Naša nezavedna prtljaga

0
188

 

Viri: Marjeta Novak, Robert Kržišnik: Starši nove generacije, praktični priročnik za spoštljive, sproščene in sodelovalne družinske odnose, Humus, d. o. o.

"Groza, čisto tak sem kot moja starša. Zalotim se, kako izgubljam živce in kričim na otroke – z istimi besedami, kot je to počela moja mama, in ki sem jih kot otrok iz srca sovražil."

Vas kdaj zajamejo občutki nemoči, žalosti, naveličanost, celo bes? Vam je žal, da se do svojih otrok ne obnašate vedno najbolje? Se spomnite na lastno otroštvo? Ponavljate napake svojih staršev?

Ko se sprašujemo o vzrokih, zakaj se v stresnih situacijah marsikdaj odzovemo na načine, za katere nam je kasneje iskreno žal, ponavadi ugotovimo, da smo skupek mnogoterih izkušenj, ki zavedno ali nezavedno vplivajo na naše delovanje. Bolj, ko raziskujemo, kateri ljudje, okoliščine in izkušnje so postali našega notranjega sveta ter ključno sooblikovali našo identiteto in pogled na svet, bolj bomo povečali zmožnost zavestne izbire odzivov v skladu z vrednotami, ki nas navdihujejo.