„Pričigin“ v Splitu

0
111

Split je znan po svojem tradicionalnem športu, priljubljeni rekreaciji na plaži – piciginu, kjer si kopalci „podajajo“ žogico v plitvini najbolj popularne plaže Bačvice. V obdobju med 22. in 26. marcem pa si bodo v okviru festivala pripovedovanja zgodb „Pričigin“ v Splitu besede »podajali« zainteresirana publika in pisatelji.

 

Ideja o festivalu se je porodila profesorju dr. Petru Filipiću, katero jo je takoj podprl splitski krog pisateljev srednje generacije. Publika, ki je sita praznih govorov politikov in medijev, je podala podporo festivalu, kar je dokaz, da si želijo neposredni kontakt, živo besedo ter pravo, zanimivo zgodbo, popolnoma novo in edinstveno.

 

Pravila „Pričigina“ so jasna: na vsakem nastopu obstaja zadana tema, na katerem ob moderatorju pripoveduje zgodbo od pet do šest govorcev, vsak po največ 20 minut. Če nekdo preseže ta čas, se ga prekine in s tem ustvarijo, da je zgodba še bolj zanimiva. Zadnji dan festivala pa se lahko pripoveduje največ 5 minut, saj se takrat v okviru prireditve „Pričigin narodu – zgodbe o sreči“ vključuje tudi publika.

 

Split tako že peto leto organizira festival, ki s sproščeno atmosfero in z živo interakcijo s publiko privablja številne zainteresirane. Mestne kavarne in gledališče lutk, kjer bo festival potekal,bodo gostile najbolj popularne domače avtorje, ki bodo, nekateri ostro, drugi humoristično, obdelali temo korupcije. Poleg prireditve„Zgodb o sreči“, v kateri sodeluje tudi publika, bodo na voljo še prireditve kot so „Pisatelji pripovedujejo“ (večer hrvaških pisateljev, vsako leto je izbrana druga tema), „Lepa naša“ (večer šestih pisateljev iz vsake republike nekdanje države po eden), „Pripovedujem ti zgodbo „ (program, v katerem svoje zgodbe pripovedujejo otroci iz Splita in okolice) ter razne druge delavnice.

 

V Splitu bo v času festivala možno zamenjati knjige »na metre in kilograme« – toliko knjig, v merskih enotah, kolikor jih prinesete, toliko jih lahko odnesete domov. Knjige, ki ostanejo na stojnicah, pa se podarijo šolski ali narodni knjižnici v Dalmaciji.

 

To je samo majhen del zgodbe o Pričiginu, zato vabljeni v Split, kjer boste lahko slišali njegovo nadaljevanje!