Obisk ljubljanskega živalskega vrta

0
190

Pomladno razkošje vseh barv in prijazni sončni žarki so privabili otroški in odrasli svet v živalski vrt.

Si že slišal za Zverinice z Večne poti?

Tako je pisateljica Polonca Kovač v zbirki svojih zgodb imenovala živali v ljubljanskem živalskem vrtu, ker se ta nahaja na Večni poti.

Morda pa bi ti raje posegel po knjigi Irene Furlan Matic v živalskem vrtu?

Živalski vrt Ljubljana je bil ustanovljen leta 1951 in je edini živalski vrt v Sloveniji. V glavnem je v naravnem gozdu sredi zelenja in je zato eden najlepših v Evropi.

V vrtu je več kot 150 živalskih vrst, okrog 700 živali. Morda je najzanimivejše opazovati živali v času krmljenja.

 

Pred glavnim vhodom nas prijazno pozdravi skulptura bronastega bika, ki jo je živalskemu vrtu poklonil akademski kipar Janez Boljka.

 

Sprehajajmo se vedno po oglednih poteh, ne hodimo po travi in uživajmo ob pogledu in ogledu živali z vseh celin. Živali nikoli ne dražimo niti jih ne krmimo, saj je zanje poskrbljeno. Prebirajmo table z imeni in drugimi podatki o živalih. Otrokom so v veliko pomoč odrasli, o tem se lahko doma pogovarjamo, ustvarimo plakat, napišemo, narišemo (nalepimo) živali. Za spomin pa nam ostanejo fotografije, ki smo jih ustvarili.

 

Čez celo leto so organizirane tudi ustvarjalne delavnice za otroke in družinske člane. Poleg velikega otroškega igrišča je organizirano tudi jezdenje s poniji.

 

Veliko užitkov in prijetnih sprehodov po živalskem vrtu otrokom, pa tudi odraslim!

 

 

 

Viri: Tilka Jamnik, Iztok Ilich: Gori doli po Ljubljani, DZS