Še nekaj takih iz 2010

0
154

Pred nekaj dnevi je bil dan spomina na holokavst. Čeprav je knjig o holokavstvu na Slovenskem že mnogo, jih nikoli ne bo preveč. Eno od njih smo lani objavili pri Modrijanu. Gre za Sonderkommando, presunljivo pričevanje italijanskega Juda Shloma Venezie, ki je bil v koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau deportiran iz rodne Grčije. Venezia je bil v taborišču izbran za delo v skupini Sonderkommando, zadolženi za »obdelavo trupel«. O tej grozljivi izkušnji je prvič spregovoril šele leta 1992, leta 2007 pa je svojo zgodbo objavil v knjigi. Pričevanje je ključnega pomena za razumevanje procesa iztrebljanja Judov.

 

Danes, 4. februarja, je svetovni dan boja proti raku. Naj ob tej priložnosti spomnimo, da smo jeseni knjigo o raku izdali tudi pri Modrijanu. Gre za izvirno delo, ki ga je avtor Gorazd Gavez napisal za bolnike, ozdravele po raku in njihove bližnje pa tudi za vse zdrave ljudi. Knjiga Premagani sovražnik namreč ni medicinska študija o raku in je zato primerna za širši krog bralcev.

 

Bliža se valentinovo, praznik zaljubljencev. Takrat vse rdi od raznih srčkov in drugih kičastih daril, ki naj bi si jih ljudje podarjali v znak ljubezni. Pri Modrijanu imamo na voljo prelep Valentinov dar, in to je knjiga. Ovidijevo Umetnost ljubezni, erotični priročnik, ki mu v svetovni književnosti tako rekoč ni primerjave, smo lani objavili v novi izdaji (prva je izšla leta 2002, prevajalka Barbara Šega Čeh je zanjo prejela Sovretovo nagrado). Knjiga doslej ni bila deležna posebne pozornosti kljub temu, da gre za antično delo in da so izidi del antične književnosti pri nas izjemno redki. Zato pa so knjigo brali dijaki dveh ljubljanskih gimnazij in se potem o ljubezni v antiki pogovarjali na IZbranjih v Modrijanovi knjigarni.

 

V zbirki Bralec je lani izšlo 18 knjig. Ena od njih je kratki roman Galerija na izviru Sončne ulice Romana Rozine. Ta pisatelj, ki se z leposlovjem ne ukvarja dosti let, čeprav se ob branju njegovih del bralcu zazdi mnogo izkušenejši, te dni čaka na izid zbirke kratkih zgodb Šumijo besede domače. V njej je objavljena tudi zgodba Zasuj me z besedami, zmagovalka natečaja Sodobnosti na Slovenskih dnevih knjige leta 2009. Tako roman kot zbirko (izide okoli 18. februarja) boste prebrali na dušek.