Sejem na zraku

0
117

 

 

Čakali in dočakali smo

SEJEM NA ZRAKU

Pridi, kupi knjigo, podpri slovenske založnike – V ŽIVO!

 

Sejem s kavča, ki smo ga v sodelovanju s številnimi založniki uspešno izpeljali v času karantene ob svetovnem dnevu knjige, se seli na prosto.
Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s partnerji in številnimi založniki zadnji vikend v maju v času Slovenskih dnevov knjige vabi na 4 manjše knjižne sejme – končno na zrak:

 

LJUBLJANA, vrt Društva slovenskih pisateljev

PET, 29. maj–NED, 31. maj (10.00–20.00)

 

KOPER, pred knjigarno Libris

PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)

 

CELJE, pred knjigarno Antika

PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)

 

NOVO MESTO, pred knjigarno Goga

PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)

 

Sejem bo spet živ!

Potem ko so bile prireditve odpovedane, knjigarne zaprte in je prodaja lahko potekala le prek spleta, smo dočakali čas, ko lahko dobre knjige spet kupujemo v živo in se ob njih družimo. Številni založniki so tudi v preteklih mesecih kljub negotovim razmeram izdajali knjige, ki jih bodo končno lahko ponudili in predstavili – v živo.

 

Vabimo, da z založniki  na sejmu delite svoje navdušenje nad knjigami, založniki bodo z velikim veseljem delili svoja z vami. Neposreden stik s knjigo ter za založnike z vami, bralci in bralkami, je bistven, zato se vas izjemno veselimo na sejmu v živo, na zraku!

 

Sodelujoče založbe so za sejem pripravile poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti.

Organizatorji v Ljubljani so pripravili tudi nagradno igro, ki bo cel teden potekala na FB strani Ljubljana- Unescovo mesto literature. Vsaka založba bo pripravila nagradno vprašanje, podelili bodo 30 bonov, vnovčljivih pri 30 sodelujočih založnikih, vsak bon v vrednosti 20 EUR.

 

Sejem bo potekal v času Slovenskih dnevov knjige, ki se letos s svojim programom predstavlja na spletu.

V času, ko poteka tudi kampanja Vrnitev napisanih v organizaciji Javne agencije za knjigo RS, ki vabi k nakupu knjig v knjigarne, smo knjigarne po Sloveniji v času Sejma na zraku povabili, da svoje knjige ponudijo tudi na prostem, pred knjigarnami. 

“Vesela sem te ideje, tudi mi bomo pred vhod knjigarne postavili majhen kos knjigarne na prostem.” Jasna Jakopič Tomc, vodja Knjigarne in papirnice in svet knjige Celje.

 

LJUBLJANA, vrt Društva slovenskih pisateljev
PET, 29. maj–NED, 31. maj (10.00–20.00)

V Ljubljani bo sejem v organizaciji Pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature ter v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev potekal na vrtu DSP (Tomšičeva 12), ki bo v času sejma predpremierno odprl svojo kavarno.

Na stojnicah bo 30 založnikov 3 dni pozdravljalo bralce in bralke ter predstavljalo svoj sejemski izbor knjig. Na sejmu sodelujejo:

Analecta, Beletrina, Cankarjeva založba, Didakta, Društvo slovenskih pisateljev (skupaj z Društvom slovenskih književnih prevajalcev in Knjižno zadrugo) Forum slovanskih kultur, Goga, Krtina KUD Sodobnost, LUD Literatura in Šerpa, Mladinska knjiga, Ocean, Sanje, Sidarta, Slovenski gledališki založniki (Slovenski gledališki inštitut, Knjiznica Mgl, Emanat in Zavod Maska), Sophia, Stripburger, Strip.art.nica Buch, ŠKUC in Center za slovensko književnost, VBZ, VigeVage knjige, Založba /*cf. Založba Hart, Založništvo tržaškega tiska, Znanstvena založba Filozofske fakultete, ZRC SAZU.

 

Sodelujoči založniki se bodo s svojimi video pozdravi in sejemsko ponudbo predstavljali že pred sejmom, na spletni strani mestoliterature.si od torka, 26. maja 2020.
Na ta način obiskovalce sejma spodbujamo, da si ponudbo pregledajo že vnaprej in čas na sejmu, ki je v smislu druženja še vedno omejen, v čim večji meri izkoristijo za komunikacijo z založniki.

