Snežana Brumec: Eden izmed nas

0
42

Drage bralke, dragi bralci, slovenski knjižni literarni trg, je ponovno obogatila pisateljica Snežana Brumec, ki je širši javnosti poznana s potopisno izpovedjo o Caminu.

Tokrat nas je prijetno presenetila  z romanom: Eden izmed nas (biografija letalca Lojzeta Knapa). Knjižna noviteta je izšla pri Beletrini, ki vedno poskrbi za širok izbor kvalitetne literature.

 

Preden posežemo po tej zanimivi knjižni noviteti, ki je zlahka ne bomo odložili iz rok, ampak jo vedno znova vzeli v branje, si lahko preberemo na hrbtni strani romana:

»Eden izmed nas je droben roman, ki premore vse, kar imajo zajetni, saj na komunikativen način spregovori o velikih strasteh in čustvih. Njegov osrednji protagonist si namreč že od rojstva ne želi drugega kot – leteti. Pripoved odlikujejo razgibano dogajanje, polnokrvni liki in zvest prikaz življenja v prvi četrtini minulega stoletja, zlasti med obema velikima vojnama. Knjiga, ki nas bo prevzela s svojim sporočilom, kako izpolnjeno je lahko prekratko življenje, če ga le vodita strast in predanost.

Drage bralke, dragi bralci, vas je navdušil glavni knjižni junak?

 Kako bi ga opisali? Kako ste ga doživljali? Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

Nekaj misli:

PRELOG:

14. junija 1904 sta Ivana in Andrej dobila petega otroka in njunega tretjega sina. Dala sta mu ime Alojzij, klicala pa sta ga Lojze. Ker je bilo v tistih časih veliko Lojzetov in ker so njihovi domačiji pravili Klemenovo, je postal Klemenov Lojze.

Rodil se je v znamenju dvojčkov, na dan, ko je usodo v zibelke polagal Merkur, vsaj tako je rekla zmešana ženska Mara, ki je sama živela v podrtiji na Blokah. Več let se je potikala  nekje po tujini, ko pa se je vrnila domov, je začela obiskovati porodnice pa so ponavadi rade prisluhnile njenim napovedim…

»Ja, saj ti pravim, lep bo, kar pa niti ni neka prednost. Lepe ljudi lahko drugi obožujejo, ne izbirajo pa jih za prijatelje, zato jih Lojze nikoli ne bo imel veliko. V vsem svojem življenju mogoče enega ali največ dva.

»Ubogi moj Lojze, » je zatarnala Ivana.

»Ne bo tako ubog. To bo ustrezalo njegovi naravi, ker bo ljubil samoto in svobodo. Lepota pa ne bo najpomembnejša v njegovem življenju. Zrak je tisti element, ki bo usodno oblikoval Lojzetovo življenje…«

In kako je potekalo Lojzetovo razburljivo, prekratko življenje?

Pripoved se razvije v razgibano dogajanje. Izjemni literarni junaki, zlasti med obema vojnama.

Prijetno branje in raziskovanje, drage bralke, dragi bralci. Ventilator besed knjigo toplo priporoča v branje in razmišljanje.