Odličen slovenski roman za vse ljubitelje kriminalk, narave in gora

0
234

Danes vam želimo predstaviti krasen nov roman slovenskega pisatelja Vida Legradića, Sence gorskega cvetja.

Prihodnost je zrcalo sedanjosti.

Pred eno od ljubljanskih osnovnih šol arheologi odkrijejo rimsko grobišče. Med najdbami so najzanimivejši posmrtni ostanki čebelarja, ki je pokopan skupaj z lončenim kozarcem medu.

Novica pritegne pozornost mnogih, med drugim tudi Eve, nedavno ločene profesorice slovenščine, katere okno učilnice gleda neposredno na razkrite antične grobove.

Kmalu se na najdišču začnejo dogajati nenavadne stvari. Rimski med skrivnostno izgine in v soseski se zgodi brutalen umor. Sum, da ji je morilec poznan, vodi Evo v slovenske gore in v temačen svet preprodaje ogroženih rastlin.

Vid, o čem govori knjiga?

Knjiga pripoveduje o kriminalnem podzemlju preprodaje gorskih rastlin na ozemlju Slovenije v prihodnosti. Govori tudi o človeški naravi, ki koleba med moralno odgovornostjo do narave in zaslužkom.

Kaj se v njej dogaja?

Glavno nit knjige predstavlja nikoli najdena rastlina naravoslovca in gornika Julija Kugiya. Botanični sveti gral slovenskih Alp je poimenoval trentarski grintovec, beli gorski cvet z zlatimi pestiči. Po spletu naključij se pojavi možnost, da se s pomočjo moderne tehnologije in križanja ustvari. Problem nastane, ker vrednost nove rastlinske vrste presega vrednost človeškega življenja.

Komu je namenjena?

Namenjena je odraslim bralcem, predvsem ljubiteljem kriminalk, narave in gora. Ker je postavljena v prihodnost, lahko po njej posežejo tudi bralci znanstvene fantastike ali fantazije.

Kakšno je sporočilo knjige?

Kot vse na svetu ima tudi gorska narava za človeka finančno vrednost. Ostale vrednosti so nepomembne, kar predstavlja velik eksistencialni problem za človeštvo. Ogromen finančni potencial je moč najti v ogroženih gorskih rastlinah, ki s svojo gensko pestrostjo in drugimi značilnostmi predstavljajo plen nabiralcem, preprodajalcem in predvsem korporacijam. Knjiga opozarja na njihovo brezbrižno dejavnost v (predvsem slovenskih) gorah, na škodo, ki jo le-ta povzroča ter na posledice.

Sence gorskega cvetja lahko naročite v prednaročilu z 20 % popustom in prihranite kar 5 €.