 

Pridi, kupi knjigo, podpri slovenske založnike – NA ZRAKU!

 

SEJEM BO POTEKAL LE V PRIMERU LEPEGA VREMENA. DRŽIMO PESTI!

Organizatorji sejma obveščajo, da so veseli, da sejem v trenutnih okoliščinah, ko sta varnost in zdravje še vedno na prvem mestu, lahko izpeljejo. Držali se bodo vseh priporočil.
Hkrati bo na sejmu lahko prisotno omejeno število obiskovalcev, organizatorji pa obiskovalce prosijo za držanje primerne distance. 

 

www.mestoliterature.si

#sejemnazraku

———————

IZ OZADJA, izjave organizatorjev, založnikov in podpornikov

 

“Sejem na zraku, kot pred njim Sejem s kavča, v pisarni Ljubljane, Unescovega mesta literature pripravljamo kot odziv na situacijo, v kateri smo se znašli, v podporo slovenskim založnikom in številnim ustvarjalkam in ustvarjalcem knjig. Morda še nekaj časa ne bomo imeli večjih knjižnih sejmov in literarnih dogodkov in vsaka možnost založnikov za neposredni stik z bralci je  dragocena. Kot tudi vsaka prodana knjiga. Ni samoumevno, da imamo dobre knjige in založbe, ki opravljajo svoje delo na visoki kakovostni ravni. Ohranimo jih lahko le s kupovanjem in branjem knjig. To je tudi edina možnost za večanje vloge in pomena branja knjig, za držanje smeri, v katero hočemo.”

Tina Popovič, pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature

Ljubljana je stalni naziv Unescovo mesto literature pridobila leta 2015, pisarna pa od leta 2017 deluje na Vodnikovi domačiji. Upravlja jo v sodelovanju z MOL zavod Divja misel, ki upravlja tudi Vodnikovo domačijo.

“Po izjemnem uspehu Sejma s kavča, ki smo ga v Ljubljani, Unescovem mestu literature pripravili skupaj z Javno agencijo RS za knjigo, se veselim, da se bodo knjige prestavile na čudovit vrt Društva slovenskih pisateljev. Pod mogočnimi krošnjami bomo končno lahko v živo srečali tiste, ki nam omogočajo branje.
Pretekli meseci so bili za vso literarno skupnost precej nenavadni. Če kdaj, zdaj vemo, da brez kulture in umetnosti tako rekoč ne obstajamo. Sejem na zraku bo tudi srečanje prijateljev in zaveznikov, ki vedo, da je knjiga neprecenljiva dobrina.
Upam in želim si, da bo sejem, kljub ohranjanju fizične distance, številčno odlično obiskan in da bodo mnoge knjige dobile nove bralce in bralke.
mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo, MOL

“V dneh, ko smo imeli omejen dostop do knjig, smo tudi v naši knjigarni Libris v Kopru zelo pogrešali obiskovalce, ljubitelje in kupce knjig. Iz Sejma na kavču ter spletnih nagovorov in pogovorov se spet vračamo v svet, na zrak. Knjige so čakale na nas in nastajale so številne nove. Sejem na zraku je zato priložnost, da knjige spet primete v roke, prelistate spregledane ali opazite nove, predvsem pa, da pustite, da knjige izberejo vas. Vabljeni med sejemske mize, knjigarji in založniki vas nestrpno pričakujemo. Toliko si imamo za povedati in novega prebrati.”
Ingrid Celestina, knjigarna Libris, organizacija Sejma na zraku v Kopru

“Gre za stik, za ponovna in nova srečanja v živo, ki so izjemno pomembna tako za založnike in knjigarnarje, kot bralce. Ob takšnih priložnostih se srečamo, spoznamo, vzpostavljamo stike in delimo navdušenje nad knjigami. Sejmi so tudi priložnost za predstavitev knjižnih novosti, ki smo jih tudi v tem času založniki pripravljali in izdali. Veselimo se vas na terasi pred knjigarno in kavarno Goga”
Jedrt Jež Furlan, Založba Goga, organizatorji Sejma na zraku v Novem mestu

“Končno smo dočakali maj in z njim svež zrak in tudi vonj po knjigah, ki smo jih številni  pogrešali v izolaciji. Vabimo, da se z virtualnega sveta spet podate na zrak in med sejemske stojnice. Na Sejmu na zraku se boste lahko naužili svežine maja in pestrosti knjižne ponudbe. Se že veselimo!”
 – Božidar Mulej , Knjigarna Antika Celje

 

IZJAVE NEKATERIH ZALOŽNIKOV, SODELUOČIH NA SEJMU

 

“Sejemski stik s publiko je nekaj posebnega. Sejmi imajo svoje zakonitosti, ki jih prve parkrat, ko sodeluješ, morda težko razumeš. Ljudje se res pridejo pomenit! Res pridejo prelistat knjige, ki jih založba izdaja, mularija res pride mencajoč povprašat, kdaj bosta že vendar nova Ariol in Škatla in zakaj to toliko časa traja, če so vse prejšnje doma že stokrat prebrali (zavij z očmi). Bralke in bralci si dejansko vzamejo čas, res pridejo podpret naše delo in knjige dejansko tudi kupujejo. Z nekaterimi smo se v teh letih začeli tikati, ker se vidimo na vseh sejmih. To za založbo niso majhne reč, nasprotno – mi od tega živimo v enaki meri kot živimo od denarja, in za založbo prav sejem predstavlja po svoji naravi ključno srečevališče s publiko. Bili smo veseli Sejma s kavča, ker nas je v času epidemije seveda skrbelo za preživetje, a še bolj veseli smo Sejma na zraku … knjig, ki odpirajo nove svetove, ustvarjajo bližino – in ni je za založbo boljše bližine od sejemske. Se vidimo!

– Anja Golob, založba VigeVageKnjige

 

“Knjige niso narejene za izolacijo, zato smo pri Cankarjevi založbi veseli, da lahko spet pridejo »na zrak«. Knjige pri nas delamo zato, da nas skozi sicer samotno in natančno branje z idejami, vsebinami, liki, tudi slogom, povežejo s svetom in družbo. Da ostanejo z nami, tudi ko knjigo odložimo, da nam dajo misliti, nas spreminjajo in morda celo angažirajo. Pri tem nam je kot založbi seveda zelo pomemben tudi živ stik z našimi bralci, zato se veselimo, da se bomo lahko znova družili na Sejmu na zraku in predstavili aktualne uspešnice prejšnjih let, pa tudi nekatere novosti, ki bodo to še postale. Če dihajo knjige, diha družba – in obratno”.

– Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeve založbe 

 

“Knjiga je ljubezen, ki se ji ne bomo odrekli. Hvaležni smo vsem, ki nas pri tem podpirajo, še zlasti organizatorjem dogodkov, ki združujejo avtorje, založnike in bralce. Takšno priložnost nam ponuja tudi Sejem na zraku. Priložnost, da knjigo podarimo sebi ali drugemu, s tem pa podpremo avtorje, prevajalce,

založnike, ilustratorje, tiskarje, knjigarnarje … vse tiste, ki imajo znanje za pripravo in izdajo kvalitetnih knjig, ki imajo moč, da nas pošljejo na potovanje, tudi ko ostajamo doma.”

– Jana Bauer, glavna urednica založbe Sodobnost International

“Zakaj sodelujemo na sejmu? Zaradi preživetja in vztrajanja! Zato, da ne bi zadrževali sape vsak na svojem koncu. Zato, da bi zadihali s polnimi pljuči in knjigami. Zato, da bi s temeljnimi deli kritične teorije, z aktualnimi študijami o rečeh, o katerih ne smemo molčati, širili razmišljanje in spodbujali delovanje, ki tvorno nasprotuje družbeni apatiji. Čemu? V prid življenja vredne družbe”.
– Kooperativa THD: Društvo za teoretsko psihoanalizo in založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis ter Založba /*cf.

“Poleg organizacije sejma v Novem mestu bo založba Goga s svojo prodajno mizo prisotna tudi na sejmu v Ljubljani.. Pohiteli smo, da bomo prav na sejmu, poleg ostalih, lahko predstavljali tudi 2 čisto sveži knjigi. Roman Luknje Andreja Blatnika in zbirko kratkih zgodb Nož v ustih Agate Tomažič”.
– Jedrt Jež Furlan, Založba Goga