PILATES

0
215

Priljubljenost vadbe pilates, ki je postala širše poznana šele ne dolgo nazaj, strmo narašča, čeprav pilates obstaja že od leta 1920.

 

Vadba je dobila ime po njenem »ustanovitelju« Josephu Pilatesu, Nemcu, ki je leta 1926 emigriral v Združene države Amerike, kjer je kmalu zatem ustanovil svoj prvi pilates studio.

 

Za vadbo pilates se ljudje odločijo iz različnih vzrokov; ker zaradi nežnih raztezno-krepilnih gibov učinkovito oblikuje telo in mišice postajajo daljše in bolj sloke. Nekateri preprosto ne marajo dvigovanja uteži bodisi doma bodisi v fitnes centrih in je pilates dobro nadomestilo za krepitev celotnega telesa na popolnoma drugačen način. Drugi spet so na pilates napoteni po nasvetu svojega fizioterapevta, kiropraktika, osebnega zdravnika …

 

Ne glede na to, kateri je vaš razlog, da vas je branje članka o pilatesu pritegnilo, naj vam zagotovim, da boste v tej vadbi našli zadovoljstvo in velik napredek pri izboljšanju telesne drže, moči, gibljivosti, vzdržljivosti v moči, koordinacije, stanja srčno-žilnega in dihalnega sistema in še mnogo več … če ste se le pripravljeni med vadbo bolj posvetiti sebi in vašemu telesu.

 

Kajti pilates vsebuje nekaj principov, ki jih je potrebno obvladati med izvajanjem, da je vadba kar najbolj učinkovita. Poglejmo jih le nekaj:

koncentracija – sposobnost velike, konstantne koncentracije na vaše telo med gibanjem je velik uspeh;

dihanje – med izvajanjem vaj je potrebno neprestano usklajevati gibanje in dihanje;

natančnost – če med izvedbo vaj nismo natančni, bomo vadili nepravilno in zato manj učinkovito.

 

— Drža telesa in dihanje pri pilates vadbi —

Pravilna, pokončna drža telesa je bistvo vadbe pilates. »Naučiti« moramo svoje telo, da v svojem vsakdanu stojimo vzravnano, da je hrbtenica poravnana v njeno naravno »dvojno S-pozicijo«, da je naša teža enakomerno porazdeljena na obe stopali in da osrednji del trupa podpira naše celotno telo.

 

Pravilno dihanje med vadbo poveča njeno učinkovitost, to pa dosežemo tako, da se osredotočimo na spodnji del prsnega koša in abdominalne mišice. Z njihovo pomočjo med vdihom razširimo pljuča »navzven« namesto »navzgor« in tako preprečimo plitvo dihanje ter omogočimo mišicam, da prejmejo večjo količino kisika. Splošno pravilo dihanja med vadbo je, da se med vdihom pripravimo in med izdihom kontrahiramo, stisnemo mišice.

 

Ne le mišice trebuha, tako da popek povlečemo k hrbtenici, pač pa celotne mišice trupa, vključno s tistimi najbolj globokimi, in tudi mišice medeničnega dna.

 

In od omembe mišic medeničnega dna ni več mogoče, da ne bi našli razloga za vadbo pilates. Vemo, da imamo ženske mišice medeničnega dna pogosto zelo oslabljene. Te so še posebej oslabljene po porodu, ko nam že v porodnišnici svetujejo, da lahko z vajami za krepitev medeničnega dna začnemo že naslednji dan po porodu oz. malce kasneje, če ste imeli carski rez.

 

Naslednji razlog za krepitev mišic medeničnega dna je inkontinenca – uhajanje urina, ki prizadene veliko žensk v srednjem starostnem obdobju in nemalo nosečnic proti koncu nosečnosti in tudi po porodu.

 

Z redno krepitvijo mišic medeničnega dna boste te težave preprečile oz. odpravile. Če pomislite, da v eni vadbi pilates naredimo povprečno 18 vaj, ki imajo vsaj 8 ponovitev, to pomeni, da ste v eni uri medenične mišice stisnile najmanj 144-krat!

 

Razlogov je dovolj za vsako mamico, da si pride pilates pogledat od bližje!

 

Barbara Koritnik Šogorič, prof. šp. vzgoje

vodja kluba FitMami v Ljubljani