Spoznavanje psov z Ventilatorjem besed: Yorkshirski terier

0
430

Drage bralke, dragi bralci!

Danes vam bova predstavili zanimivega, modnega in izredno lepega kužka. Več o njem si lahko preberete v tem članku…

Yorkshirski terier je po značaju oster pes. Čeprav tega po njegovem izgledu ne bi nihče pričakoval, a je tako. Je poln energije in živahen. Izvira iz Velike Britanije, prvič pa so ga predstavili v 19. stoletju. Najprej so ga uporabljali za lovca na podgane, zelo koristna uporaba. Danes je le družabnik. Živi do okoli 14 let, a lahko dlje. V Veliki Britaniji ga kličejo Yorkshire Terrier.

Tehta od- 2,5 kilograma do-3,1 kilograma. To je zelo lahek pes. Meri od -22,5 centimetrov do-23,5.

Prav tako kot v Veliki Britaniji so yorkshirski terierji priljubljeni tudi v drugih delih Evrope in v Severni Ameriki. So zelo razvajeni psi, ne ljubi se jim vedno učiti, dresirati. Množična vzreja je ustvarila tudi živčne in slabotne pse, ki pa so v manjšini.

Njegova značilnost je, da ne upošteva svoje majhne velikosti, majhnosti. Ima neomejeno veliko energije in obožuje igro. Pomanjšanje prinaša veliko zdravstvenih težav, kot so obolenja dlesni ter pljuč. Čeprav je yorkshirski terier pogosto v vlogi modnega dodatka, je ostal zvest svojima prvotnima značajema. Vztrajnost in trmoglavost.

Yorkshirski terier je najbolj priljubljen terier na svetu. Ljudje v 19. stoletju so želeli ustvariti psa, ki bi lovil podgane in bil tako velik, da bi ga lahko spravili kar v žep. Najbrž so zato križali black-and-tan terierje s pasley in clydes-dale terierji. Ni jim uspelo ustvariti tako zelo majhne pasme, jim pa je uspelo ustvariti eno najbolj priljubljenih pasem na svetu.

 

O zanimivem, modnem ter izredno priljubljenem in vztrajnem psu, sta raziskovali Ida Zupan in Vladimira Rejc.