O-zvočenje 8

0
192

Vabimo vas na mednarodni glasbeni festival 4., 5. in 6. maja 2010 ob 19. uri v Bežigrajski galeriji 2, Vodovodna 3

 

O–ZVOČENJE 8
4. – 6. 5. 2010

 

V okviru vsakoletne glasbene prireditve O-zvočenje prireja Bežigrajska galerija letos že osmič mednarodni glasbeni festival. 
  Predstavljajo se skupini Salamandra Salamandra in Saeta ter Miroslav Savić.

 

SALAMANDRA SALAMANDRA
  Torek, 4. maj 2010 ob 19
. uri 

 

Ivan Volarič – Feo, glas 
 

Matej Magajne, električna kitara 

Neža Naglič, klaviature

Samo Kutin, zvočila, kitara, sarangi, hurdi gurdi, doma izdelani instrumenti 

 

Ste sploh lahko pričakovali, da boste v ušesa prejeli godbo, ki je v svoji osnovi dedič zvočnih avantgard, a očiščena pretiranih intelektualnih podtonov in togih konceptualnih not? Godbo, ki se z obilico hudomušnosti prepušča spontanemu drncu, v katerem ne manjka bizarnih prekopicevanj žanrskih prvin in slušnih zavajanj? Godbo, ki hodi v enakomernem koraku s podobnimi glasbenimi umotvori podtalnega značaja v tujini, skratka godbo sodobnega značaja, ki pa v sebi nosi preveč izbranih stranpoti, da bi ji rekli trend? Dobrodošli v glasbeno eksperimentalni cirkus Salamandra Salamandra!

 

SAETA, skupina za eksperimentalno glasbo 

Sreda, 5. maj 2010 ob 19. uri 

 

Miloš Bašin – tolkala, ljudska glasbila 
Aleš Gasparič – flavte, okarina, piščali
Lado Jakša – pihala, klaviature
Boštjan Perovšek – računalnik, zvočna okolja
Jože Slak – tabla, tolkala
 

Skupina je bila ustanovljena leta 1977. Takrat se je konstituirala kot prva in edina skupina, ki je v glasbeni usmeritvi združevala organizirano improvizacijo, elemente eksperimentalne glasbe na podlagi različnih partiturnih zapisov in navodil za izvajanje, elemente minimalistične (repetitivne) glasbe  in izvajano v živo ali posneto elektroakustično glasbo različnih zvočnih izvorov. To usmeritev je ohranila do danes.

 

MIROSLAV SAVIĆ 

Četrtek, 6. maj 2010 ob 19. uri 

 

Miroslav Savić (r. 1954, Beograd) je diplomiral na Fakulteti za glasbo umetnosti Univerze v Beogradu, kompozicija in orkestracija, leta 1979. Od sredine sedemdesetih in v osemdesetih letih je bil direktor  glasbenega programa na Univerzitetnem kulturnem centru (SKC), kjer je pripravljal dejavnosti v okviru  minimalne glasbe, ki je bila v tistem času zelo aktualna. Organiziral je številne koncerte, razstave, predavanja, posnetke, založništva plošč, katalogov in knjig. Bil je producent in izvajalec v skupini "Ansambel za drugo novo glasbo", dirigent v skupinah "Dis-filharmonia" in "OPUS 4", ki se je ukvarjala z eksperimentalno glasbo. Rad eksperimentira z različnimi oblikami glasbe: za gledališče ("Trinidad", avtor in izvajalec), sodobno produkcijo plesa ("Dva", "Ikarjev let", "Znaki v bližini ceste" za plesno skupino Mimart), filme "Vizantian blue", "Metropolis", "Pokrajina ljubezni, resnice in svobode" in "Jug–jugovzhod ". Prav tako je sodeloval pri različnih multimedijskih dogodkih kot soavtor projektov. Je avtor več kot sto skladb za klavir, druga solistična glasbila, komorne skupine, orkester in elektroakustičnih skladb.