Napovednik Vodnikove domačije Šiška

0
161

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV 18.–28. AVGUST

Pripovedovalsko-pogovorni dogodek

AMERIŠKI LITERARNI MOJSTRI: SHIRELY JACKSON IN LYDIA DAVIS

Napovedani dogodek za torek, 24. avgusta, je prestavljen na četrtek, 16. septembra! (20h)

Dogodek je del serije Ameriški literarni mojstri, ki poteka na Vodnikovi domačiji Šiška in jo podpira Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani.

 

 

Izbrano

POGOVOR Z NOMINIRANCI ZA NAGRADO NOVO MESTO

Sreda, 18. avgust (19h)

Založba Goga in Društvo slovenskih literarnih kritikov vabita na predstavitev nominirancev za nagrado za najboljšo zbirko kratkih zgodb novo mesto.

Letošnja žirija za nagrado novo mesto v sestavi Matej Bogataj, Robert Kuret, Žiga Rus in Silvija Žnidar (predsednica) je v poročilu zapisala: »Na koncu smo se enotno odločili za četverico del, ki so bila v celoti, formalno in vsebinsko, najbolj skladna, zaokrožena in prepričljiva in ki so izkazovala visoko literarno raven.«

 

Nominiranci za nagrado novo mesto so:
Marko Golja, Prepozno, pozneje (LUD Literatura, 2020)
Anja Mugerli, Čebelja družina (Cankarjeva založba, 2020)
Carlos Pascual, Nezakonita melanholija, prevod Mojca Medvedšek (LUD Šerpa, 2020)
Agata Tomažič, Nož v ustih (Založba Goga, 2020)

 

Večer bo vodila literarna kritičarka in predsednica žirije, Silvija Žnidar.

 

Lepo vabimo, da se nam pridružite.

 

Pripravljamo v sodelovanju z Založbo Goga.

_____
V primeru lepega vremena bo pogovor potekal na vrtu domačije, če bo vreme slabo pa v dvorani na podstrehi. Vstopnina 2 eur.

 

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Izbrano

VEČER S PESNIKOM ESADOM BABAČIĆEM

Četrtek, 26. avgust (19h)

Vabimo na večer s pesnikom Esadom Babačičem, ki ga bo vodil pisatelj, scenarist, publicist in prevajalec Žiga Valetič.
Pogovor s pesnikom in esejistom Esadom Babačićem bo tokrat še nekoliko bolj intimen. Sogovorniku Žigu Valetiču bo povedal, zakaj je postal pesnik, čeprav je bil zgolj pekovski pomočnik. Prebral bo nekaj odlomkov iz knjige Charlesa Bukowskega, ki jo je prebral največkrat v življenju. Beseda bo tekla o tem, zakaj so ga v ZDA primerjali z Bukowskim in kako je tamkajšnji založnik knjige Vsak otrok je lep, ko se rodi pobral denar in se zavil v molk. Pogovarjala se bosta o Vodmatu, o žogi, o košu pod blokom, o ploščah Azre in o tem, kako so nastajala punk besedila. Del pogovora bo posvečen antologiji slovenske punk poezije Zamenite mi glavo in pesmi Ne stopaj, ki jo je Esad pozabil uvrstiti vanjo, slišali pa bomo tudi nekaj poezije Tina Ujevića in pesmi iz zadnje Esadove zbirke Včasih.

 

Na pogovoru boste lahko del knjižnega opusa Esada Babačića tudi nakupili.

 

_____
Po pogovoru sledi koncert zasedbe Jani Kovačič & Noreia: Kilt Roberta Burnsa!

Vstopnina za pogovor je 2 eur.

Enotna vstopnica
Vstopnica za koncert Jani Kovačič & Noreia: Kilt Roberta Burnsa (12 eur / 10 eur v predprodaji) velja kot enotna vstopnica za oba dogodka.
Vstopnice lahko kupite na domačiji v odpiralnem času ali prek spleta.
_____
Pogovor bomo v živo prenašali tudi prek FB strani domačije.

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Koncert

JANI KOVAČIČ & NOREIA: KILT ROBERTA BURNSA

Četrtek, 26. avgust (20.30)

 

Laura KRAJNC, glas, violina
Jani KOVAČIČ, glas, kitara

 

Noreia:
Ana NOVAK, violina
Anej IVANUŠA, lesena flavta, bouzouki
Robert BONE, klarinet, irska piščal
Gašper ŠINKOVEC, kitara
Stanči ŠKARJA, kontrabas

 

Vabimo na koncert Janija Kovačiča in zasedbe Noreia, ki bodo skupaj z gostjo Lauro Krajnc  nastopili z novim glasbenim projektom Kilt Roberta Burnsa!

Skupaj so pripravili koncert živahnih škotskih ljudskih in ponarodelih napevov, ki jih je zapisal najznamenitejši škotski pesnik Robert Burns (1759–1796), v slovenščino pa sta jih prevedla Janez Menart in Jani Kovačič. Pesmi še danes tvorijo železni repertoar, tako na škotskih koncertnih odrih kot v krčmah.
V prvem delu koncerta bodo zapeli in zaigrali nekaj značilnih škotskih pesmi z Burnsovimi besedili ter nekaj zanimivih škotskih napevov ter inštrumentalov. V drugem delu pa bodo izvedli znamenito kantato Veseli berači (Love & Liberty).

