Odprtje razstave ZGODBE IZ DAVNINE in dan odprtih vrat

0
114

ZGODBE IZ DAVNINEOdprtje nove virtualne razstave in dan odprtih vrat

 

Ljubljana, 20. april 2022; V soboto, 23. aprila, ob 11. uri bo v Narodnem muzeju Slovenije odprtje nove virtualne razstave Zgodbe iz davnine, ki je nastala v okviru evropskega projekta Arheološke eKrajine Podonavja in bo odslej del stalne arheološke razstave Zgodbe s stičišča svetov. Odprtje bo potekalo v sklopu Dneva odprtih vrat: ogled vseh razstav na Muzejski ulici bo brezplačen, na ogled bodo predmeti iz arheoloških depojev, otroci pa se bodo lahko udeležili delavnice V magičnem svetu Keltov. V muzejski trgovini bodo publikacije Narodnega muzeja Slovenije na voljo po znižani ceni.

 

Na razstavi Zgodbe iz davnine so predstavljene najnovejše vizualizacije edinstvene arheološke krajine v deželah ob reki Donavi, ki so jih pripravili partnerji iz devetih evropskih držav v okviru projekta Arheološke eKrajine Podonavja. Bogata in kulturno raznolika arheološka dediščina Podonavja je edini ostanek tisočletja železnodobnega razvoja naše družbe in nosilec pomembnih informacij o naši preteklosti. Številni arheološki predmeti, ki jih občudujemo v muzejih, so dokaz le majhnega dela bogate in vznemirljive zgodovine, s katero so povezani. Avtorji želijo z uporabo najnovejših tehnologij obiskovalcem omogočiti, da dediščino izkusijo v njenih izvornih pokrajinah.

 

Razstava obiskovalce vabi, da se odpravijo na potovanje v davno preteklost in s pomočjo virtualne resničnosti doživijo zgodovino podonavskega prostora, kjer raziskujejo paleolitske jame, železnodobna naselja in rimska naselja. V železnodobnem gradišču Ulaka lahko obiščejo kovačijo in si ogledajo kovaško orodje, ognjišče in talilnico. V višinski naselbini Grossklein (Avstrija) vstopijo v gomilo, si pobliže ogledajo ritualne predmete in se udeležijo pogrebnega rituala. V rimskem mestu Flavia Solva (Avstrija) pa si ogledajo areno in doživijo vrvež mestne tržnice. Do izteka projekta bodo postopoma na voljo še vsebine drugih projektnih partnerjev.

 

 

BROŠURA z opisom virtualne razstave in projekta ter aktivne povezave do filmov na YouTubu in drugih povezanih vsebin je na voljo na tej povezavi (pdf, 13.7 MB)

 

 

PROGRAM DNEVA ODPRTIH VRATSobota, 23. april 2022, Narodni muzej Slovenije, Muzejska 1, Ljubljana

10.00–18.00

Brezplačen ogled vseh razstav na Muzejski,20 % popusta za nakup publikacij Narodnega muzeja Slovenije v muzejski trgovini.

Za ogled stalnih razstav uporabite novi AVDIO VODNIK.Vodnik vas popelje po izbranih predmetih lapidarija in egipčanske zbirke v pritličju ter po stalni razstavi Zgodbe s stičišča svetov, predstavljeni sta tudi zgodovina muzeja in muzejska stavba. Uporaba je enostavna, potrebujete le pametni telefon ali tablico, po odhodu iz muzeja pa ostane shranjen na vaši napravi. Ob dnevih odprtih vrat simbolična cena znaša 2 €.

 

10.00–11.30 in 13.00–14.30Delavnica za otroke V MAGIČNEM SVETU KELTOV

Iz bogatega nabora keltskih podob bomo izbrali in si izdelali čisto svojo prijazno keltsko pošast, ki nas bo spremljala in varovala v vsakdanjem življenju. Za srečo pa bomo na posvetilne ploščice napisali svoje želje, ki jih bomo tako kot Kelti lahko obesili na drevo ali pa jih z magnetom pritrdili kar na domač hladilnik. Pridružite se kadar koli.

 

11.00: Odprtje razstave ZGODBE IZ DAVNINE. Potovanje v nekdanje pokrajine   

Odpravite se na potovanje v davno preteklost in s pomočjo virtualne resničnosti doživite zgodovino podonavskega prostora! Raziščite paleolitske jame, železnodobna in rimska naselja. Na razstavi predstavljamo najnovejše vizualizacije edinstvene arheološke krajine v deželah ob reki Donavi, ki smo jih pripravili partnerji iz devetih evropskih držav v okviru projekta Arheološke eKrajine Podonavja.

Virtualna razstava bo na ogled v sklopu stalne arheološke razstave Zgodbe s stičišča svetov.

 

11.15–12.00 in 14.00–15.00: Druženje na razstavi ZGODBE IZ DAVNINE. Potovanje v nekdanje pokrajine z avtorjema dr. Boštjanom Laharnarjem in Igorjem Dolinarjem (Camera Obscura)

 

12.00–14.00: OGLED PREDMETOV IZ MUZEJSKIH DEPOJEV

Ne zamudite posebne priložnosti in si muzejske predmete, ki so sicer shranjeni v varnih muzejskih depojih, oglejte v družbi kustosov za arheologijo. Izbrane predmete iz bakrene in bronaste dobe bo predstavil dr. Peter Turk, predmete iz zgodnjega srednjega veka pa dr. Daša Pavlovič.