Pravo vprašanje ni, zakaj zasvojenost, ampak zakaj bolečina

0
175


 

Na knjižnem sejmu 2022 smo v okviru naše založbe pripravili kar nekaj odličnih brezplačnih predavanj. Eden od njih je bil tudi dogodek z naslovom Nič več deljenja, na katerem se je Zvezdana Mlakar pogovarjala z dr. Mino Paš in Asyo Širovnik Moškon o zasvojenosti, travmi in delu priljubljenega dr. Gaborja Matéja.

 


 

O dr. Mini Paš, Asyi Širovnik Moškon in dr. Gaborju Matéju

Mina Paš, zdravnica in psihoterapevtka, se že več kot dvajset let ukvarja s tematiko drog. Dela pri društvo DrogArt, nevladni organizaciji za zmanjševanje škode zaradi drog, in v inštitutu Zajčja luknja, ki je namenjen psihoterapiji in raziskavam spremenjenih stanj zavesti.

Asya Širovnik Moškon se že vrsto let ukvarja s človeško podzavestjo, o čemer je napisala tudi knjižno uspešnico Kdo ustvarja mojo realnost?. Znanje je nabirala na različnih koncih sveta, od Amerike in Nove Zelandije do Italije in Grčije, ustanovila pa je tudi mednarodno šolo za psihoterapevte.

Obe cenita znanje dr. Gaborja Matéja, čigar knjige so nadvse priljubljene tudi pri nas. Njegova prva v slovenščino prevedena knjiga je Ko telo reče ne, na dogodku pa so se z Zvezdano osredotočile na njegovo uspešnico V svetu lačnih duhov, ki govori o povezanosti zasvojenosti in travm.

Asya pove, da je delo dr. Gaborja Matéja spoznala, ko je raziskovala navezanost otrok do staršev, in je naletela na njegovo knjigo Ko nas otroci potrebujejo. Razveselilo jo je, da je nekdo končno ubesedil in hkrati znanstveno podprl to, kar je tudi sama vedela in spoznavala ob svojem delu. Pravi, da je neskončno vesela, da se je njegovo delo tako hitro zasidralo tudi v kolektivno zavest Slovencev, ki ga nadvse radi beremo, ga sprejemamo in razumemo.

Dr. Maté je odkril izvorno bolečino, ki vodi v nastanek zasvojenosti

Asya pravi, da se jo je pri njegovem delu najbolj dotaknilo to, da se vedno znova vrača v otroštvo, tudi pri nastanku zasvojenosti. In da veliko govori o travmi, ki se začne, ko si v trenutku, ko ti je najhuje, odrezan in sam. Doda, da so njegove knjige namenjene tudi učenju, kako ne povzročiti travm, še posebej pri otrocih, saj se ravno iz travm nato razvijejo zasvojenosti – ne samo od drog, ampak tudi od dela, hrane, odnosov, spolnosti ali česarkoli drugega.

Pravi, da je Gaborju uspelo najti izvorno bolečino, travmo, ki se začne že v otroštvu, in vodi v nastanek najrazličnejših odvisnosti.

Pravo vprašanje ni, zakaj odvisnost, ampak od kje izvira bolečina, ki jo človek lajša z njo

Mina pove, da odkar se ukvarja z ljudmi, ki imajo težave z uporabo drog, jih sprašuje po njihovi zgodbi in spoznava, kaj vse se je večini zgodilo v otroštvu. Pomembno se ji zdi, da Gabor ves čas poudarja, da se ne smemo spraševati, zakaj odvisnost, ampak od kje izvira bolečina, ki si jo človek poskuša lajšati s pomočjo drog ali česarkoli drugega.

Več o tem, kaj nastane zasvojenost, kako se odučiti vzorcev, ki smo jih ponotranjili v otroštvu, in kako živeti v skladu s svojo notranjo resnico, pa odkrijte v spodnjem posnetku dogodka.