Nova premiera v MGL: komedija Vitez čudes na velikem odru

0
173

Uprizoritev Vitez čudes posvečamo spominu na igralca Slavka Cerjaka.

Premiera bo v četrtek, 2. februarja 2012, ob 20. uri na velikem odru MGL.

Prva premiera v letu 2012 je komedija Vitez čudes, ki je kot vse letošnje uprizoritve počastitev 60. obletnice našega gledališča. Po prevodu Primoža Viteza je tokratna sedma premiera v gledališki sezoni 2011/12 nastala v režiji Luka Martina Škofa. Dramaturginja je bila Nika Leskovšek, likovno podobo predstave pa so zasnovali scenograf Miha Knific, kostumografka Nina Holc in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik. Za jezikovno podobo predstave je poskrbela Barbara Rogelj, avtor glasbe pa je Borja Močnik (DJ Borka).

Igrajo Gašper Tič, Jure Henigman, Boris Ostan, Matej Puc, Lotos Vincenc Šparovec,
Jernej Čampelj k. g., Marko Simčič k. g., Tjaša Železnik, Nika Rozman, Mojca Funkl in Jure Kopušar AGRFT.

V uprizoritvi nastopata tudi statista Borislav Horvat in Rok Solje.

Kratka vsebina

Španski junak Luzmán (Gašper Tič) v mestu lepote, večnem Rimu, biva s svojim služabnikom Tristánom (Jure Henigman) in brez kančka slabe vesti spretno krmari od laži do laži in od goljufije do goljufije. S pomočjo preoblek – ali kar tako – igra različne vloge, si izmišlja vse mogoče izgovore ter izkorišča človeške slabosti in nečimrnost.

Na račun nebeško lepih in bogatih dam – Isabelle (Tjaša Železnik), Octavie (Nika Rozman) in Béatrice (Mojca Funkl) – se njegovo življenje zdi izjemno razkošno in razburljivo. Je izjemno bister, postaven in šarmanten; čeprav v resnici nima prebite pare, pa je za žensko oko nadvse privlačen. Tudi ko mu gre v zapletih s podporočnikom Leonatom (Boris Ostan) in poročnikom Filibertom (Lotos Vincenc Šparovec) že zelo na tesno, trdno verjame, da ga bo rešil kakšen čudež. Kar se po potrebi, seveda, tudi zgodi.

Njegovo življenje bi se mu brez nevarnih pustolovščin zdelo precej pusto. Ker bi težko rekli, da je sploh kdo v tej igri zares odkritosrčen in pošten, je zapletov še toliko več. Sumljive ljubezenske intrige in denarni posli se v velikem mestu dogajajo pravzaprav na vsakem koraku. Vitez čudes, pisan v bogatem in gibkem jeziku, je živahna in mojstrsko izbrušena komedija.

Ozadje

Sloviti španski dramatik Lope Félix de Vega Carpio je deloval v času prehoda Evrope iz renesanse v barok. Čutna, lahkotno brezskrbna in optimistična komedija Vitez čudes naj bi nastala ok. leta 1593 in sodi v zgodnje obdobje njegovega ustvarjanja. Od Lopeja de Vege dalje smo priča izjemnemu razmahu gledališke dejavnosti in s tem pojavu prvih komercialnih gledališč, t. i. corrales.

Siglo de Oro oz. zlati vek je v španski umetnosti obdobje, ki ga zaznamuje razcvet na vseh področjih umetnosti. Poleg izjemno ustvarjalnega Lopeja sta zakladnico svetovne dramatike občutno polnila Tirso de Molina in Pedro Calderón de la Barca, s katerim španska baročna dramatika doseže svoj vrhunec.
Kljub temu pa se na vseh področjih baročne kulture razpira močno nasprotje med polnostjo in bliščem na eni ter praznino in ničem na drugi strani. Prav takšno podobo stvarnosti z nizanjem vseh mogočih ukan, mask in preobrazb ponuja tudi Vitez čudes, v katerem je prepad med iluzijo in dejanskostjo prignan do skrajnosti.

O avtorju
V Madridu rojeni baročni dramatik in pesnik Lope Félix de Vega Carpio (1562–1635) je eden najplodovitejših piscev nasploh. Med drugim je napisal okrog 1.800 gledaliških iger, ki pomenijo prelomnico v španski dramatiki. Njegove igre prinašajo mešanje tragičnih in komičnih vsebin, pestrost motivov, poudarek na časti …

………………………………………………………………………………………………………………………………….

OD NEVIHTE DO NEVIHTE
Razstava ob 60-letnici Mestnega gledališča ljubljanskega

Krakovski nasip, od 5. februarja do 5. aprila 2012

Zgodovina MGL ni le zgodba o velikanski množici gledalcev, je predvsem kronologija mnogih uprizoritev, ki so se v zgodovino slovenskega in jugoslovanskega gledališča zapisale kot prelomne, najbolj vznemirljive, nagrajene. Ta razstava je poklon vsem ustvarjalcem, ki so vplivali na »zlata« poglavja umetniške zgodovine MGL.
S povečavami fotografij nekaterih antologijskih predstav skušamo obuditi živ spomin na ta dragoceni čas.

Vljudno vabljeni!