Nominacije in razglasitev nagrajenke ali nagrajenca Rožančeve nagrade za knjigo esejev za leto 2023

0
122

Spoštovani,

v imenu članic in članov žirije za letošnjo podelitev Rožančeve nagrade vas želim obvestiti o nominiranih knjigah esejev, ki se potegujejo za nagrado, in o prireditvah, ki jih bomo pripravili v »Rožančevem tednu«. Odločili smo se, da letos ne bomo sklicali novinarske konference, ker spoštujemo vaš čas, upamo pa, da boste kljub temu obvestili vaše bralke, bralce, poslušalke, poslušalce o podeljevanju te pomembne literarne nagrade. Vnaprej se vam zahvaljujemo za podporo.

Esejist in pisatelj Marjan Rožanc bi 18. septembra dopolnil 93 let, Društvo Marjan Rožanc pa bo letos podelilo enaintrideseto nagrado za najboljšo knjigo esejev v preteklem letu.

Žirija, ki jo sestavljajo Manca Košir, Vlado Motnikar, Nada Šumi, Žiga Valetič in Ifigenija Simonović (predsednica), je obravnavala dvaindvajset knjig esejev, ki so izšle med 1. julijem 2022 in 30. junijem 2023. Bile so bodisi vpisane kot esejistične novosti v Narodni in univerzitetni knjižnici ali pa so nanje naleteli člani žirije, ki so se s prebiranjem ukvarjali vse leto. Naj omenim, da se je ob razmisleku o nominaciji knjige Miklavža Komelja žirantka Nada Šumi zaradi družinskih vezi vzdržala glasovanja.

 

Žirija je za nagrado nominirala naslednje knjige:

Sami Al-Daghistani: Islam in ljubezen

Ivana Djilas: A si lahko vsaj enkrat tiho

Miklavž Komelj: Hierarhija in drugi eseji

Aleš Šteger: Na kraju zapisano

Lucijan Zalokar: Dirka od bloka do drevesa

 

Program naših prireditev:

 

V torek, 19. septembra, ob 17. uri bomo pred nekdanjo hišo družine Marjana Rožanca v Volčjem Gradu položili venec v pisateljev spomin. Ob 18. uri bo v Kulturnem domu v Volčjem Gradu potekal pogovor z avtorico in avtorji nominiranih knjig, ki ga bo vodila dr. Manca Košir.

 

Sledilo bo srečanje z avtorico in avtorji v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani v petek, 22. septembra, ob 18. uri. Pogovor z avtorico in avtorji bo vodila dr. Ignacija Fridl Jarc, odlomke iz nominiranih del pa bo bral dramski igralec Timotej Novaković. Po pogovoru bo žirija razglasila dobitnico ali dobitnika Rožančeve nagrade za leto 2023. Dogodek bo predvajan v živo preko MMC – Multimedijskega centra RTV Slovenija.

 

Slavnostna podelitev nagrade bo kakor že vrsto let v Trubarjevi domačiji na Raščici v soboto, 23. septembra, ob 16. uri. Nastopali bodo učenci glasbene šole Ribnica, za pogostitev pa bodo poskrbele članice Društva podeželskih žena Velike Lašče, mojstrice domače kuhinje.

 

Lep pozdrav.

 

Dr. Edvard Kovač, predsednik Društva Marjan Rožanc