 

Vstopnice 12 eur / 10 eur v predprodaji.
Vstopnice lahko kupite na domačiji v času odpiralnih ur ali preko sistema moje karte: https://www.mojekarte.si/si/jani-kovacic-noreia-kilt-roberta-burnsa/vstopnice-1141984.html.

Večer bo ob 19. uri uvedel pogovor s pesnikom Esadom Babačičem, z njim se bo pogovarjal pisatelj, scenarist, publicist in prevajalec, Žiga Valetič.

Enotna vstopnica
Vstopnica za koncert: 12 eur / 10 eur v predprodaji velja kot enotna karta za oba dogodka.

Sofinancira MOL – Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo.

 

 

Napovedujemo:

Festival angažiranega pisanja

FESTIVAL Itn.

Pet, 27. in sobota, 28. avgust

Prvo informacijo o festivalu vam pošljemo v sredo, 18. avgusta.

Kontaktna oseba za festival: Nika Kovač / E: nika.kovac.8m@gmail.com,  T: 040 150 893

 

Partnerji festivala: Vodnikova domačija, Udesin, Mladinska knjiga.

Sofinancira: MOL – Urad za mladino.

 

 

 

I z o b r a ž e v a n j e

 

TEČAJ STRIPA ZA NAJSTNIKE IN ŠTUDENTE Z IZARJEM LUNAČKOM

Petek, 10. september (16h-19h) in sobota, 11. september (10h-13h)

Septembra se vračajo stripovske delavnice Izarja Lunačka!

V dvodnevnem tečaju vam bo uveljavljeni risar stripov Izar Lunaček izdal nekaj trikov stripovskega pripovedništva: kako si zamisliti in narisati zanimive like, kako pisati scenarij, kako kadrirati pripoved in kako komponirati posamezno stripovsko stran. Principe vam bo pokazal na primerih kvalitetnih stripov, nato pa boste skupaj ustvarili nekaj strani od začetne ideje pa do končnega izdelka. S seboj lahko za komentarje prinesete tudi že izdelane stripe od doma.

Sprejemamo tudi povratnike! Kdor še ni bil, bo za uvod v petek zopet deležen enega šnelkurza iz zgodovine stripa, da vidi, kaj vse je mogoče; tudi v soboto bomo začeli z ekspres predavanjem o stripovski režiji in kompoziciji.

 

Pridite opremljeni z idejami in svojimi najljubšimi risali ter papirji, za ostalo pa poskrbimo mi.

Potek delavnice:
PET, 10. september (16h-19h)
SOB, 11. september (10h-13h)

Se vidimo, super bo.

 

Prijave:
Starost udeležencev naj bi bila nad 15 let, razen če ste izjemni in zavzeti risarji, v tem primeru je starostna omejitev nad 12 let. Število udeležencev je omejeno.
Cena: 30 eur za celotni tečaj.
Prijave zbiramo na: irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Pripravljamo v sodelovanju z Zavodom Stripolis.

 

 

TEČAJ DRAMSKEGA PISANJA S KIM KOMLJANEC

 1. september-9. november, ob torkih od 15.45 do 17.45

Zaradi izjemnega zanimanja ponovno razpisujemo tečaj dramskega pisanja. Število mest je omejeno, zato se prijavite čim prej.

 

Pisanje za oder ima lahko različne forme in seveda nešteto tem in vsebin. A vedno se beseda s papirja preseli v prostor, na oder. Ta izziv pa zahteva posebno znanje in spretnosti. Skozi osem srečanj se bomo soočili z različnimi elementi drame, kakor jih je definiral Aristotel, nato pa bomo Aristotelove ideje preizkusili skozi praktične vaje, jih preizpraševali, nadgrajevali, obračali na glavo ali postavljali na trdna tla. Okvirni načrt dela je sledeč:

 1. KJE ZAČETI: katere ideja je bo zdržala v dramski formi, kako spodbuditi svojo domišljijo, kje se lotiti pisanja;
 2. ZGODBA IN ZGRADBA: zgodba vs. fabula, zorni kot, kako pripovedovati brez pripovedovanja;
 3. TEMA IN ZGRADBA: kje vse prebiva tema, kakšna zgradba najbolje služi izbrani temi;
 4. DRAMSKE OSEBE: v čem so drugačne in v čem podobne resničnim osebam, kako ustvariti verjemljive like, kdaj vodi lik in kdaj zgodba, koliko oseb potrebuje posamezna zgodba;
 5. DIALOG IN AKCIJA: v čem je dramski dialog drugačen od tistega v romanu ali pripovedki, akcija vs. aktivnost; podtekst ali kaj govorijo dramski liki, da ne bi povedali tega, kar v resnici čutijo;
 6. KAKO NAJTI SVOJ SPECIFIČNI IZRAZ: zakaj pišem za oder, kje se skriva in kakšen je moj avtorski subjekt;
 7. DRAMSKI PROSTOR IN ČAS: razlika med fikcijskim prostorom in scenografijo, med dramskim in odrskim časom;
 8. ČRTANJE, DOPISOVANJE, PREDELOVANJE BESEDILA, SODELOVANJE Z IGRALCI_KAMI IN REŽISERKAMI_JI: kako popraviti besedilo, ne da bi izgubili njegovo moč; kdaj je dramsko besedilo sploh dokončano?

