Očkov rojstni dan (3P-35)

0
224

 

Svojega pokojnega očeta sem klical in kličem Očka. Povabil nas je za svojih 90 let na kosilo in druženje. 100 sorodnikov, prijateljev, soborcev. Zaželel si je druženja in svoje dobro razpoloženje deliti z najbližjimi. Nikoli ni jamral, iz spomina pa vedno izbezal lepe trenutke. Neguje najlepše odnose do soljudi, odnosi, ki jih je zgradil s svojo mamo in ženo, pa so mu bili najintimnejše zatočišče nežnosti, predanosti in ljubezni.

 

Ljubi Očka, uspevalo ti je najpomembnejše stvari postavljati pred manj pomembne. Danes ti je uspelo zbrati tako lepe energije okrog sebe. Vidim toliko drobnih srčnih plamenčkov, katere si združil v velik, svetel plamen.

 

Tvoja generacija je imela veliko priložnosti spoznati sicer težko doumljivo resnico: trpljenje te dotolče ali pa je mogočna vzpodbuda za življenjsko rast.

 

Sovražnik ti je omogočil, da si več let zapored preživel v gozdu, globoko dihal, pil vodo, jedel malo, a zdravo, opazoval naravo, hrepenel z dušo in srcem, razmislil o svobodi, trpljenju, o svobodni volji, o sebi. Spoznal si zdravilno moč mučenja z elektriko v Begunjah in spet in spet ugotavljal: ali obležiš ali se pobereš še močnejši.

Ni ti bilo treba na silo meditirati, iti kot puščavnik v divjino, v samoto, po dolgi poti do zakonov setve in žetve, nenavezanosti … Za to so poskrbeli navidezno tako premočni sovražniki: prerana smrt mame, s trebuhom za kruhom, okupator, ljudje v trdih lupinah, krivice, smrti (imenoval si jo biološka čistilka) večine svojih najboljših prijateljev, življenjske družice –naše ljube mami, …

 

Le s skrbnim opazovanjem si razumel, dojel, se zavedel največje milosti, ki smo je deležni, večne skrivnosti, vredne največjega občudovanja in spoštovanja: Življenje, svoje, njeno, vsakega od nas, živali, kamna, drevesa ali reke.

 

Pred kratkim si prebral knjigo 7 duhovnih zakonov življenja od Deepak Chopre. Četudi zapriseženi pragmatik si nam umirjeno sporočil, da si jo začutil s telesom, umom in srcem, da je bilo, kot bi sebe in svoje življenje videl naenkrat v vodnem odsevu.

 

Tvoja zdravstvena nega in pomoč ljudem, ki še niso kos ugankam, ki si jih ti že razvozljal, tvoja vzpodbujanja k življenju in radosti, k odpuščanju in sočutju sporočajo, kako najbolj popolno osmišljati svoje življenje, ko pomagaš drugim, pa tudi če si že 25 let v pokoju.

 

Z devetdesetimi leti si še uradno prislužil diplomo o znanju za prostovoljno delo, ki ga opravljaš že desetletja. Učiš in vzpodbujaš tiste, ki to potrebujejo. Vse to ti že vrsto let resno onemogoča, da bi se postaral.

 

Predano služenje, spoštljiva ponižnost, občudovanje življenja, vse močnejše občutenje, da smo delček celote in da je vse, kar te obdaja, pravzaprav v tebi, v tvojem zavedanju. Da smo vsi eno, povezani z nitkami, ki imajo najlepše ime in jih zmore odkriti vsak sam. Prav zdajle, ta trenutek, ko močno vdihneš, se zaveš, da dihamo isti zrak, prisluhneš srcu, slišiš vsa naša srca … tako potrebna nežnosti, šepetajo Lepo je Ljubiti in biti ljubljen. Hvala ti tudi za tele trenutke.

 

Očka, čestitamo ti in ti želimo, da še naprej sevaš žarke Razumevanja, Sočutja in Ljubezni, držiš zrcalo najlepšega v nas samih.

Vsem Očkom, Mamicam, vsem Sinovom in Hčerkam, vsem Otrokom vseh svetov šepeta ljubeče bitje krik:

 

Rad vas imam!

 

Radi vas imamo!

 

Čutite, da ste ljubljeni?!

 

Ljubeči so večno ljubljeni!!