Pijača in hrana za zdravo poletje

0
142

 

Čim bolj naravno in sezonsko

Kadar se skušamo znajti v množici informacij, ki gradijo labirint zdravja in prehrane, priskoči na pomoč živahna preprostost. Domenimo se lahko, da je zdrava hrana ekološko ali drugače naravno pridelana, čim manj predelana, sezonska in raznovrstna. Če smo pozorni na to, lahko jemo vse, vendar drugače, in odleglo nam bo.

 

Korenčkova solata z zgodnjimi jabolki

V dovolj veliko skledo damo približno enaki količini nastrganega korenčka in na koščke narezanih zgodnjih jabolk. V primeru velike sklede potresemo z najmanj ščepom drobno narezanih šetrajevih listov in dodamo zagrabek rozin; to je toliko, kolikor jih zagrabimo z roko. Prilijemo sok ene ali dveh limon in premešamo.

Pečena zelenjava z orehi

Čeprav lahko spečemo številne vrste zelenjave, so za peko najprimernejše bučke, jajčevci in paprike. Zadnje pečemo cele, bučke in jajčevce pa narežemo na rezine. Spečemo jih na žaru ali v ponvi brez dodatka maščobe. Pečeno zelenjavo naložimo na krožnik, jo prav malo posolimo in potresemo z drobno narezanim peteršiljem ali baziliko. Zabelimo z oljčnim oljem ter potresemo z zmletimi orehi.

Riž na barvite načine

Za spremembo pripravimo riž kot barvito prilogo, ki bo zaradi dodanih zelenjavnih barv imela še drugačen okus. Za vsako skodelico riža odmerimo tri skodelice vode ter pripravimo skodelico karseda drobno nastrgane rdeče pese; v tem primeru bo riž vijoličen. Rumenega pripravimo z rumenim korenjem, oranžnega pa s korenjem ali z bučo. Aromo vsake od teh različic razširimo z žličko kumine, komarčka, koriandra ali janeža. V eni jedi je dovolj ena začimba ali dve.

Vodo rahlo osolimo, zavremo in vanjo stresemo riž. Dodamo izbrano zelenjavo in začimbo ter na nizkem ognju kuhamo kake pol ure ali dokler v posodi ne vidimo več tekočine. Ugasnemo ogenj in pokrito posodo pustimo še vsaj pol ure, da riž povsem vsrka tekočino. Riž lahko narahlo zabelimo z oljčnim oljem.
Isto jed pripravimo drugače tako, da v posodi raztopimo žlico masla. Dodamo izbrano začimbo, nekajkrat premešamo in dodamo še riž. Mešamo nekaj minut, nato zalijemo z vodo in skuhamo. V tem primeru riž zabelimo s še malce masla.

Začimbna paradižnikova omaka

Ko obilno obrodijo paradižniki ali jih vsaj obilno kupimo, pripravimo začimbno omako za sprotno ali poznejšo rabo. Za razširitev arome je kot naravna družabnica paradižnika zelo primerna bazilika, vendar poskusimo tudi omako s šetrajem, materino dušico in podobnimi aromatičnimi zelišči. Povsem dovolj bo eno ali dve zelišči naenkrat.

Z omako začinjamo solate, kuhane zelenjavne jedi, zelo prav pride tudi za zaokrožitev kuhanega riža.
Za sproti: paradižnike po potrebi operemo, narežemo in zmešamo s paličnim mešalnikom. Na skodelico paradižnikov dodamo žličko morske ali himalajske soli in obilen ščep drobno narezanega zelišča. Premešamo in omako zapremo v steklen kozarec za vlaganje, ki ga lahko nekaj dni hranimo v hladilniku.

Za poznejšo rabo: paradižnike po potrebi operemo, jih stehtamo, narežemo in damo v posodo. Zavremo in pet minut kuhamo na zmernem ognju. Na vsak kilogram paradižnika dodamo dva do tri velike ščepe drobno narezanega zelišča in štiri žličke morske ali himalajske soli. Kuhamo še nekaj minut, nato napolnimo v kozarce in jih takoj zapremo. Omako lahko hranimo v shrambi do naslednje paradižnikove sezone, vendar jo menda porabimo že prej.

Osvežitev s paradižnikom: v skledo narežemo paradižnik, dodamo malo tanko narezanih kumar in ne pozabimo na čebulo. Dodamo izbrano zelišče, na primer paradižniku zelo naklonjeno baziliko, po okusu posolimo ali začinimo s sojino omako ter prelijemo z oljčnim oljem in po želji še s kisom.

Sveže stisnjen sok iz rdeče pese in jabolk

Močno krepilen in poživljajoč sveže stisnjen sok rdeče pese je tudi čistilen, zato ga pijemo po malem; ne kaj več kot 1 dcl naenkrat. Če obenem z rdečo peso stisnemo tudi jabolka, se razmerje spremeni, sok postane okusu prijaznejši in manj močan, zato ga lahko spijemo dvojni odmerek, to je od 2 do 3 dcl. Sprva in zlasti če tovrstne hrane nismo vajeni, lahko vseeno malo pohitri prebavo.

Rdečo peso olupimo in narežemo na kose. Jabolkom – najprimernejša so trda jabolka, ki jih laže sočimo – izrežemo peščišča. V sokovniku sočimo izmenično rdečo peso in jabolka. Sok pripravljamo sproti, v zaprti steklenici pa ga lahko dan ali dva hranimo v hladilniku.


www.viva.si