O Niku Grafenauerju in njegovi ustvarjalnosti

0
45

O Niku Grafenauerju in njegovi ustvarjalnosti smo v Ventilatorju besed veliko pisali. Z velikim umetnikom sem naredila tudi portret za knjigo Čarovnija pisanja (Vladimira Rejc, Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnikov, Beletrina, 2005).

O Niku Grafenauerju in ustvarjalnosti v knjigi: Čarovnija pisanja:

Jezik je moja njiva, po njej rijem kot kmet, ko iščem zmerom nove svetleče se brazde…

Niko Grafenauer: Pelerine

Niko Grafenauer je eden redkih pesnikov, pri katerem se vrhunska poetika druži s perfekcionističnem pesniškim obrtništvom. Zanj bi lahko trdili, da kljub temu, da daje občutek, da vse zna, še vedno išče…

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete  v knjigi Čarovnija pisanja.

Sicer pa je Založba Morfemplus  poskrbela za izid odlične pesniške zbirke Halomušnice, izpod peresa Nika Grafenauerja. Natančneje: telefonske pesmi o živalih. Z izvirnimi ilustracijami Zvonka Čoha.

Zakaj Halomušnice?

Nekaj avtorjevih misli za uvod:

»Zamisel o tem, da bi v pesmih za otroke posnel postave in značaje živali, ki jih poznam, se mi je dolgo motala  po glavi, dokler je nisem v zbirki, ki je nastajala več let, vendarle uresničil.

Živali, ki domujejo v zbirki Halomušnice, niso posnete po živi naravi, ampak so domišljijsko dopolnjene tudi z mojimi predstavami o njih, kar jim daje nadstvaren, po večini igriv in hudomušen, včasih pa tudi piker in zajedljiv značaj.

Nisem se mogel upreti skušnjavi, da ne bi v njihove upodobitve vpletel tudi značajskih potez ljudi, s kakršnimi se vsak dan srečujemo v našem družbenem in političnem okolju. ..«

Pesniško zbirko Halomušnice toplo priporočamo v branje in razmišljanje, drage bralke, dragi bralci.