Sodobna slovenska grafika

0
53

Obvestilo za javnost, 21. 6. 2022: Razstava Sodobno = sveže gostuje v Srbiji.

Sodobno = sveže
Sodobna slovenska grafika

Odprtje razstave v GSLU Niš

Po uspešnem gostovanju na Kitajskem se je razstava Mednarodnega grafičnega likovnega centra Sodobno = sveže preselila v Srbijo. V sredo, 15. junija, so si pregled grafične produkcije slovenskih umetnikov različnih generacij prvi ogledali v Oficirskem domu GSLU (Galerija savremene likovne umetnosti) Niš, kjer bodo dela na ogled do 10. julija. Od tam se razstava seli v še dve srbski mesti, v Valjevem bo na ogled od 25. julija do 27. avgusta, v Čačku pa od 3. septembra do konca septembra. Gostovanja v letu 2022 se bodo zaključila v Bosni in Hercegovini, kjer si jo bo v Franjevačkem muzeju in galeriji Gorica Livno mogoče ogledati med 10. novembrom in 31. januarjem 2023. V Mednarodnem grafičnem likovnem centru načrtujemo, da bo v letu 2023 gostovala še v več slovenskih mestih in v Nikoziji na Cipru.

Umetniki na razstavi Sodobno = sveže v svojih umetniških praksah ustvarjajo podobe našega časa, ki so fluidne in multidisciplinarne tako v pristopu kot jeziku in raziskovanju. Večina premika meje grafičnega medija. Uporabljajo širok razpon tehničnih, formalnih in konceptualnih praks. Ne osredotočajo se le na tehnično znanje, saj dela razkrivajo različne stopnje njihovega ustvarjalnega procesa. Vsak ima poseben in interdisciplinaren pristop, ki združuje tradicionalne metode tiskanja z različnimi mediji in predstavitvenimi strategijami.

Izbor umetnikov in njihovih del je kustosinja mag. Breda Škrjanec oprla na tematske in konceptualne smernice, ki se pojavljajo v sodobni grafiki kot tudi v umetnosti na splošno. Umetnine se odzivajo na globalni politični preobrat, izražen v militantnosti in/ali vzponu avtoritarnih režimov, ali pa s posebnim poudarkom na spolu in drugačnosti raziskujejo, kako strukture moči v družbi oblikujejo identiteto. Druga pomembna tema se nanaša na krajino, ekologijo in načine, kako se ljudje odzivajo na okoljske izzive antropocena. Ne nazadnje umetniki uporabljajo tisk za ustvarjanje bolj introspektivnih del, ki raziskujejo teme, kot so spomin, zaznavanje, psihološka stanja in nostalgija.

——————————————————————————————————————-
Sodelujoči umetniki:
Vesna Drnovšek, Miha Erič, Črtomir Frelih, Matjaž Geder, Svetlana Jakimovska-Rodić, Nataša Mirtič, Oliver Pilić, Zora Stančič, Helena Tahir, Sonja Vulpes

Kustosinja:
mag. Breda Škrjanec
——————————————————————————————————————-

Informacije
Več informacij stiki za odnose z javnostmi MGLC, Sanja Kejžar Kladnik: sanja.kejzar@mglc-lj.si, 01/241 38 19