Odprtje razstave Minevanja

0
365

Spoštovani,

 

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška odpiramo razstavo Minevanja. Lepo vabimo.

Za dodatne info in materiale sva na voljo Maša Žmitek, vodja galerija in kustosinja galerija@divjamisel.org ter Irena Plešivčnik, stiki z javnostmi, irena.plesivcnik@divjamisel.org, 040 162 739.

 

MINEVANJA

Avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar

4. 10.–22. 11. 2019

Galerija Vodnikove domačije

 

Na odprtje razstave vabimo v petek, 4. 10. 2019, ob 19.00.

Samostojna avtorska razstava ilustratorke Marte Bartolj in industrijske oblikovalke Andreje Pogačar Minevanja združuje vizualno umetnost in elemente svetlobe. Ilustracije z intervencijo industrijske oblikovalke zaživijo kot objekti v prostoru. Dvodimenzionalni svet ilustracij v galeriji s pomočjo za razstavo oblikovanih svetil tako prehaja v tridimenzionalnega.

 

Avtorici z razstavo poudarjata vlogo in pomen narave ter človekovo tesno povezanost z njo. Lahko narava biva brez človeka, lahko človek brez narave? Človekovo bit in naravo združita v podobi vrta, iz katerega vzcveta življenje in spet veni v smrt.

 

Ilustracije so izdelane v črno-beli tehniki tuša. Z odsotnostjo barve se želi ilustratorka še bolj osredotočiti na sporočilnost podob in gledalca povabiti, da se sprehodi med ilustracijami, se ob njih zadrži in v njih izgubi.
Zaporedje ilustracij sledi zaporedju letnih časov in ciklu življenja. Zadnja ilustracija odpira vprašanje možnih nadaljevanj in vabi k premlevanju, kaj sledi smrti.

 

Tridimenzionalni svetlobni objekti osvetljujejo ilustracije in njihove pomene, s tem pa prevzemajo funkcijo spremnega besedila. Gledalca skozi zgodbo, ki jo pripovedujejo ilustracije, pospremijo svetlobni objekti. Luč sveti vedno močneje ob nastajanju življenja in postopno ugaša, ko življenje na ilustracijah usiha. Motiv dreves z obrazi na ilustracijah se v prostoru transformira v svetila. Svetlobne objekte pa z ilustracijami povezuje tudi material – prav tako so izdelani iz papirja.

 

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

 

22. 10. ob 19.00

Vodstvo po razstavi
z avtoricama ter podaljšan delovni čas galerije do 21.00

 

NEDELCE, OTROŠKI NEDELJSKI PROGRAM

13. 10. ob 11.00 / 5+

Skulpture iz papirnate kaše, delavnica za otroke

S soavtorico razstave Andrejo Pogačar bomo na razstavi poiskali navdih in se nato lotili izdelovanja skulptur iz papirnate kaše.

Brezplačno. Obvezna prijava na spela.frlic@divjamisel.org.

Dogodek poteka v okviru Nedelc, rednega otroškega programa domačije.

 

 

10. 11. ob 11.00 / 5+ / v dvorani domačije

Kako zvenijo, kako živijo pesmi?

Maša Jazbec bo ob vizualnih domislicah v slovenščini in francoščini interpretirala pesmi iz dvojezične antologije izbranih sodobnih francoskih pesnikov in pesnic Kalejdoskop. Nato pa se bomo ustvarjanja lotili tudi sami. Navdih bomo poiskali tudi na razstavi. Igrali bomo pesniško igro mikado in pod vodstvom soavtorice razstave Marte Bartolj risali na papir s šrafuro.

Brezplačno.
Dogodek poteka v okviru Nedelc, rednega otroškega programa domačije.

 

 

Odpiralni čas

Torek–petek: 10.00–18.00

Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

 

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek

Za Divjo misel: Tina Popovič

Razstavo sofinancira: MOL – Oddelek za kulturo