Novo pri Modrijanu: Noam Chomsky, Izbrani spisi

0
118

 

Spoštovani,

 

izšel je prevod jubilejnega zbornika temeljnih razprav ameriškega lingvista Noama Chomskega (1928) Izbrani spisi, enega najbolj znanih in najvplivnejših intelektualcev, ki še danes, po več kot petdesetih letih aktivnega družboslovnega dela, s svojimi političnimi stališči in etičnimi načeli odmevno posega v aktualna družbena dogajanja; nedavno smo ga zasledili tudi med govorom newyorškim protestnikom ob okupiranju Wall Streeta. Britanska revija Prospect ga je leta 2005 razglasila za najvplivnejšega intelektualca na svetu, tudi tri leta kasneje je bil pri vrhu te lestvice (le nekaj mest pred našim prvokategornikom Slavojem Žižkom).

 

Izbrani spisi Noama Chomskega prinašajo prerez njegovega strokovno-znanstvenega, publicističnega in aktivističnega delovanja zadnjih 50 let. Izbor je skušal zajeti čim več področij, na katerih se je Chomsky uveljavil in postal svetovna avtoriteta: v njih premišljuje o lingvističnih, psiholoških, moralno-etičnih, svetovnonazorskih, medijsko-propagandnih in gospodarsko-političnih vprašanjih.

 

Daleč največ ostrine je v besedilih, s katerimi Chomsky biča uzakonjene nepravilnosti v delovanju ameriške uradne politike. S srhljivo natančnostjo razgalja etično vprašljivo delovanje moderne (ameriške pa tudi svetovne) politike v 20. in 21. stoletju. Zato je mnogim vplivnežem trn v peti, nam – ›tujcem‹ –, ki to početje od daleč in včasih tudi malo bolj od blizu že ves čas spremljamo, pa nadvse razumljivo pojasnjuje ozadja mnogih velikih svetovnih zgodb, od Koreje do Nikaragve, od Vietnama do Afganistana, od Kosova do Iraka; in seveda Izraela.

 

Izbrane spise je prevedel Iztok Osojnik.

 

Knjiga je obogatena z obsežnim dodatkom, ki poleg temeljitih avtorjevih opomb prinaša tudi množico bibliografskih podatkov, izčrpno stvarno in imensko kazalo pa bo pomagalo bralcem, ki jih bo zamikalo tudi prebiranje tematsko sorodnih poglavij in odlomkov.