo dr. Janki Istenič iz Narodnega muzeja Slovenije, in sicer za monografsko delo Roman Military Equipment from the River Ljubljanica. Typology, Chronology and Technology / Rimska vojaška oprema iz reke Ljubljanice. Arheološke in naravoslovne raziskave (serija Katalogi in monografije, 43).

Iskreno čestitamo!

 

NAGOVOR DIREKTORJA

 

S 1. decembrom 2020 je vodenje Narodnega muzeja Slovenije za obdobje petih let prevzel dr. Pavel Car. V nagovoru med drugim pravi: “Imam čast, da vodim izjemno ekipo strokovnjakov. Svojo vlogo vidim predvsem v tem, da jim omogočim čim boljše delovne pogoje in jim zagotovim potrebna sredstva. Tako bodo lahko s predstavljanjem kulturne dediščine ter s svojim strokovnim, znanstvenoraziskovalnim in konservatorsko-restavratorskim delom še naprej ustrezno zastopali Narodni muzej Slovenije doma in v tujini.”

Celoten nagovor in življenjepis najdete na tej povezavi.

 

IDEJE ZA PRAZNIČNA DARILA

 

Božiček in dedek Mraz kupujeta tudi pri nas!
Iščete ideje za darila? Svojim najdražjim letos podarite nekaj drugačnega, izvirnega. V odpiralnem času muzeja se ustavite v naših trgovinah na Muzejski in Metelkovi, kjer boste našli pestro ponudbo nakita, spominkov in strokovne ter poljudne literature, ki izhaja pod okriljem Narodnega muzeja Slovenije.