 

V vsakem od osmih srečanj bo nekaj časa namenjenega tudi individualni praktični nalogi – pisanju. Skozi te naloge boste udeleženci lahko razvijali eno ali več idej za svoje lastno dramsko besedilo.

 

KAJ POTREBUJEM?

Obvezna oprema za delavnico je: sproščena domišljija, pisalo in zvezek s trdo podlago (oziroma elektronski ekvivalent). Sem in tja kdaj bomo besede preizkusili tudi v prostoru (brali, komentirali, se z njimi igrali), zato so dobrodošli igralski talent (tudi če še neodkrit!), analitična ušesa in konstruktivni besednjak.

 

KDAJ IN KJE?

Delavnica bo potekala ob torkih popoldan, od 15.45 do 17.45, v dvorani Vodnikove domačije, in sicer na naslednje datume: 14. september, 21. september, 28. september, 5. oktober, 12. oktober, 19. oktober, 2. november  in 9. november 2021.

Vsebina delavnice se iz tedna v teden nadgrajuje in v skupini si bomo morali med seboj zaupati, saj si bomo predstavljali delo v zelo občutljivi fazi nastajanja, zato je zaželeno, da se udeležite vseh srečanj.

 

KAKO SE PRIJAVIM?

Prijavite se po mailu na naslov: dramaturg.queen@gmail.com

V prijavi, ki jo naslovite PRIJAVA NA TEČAJ DRAMSKEGA PISANJA navedite:

 1. ime,
 2. telefonsko številko
 3. Na kratko: dosedanje izkušnje s pisanjem (za oder, papir ali drug medij) ali delom v gledališču; če nimate nobenih izkušenj na nobenem od dveh področij, ste prav tako dobrodošli;
 4. Neobvezno: nekaj stavkov o ideji za dramsko besedilo, ki bi ga želeli razvijati (če ideje še nimate, jo boste našli na delavnici!)

 

 

KOLIKO STANE?

Vsako srečanje stane 10€, osem srečanj torej 80€, plačljivo izključno vnaprej. V primeru dovolj velikega števila prijav, bomo lahko do dvema udeležencema/-kama omogočili štipendijo za brezplačno udeležbo. Če si šolnine ne morete privoščiti, tečaja pa bi se želeli udeležiti, nam pišite. Pri presojanju in dodeljevanju štipendij bomo diskretni in solidarni.

 

Če imate še kakršna koli vprašanja, nam pišite na zgornji elektronski naslov.

 

O MENTORICI

Kim Komljanec je dramatičarka, dramaturginja in lektorica, gledališka režiserka, in pedagoginja. Občasno tudi igralka. Po diplomi iz francoskega jezika in književnosti ter slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je Kim magistrirala iz pisanja besedil in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Združenem kraljestvu. Izobraževanje je kasneje nadaljevala v Londonu pri Book, Music and Lyrics, ki ga v sodelovanju z Mercury Music vodi David James. Tam se je izšolala v pisanju libreta za muzikal. Urila se je tudi v prestižnem londonskem gledališču Royal Court, kjer je sodelovala na mednarodni rezidenci za dramske pisce.

Številna dramska besedila Kim Komljanec so bila uprizorjena v slovenskih repertoarnih, neodvisnih in ljubiteljskih gledališčih, druga so doživela uprizoritve v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike. Njene radijske igre so posneli in predvajali na Radiu Slovenija in Radiu Trst (RAI), njeno pisanje pa obsega tudi scenarije za televizijske nadaljevanke in nekaj malega za film.

Kim piše dramska besedila v slovenskem in angleškem jeziku, saj je po magistrskem študiju še več let živela v Združenem kraljestvu. Tam je med drugim vodila podružnico šole Theatretrain, ene največjih britanskih gledaliških šol za otroke. Kasneje je v Cambridgeu delala kot umetniška vodja foruma dramatikov WRiTEON.

Je članica več mednarodnih mrež dramatikov in gledaliških ustvarjalcev, npr. Eurodram in The Fence, s katerimi sodeluje kot avtorica besedil, dramaturginja, režiserka in pedagoginja.

Kim ustvarja z gledališči in gledališčniki najrazličnejših oblik, barv in velikosti v Sloveniji in po svetu, v zadnjem letu tudi po spletu. Vodi delavnice in tečaje dramskega pisanja in igre, poučuje in sodeluje z učitelji in mentorji gledaliških skupin, obenem pa se sama še vedno izobražuje in izkoristi vsako priložnost, da razširi svoje znanje o gledališču in dramskem pisanju.

Več o Kim na kim.komljanec.org

 

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:

Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo