PISA

0
363

 

Toskansko mesto Pisa na obali Ligurskega morja je svetovno znano predvsem zaradi svojega poševnega stolpa. Mnogi obiskovalci si ogledajo samo Campo dei Miracoli, »polje čudežev« na robu starega dela mesta, povsem pa pozabijo na druge arhitekturne in zgodovinske bisere, ki krasijo bivšo prestolnico nekoč močne republike. Svoj vrhunec je dosegla v 11. stoletju, ko je bila ob Genovi glavna konkurentka Benečanov.

 

Naselje je ob ustju reke Arno stalo že v 5. stoletju pr. n. št., vendar arheologom še ni uspelo ugotoviti, kdo so bili njegovi ustanovitelji. Leta 180 pr. n. št. je Pisa postala rimska kolonija in služila kot pomembno pristanišče rimske mornarice. V zgodnjem srednjem veku je bila nekaj časa pod Lombardi, potem pa si jo je podredila sosednja Lucca. V 10. stoletju se je mesto okrepilo in zaradi svoje močne mornarice postalo ena od največjih pomorskih sil v Sredozemlju.

 

V 11. stoletju je bila Pisa v stalnem konfliktu z Genovo in Saraceni, muslimanskimi gusarji iz Severne Afrike. Leta 1063 je admiral Giovanni Orlando priskočil na pomoč Normanom na Siciliji. Skupaj so pregnali Saracene iz Palerma in se polastili bajnega zaklada, ki je bil porabljen za gradnjo katedrale in slavnega poševnega stolpa.

 

Poševni stolp je dejansko prosto stoječi zvonik katedrale. V višino meri skoraj 60 metrov. Še preden so ga dokončali, se je zaradi mehkih tal že začel nagibati. Zaradi tega so opustili nadaljnjo gradnjo za skoraj sto let. Leta 1272 so nadaljevali z delom in poskušali upoštevati nagib. Sedmo nadstropje so dokončali leta 1319 in s tem so bila glavna dela zaključena. Toda stolp se je še kar nagibal. Šele konec 20. stoletja so se resno lotili tega problema. V obdobju med letoma 1990 in 2001 so nagib zmanjšali s 5,5 na 3,9 stopinj.

 

Poleg poševnega stolpa lahko na Piazzi del Duomo občudujemo še tri druge verske zgradbe. Samo katedralo, ki so jo začeli graditi s saracenskim zlatom leta 1064, krstilnico iz leta 1153 in pokopališče Camposanto, ki je bilo zadnji veliki gradbeni projekt in prav tako datira v 12. stoletje.

 

Pisa poleg omenjenih spomenikov premore še dosti več čudovitih cerkev, palač, mostov in spomenikov, kot se jih da opisati na tem mestu. Omeniti velja vsaj še očarljivo gotsko cerkvico na samem bregu Arna, imenovano Santa Maria della Spina, ki je bila zgrajena leta 1230.

 

Danes so slavni dnevi srednjeveške republike samo še daljna preteklost, vendar je Pisa kljub vsemu še vedno pomembno univerzitetno in gospodarsko središče tega dela Italije. Največji dobiček pa seveda kujejo na račun slavne zgodovine, saj si mestnega proračuna brez turističnih evrov verjetno sploh več ne znajo predstavljati.