Rade Šerbedžija je izbran za rednega profesorja na reški Univerzi

0
316

Znani hrvaški igralec Rade Šerbedžija, ki še naprej uspešno gradi svojo hollywoodsko kariero, pa hkrati začenja novo, akademsko kariero.

 

Senat reške Univerze je potrdil izbor Šerbedžije na delovno mesto rednega profesorja . Senat je prvič izkoristil možnost v statutu, da mimo običajnega postopka za imenovanje rednega profesorja izbere osebo, ki ima ugledno profesionalno kariero. Na Univerzi poudarjajo, da je Šerbedžija že imel status rednega profesorja na igralski akademiji v Novem Sadu.

 

Poleg tega je akademski naslov slavnega igralca direktno povezan z novim interdisciplinarnim študijem reške Univerze „Igralstvo, mediji, kultura“, katerega voditelj bo Rade Šerbedžija, ki je hkrati pobudnik tega projekta.

Senat je na istem zasedanju odobril tudi predavanje gostujočim umetnikom Staši Zurovcu in Aleksandru Cvjetković, ter Deborah Kinghorn in Nigelu Osborneu, ki bodo na Šerbedžijev poziv gostovali kot predavatelji na novem študiju igralstva v Reki.

Dekan zagrebške Akademije dramskih umetnosti, Enes Midžić, je presenečen z odločitvijo senata reške Univerze. »Vse volitve za predavatelje se morajo opraviti po točno določenem postopku, kar pomeni da je potrebno tudi mnenje, ki ga izda Matični odbor za umetniško področje, čigar sem predsednik. Univerza v Reki pa je ta postopek iz meni neznanih razlogov izpustila. Sicer pa smatram, da je Rade Šerbedžija kvalificiran za to mesto in bi zagotovo prejel pozitivno oceno Matičnega odbora,« je dejal Midžić.

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc