Natko Štiglić: Mlad raziskovalec in kitarist

0
122

Natko Štiglić – mlad raziskovelec in kitarist

TALENT SE RODI, MOJSTER POSTANE S ČASOM, TRDIM, VZTRAJNIM DELOM…

Mladega raziskovalca in kitarista Natka Štiglića sva s hčerko spoznali na prijetnem večeru, ki se je odvijal v dvorani Urada za Slovence po svetu.

Zbrani publiki je pripovedoval o svojem ustvarjalnem življenju med Reko in Ljubljano. Večer je še dodatno obogatil z igranjem kitare. Na Reki se Natko Štiglić počuti doma, Slovenija pa mu predstavlja korenine njegovega očeta.

Je aktiven član slovenske skupnosti KPD Bazovica na Reki, prav tako raziskovalec doktorskega študija.

Prijazno se je odzval mojemu povabilu in spregovorila sva o ustvarjalnosti.

 

 

Zanimalo me je, če se talent za ustvarjanje rodi ali to postane?

 

Natko Štiglić razmišlja, da se vsi rodimo z določenim talentom. Od vsakega posameznika je odvisno, kako bomo ta talent naprej razvijali in oblikovali. Talent se rodi, mojster  postane s časom in trdim, vztrajnim delom.

 

V nadaljevanju sva spregovorila o njegovem navdušenju za ustvarjanje.

 

»Kar velik je seznam kitaristov in skladateljev, ki me zanimajo. Spremljam njihova dela, nastope. V zgodnjih začetkih mojega glasbenega izobraževanja so me navduševali predvsem nekateri flamenko kitaristi. »

 

Kaj vas inspirira, da ustvarjate?

 

»Nimam neke posebne inspiracije za ustvarjanje. Uživam predvsem v izvajanju različnih glasbenih zvrsti:  od flamenka, klasične glasbe, popularne glasbe… Najbolje se počutim v izvajalski vlogi, kot solist ali v duetih, recimo kitara-glas, poleg tega pa tudi zelo rad delam priredbe in ustvarjam avtorsko glasbo, predvsem skozi flamenko zaenkrat.«

 

Spregovorila sva o njegovih prvih začetkih ustvarjanja.

 

Z glasbo je prišel v stik pri osmih letih, ko so ga starši vpisali v nižjo glasbeno šolo. V srednji šoli  se je pričel resneje ukvarjati z glasbo. Veliko je nastopal. Obiskoval je glasbena tekmovanja in seminarje.

 

Kakšni so vaši spomini na prvi nastop?

 

 

»Precej dobro se spomnim svojega prvega nastopa. To je bilo  že v prvem letniku nižje glasbene šole, ko nam je profesor kitare organiziral božični koncert v glasbeni šoli. Ostalo mi je v lepem spominu. Še danes se spomnim skladbe, ki sem jo takrat igral.«

 

Kako je potekalo vaše šolanje?

 

»Po nižji glasbeni šoli sem se vpisal in uspešno zaključil glasbeni konservatorij na Reki. Šolanje sem nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani in vzporedno študiral na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Po končani magistrski izobrazbi sem nadaljeval s podiplomskim študijem. Trenutno sem mladi raziskovalec in doktorski študent na Fakulteti za družbene vede. »

 

Sta za vas pomembna kraj in čas ustvarjanja?

 

»Bolj pomembno mi je, da imam mir in se lahko posvetim kitari, ko vadim, ustvarjam ali prirejam skladbe. »

 

Zanimalo me, kakšen je njegov odnos do drugih zvrsti umetnosti.

 

 

»Glasbena umetnost mi je najbolj blizu. Pritegne me tudi film, še posebej arhitektura.«

 

 

Živite med Reko in Ljubljano.

Od začetka študija sem pogosto na relaciji med Ljubljano in Reko. To mi ne predstavlja problema,  imam pa tudi srečno, da sta mesti relativno blizu.

 

Kako poteka vaš delovni (ustvarjalni) dan?

 

 

»Nimam neke posebne rutine. Pomembno mi je, da si dobro organiziram čas, saj imam precej obveznosti.«

 

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

 

»Rad bi se še naprej ukvarjal z glasbo, saj sem  že v  otroštvu temu posvetil ogromno časa.

Zelo sem hvaležen staršem, saj so me vedno podpirali pri moji poklicni in ustvarjalni poti.«

 

Ste tudi član Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki.

 

»Že dolgo sem član društva. Moje prve aktivnosti v društvu so bile igranje v glasbeni skupini. Obiskoval sem tudi pouk slovenskega jezika. Z društvom sem še naprej povezan. Sem tudi  učitelj dopolnilnega pouka slovenščine.«

 

Kako se življenje in umetnost združita ( povežeta)?

 

»Ustvarjanje v umetnosti potrebuje precej časa, potrpežljivosti, discipline, vztrajnosti, vedoželjnosti in kreativnosti. Vse to človek potrebuje tudi izven umetnosti oziroma v vsakdanjem življenju.«

 

Z ustvarjalcem se je pogovarjala Vladimira Rejc.

Natko Štiglić