Roal Dahl: Matilda, Založba Mladinska knjiga

0
149

Drage bralke, dragi bralci, katera knjiga vas je navdušila v zadnjih dneh? Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

Meni je po naključju prišla v roke knjiga Založbe Mladinska knjiga, priznanega in zelo uveljavljenega pisatelja Roalda Dahla (1916-1990), z naslovom Matilda, ki je njegova največja mladinska uspešnica.

Že besedilo na hrbtni strani knjige vabi k branju in razmišljanju.

… kadar gre za neobičajnega otroka, s tem pa hočem reči, da je rahločuten ali bistroumen. Matilda je bila oboje, predvsem pa bistroumna. Imela je tako gibčno pamet in se je tako hitro učila, da bi ta njena zmožnost morala biti očitna tudi večini duševno zaostalih staršev…«

Drage bralke, dragi bralci, ste knjigo prebrali? Ventilator besed jo toplo priporoča otrokom in staršem v branje in razmišljanje.

Kako bi opisali glavno knjižno junakinjo? Zakaj vas je Matilda navdušila? Mene in hčerko je ta deklica s svojo radovednostjo, bistrim umom in neizmerno domišljijo, naravnost očarala. Žal pa je njeni starši niso razumeli in je imela zaradi njih same težave, poniževanja, grde besede, dejanja…Na smrt pa so sovražili knjige, ki jih je Matilda tako oboževala in hlastala za njimi.

Ko se je Pelin tisti večer vrnil iz garaže, je bil v obraz teman ko nevihten oblak; in bilo je jasno, da se bo nekdo prav kmalu znašel v škripcih. Njegova žena je takoj razbrala znamenja in se jadrno umaknila. Potem je prikoračil v dnevno sobo. Matilda je s spodvitimi nogami sedela na naslanjaču v kotu, povsem zatopljena v neko knjigo. Pelin je vključil televizor. Zaslon se je osvetlil. Oddaja se je zadrla. Pelin se je zasrepel v Matildo. Ni se zganila. Do tedaj se je že nekako naučila zapreti ušesa pred zoprnim hrupom grozljive škatle.

Njen oče pa je ob tem kdove zakaj pobesnel. Mogoče mu je jeza prekipela zato, ker jo je videl uživati ob nečem, kar je bilo zunaj njegovega dosega.

»Kaj nikdar ne nehaš brati?« je zapuhal vanjo.

Prijetno branje in razmišljanje, drage bralke, dragi bralci.