SPELA DANCE POM ŠOLA

0
449

Naše plesne skupine ne predstavljajo osnovne ali srednje šole, predstavljajo srčnost, vztrajnost, timsko delo, zaupanje in strokovnost naših plesalcev in mentorjev, predstavljajo Spela Dance Center.

Pom plesne skupine so se najprej oblikovale v Združenih državah Amerike in imajo v svetu že dolgo tradicijo. V Sloveniji je to mlada športna zvrst, a vse bolj prepoznavna in priljubljena, saj slovenske ekipe že od samega začetka dosegajo zavidljive rezultate tako na evropskih kot na svetovnih prvenstvih. Razvoj pom plesa je šel naglo navzgor, s tem pa je povezana tudi strokovna podkovanost mentorjev in trenerjev.

Danes vam lahko tako v okviru Spela Dance Centra ponudimo PRVO POM ŠOLO V SLOVENIJI, ki vključuje začetne tečaje, namenjene predvsem otrokom in mladostnikom (od 4. leta dalje), nadaljevalno skupino Spela Dance Elite (plesalke s plesnim predznanjem, stare nad 14 let) ter rekreativne tečaje za odrasle.

 

TEČAJI POM ŠOLE

– Spela Dance POM VRTEC (od 4 do 6 let, trener Tjaša)

– Spela Dance POM MLADINSKA MLAJŠE (od 7 do 11 let, trener Sanela)

– Spela Dance POM MLADINSKA STAREJŠE (od 12 do 16 let, trener Sanda)

– Spela Dance POM ČLANSKA (nad 16 let, trener Sanda)

– Spela Dance POM MAME (no limit, trener Špela)

– Spela Dance ELITE (nad 14 let, trener Špela)

Skupaj z vami bomo vašega otroka spremljali od njegovih prvih plesnih korakov do velikih uspehov na mednarodnih tekmovanjih in različnih nastopih.

 

 

PREDSTAVITEV POM PLESNE ZVRSTI

Ples omogoča svobodo gibanja in izražanja, samopotrjevanja in sodelovanja z vrstniki. Pri vadečih se razvijajo pozitivne vrednote in lastnosti, gibalna znanja in sposobnosti ter krepita pripadnost skupini in kolektivni duh.

Organizirano navijanje plesno-navijaških skupin je sestavni del vsake košarkarske tekme, skupine pa nastopajo tudi na različnih športnih prireditvah in tekmujejo na različnih tekmovanjih. Njihov namen je predvsem popestriti prireditve z različnimi plesnimi nastopi ter spodbujanje občinstva in tekmovalcev.

Osnovna dejavnost pom plesnih skupin, v katerih lahko nastopa od 5 do 25 plesalk in plesalcev, je ples oziroma izvajanje plesne koreografije. Tekmovalne sestave plesnih skupin temeljijo na različnih plesnih zvrsteh, kot so jazz balet, poulični ples (street dance) in hip hop, le da je izvedba bolj športna. Pri pom plesu je najbolj izraženo gibanje glave, ki mora biti hitro in dinamično, ter aktivno gibanje rok, ki je značilno za to zvrst plesa; gibanje je napeto in nenadno. Med obvezne prvine sodijo obrati, skoki, ki so značilni za to zvrst plesa (navijaški skoki), nožni zamahi (»kicki«) ter sed prednožno-zanožno (“ženska špaga”). Plesna koreografija ne sme vsebovati akrobatskih prvin, piramid in dvigov. Pom je svojevrstna oblika plesa prav zaradi premikanja skupine skozi prostor na različne načine ter skladnosti skupine ob izraziti dinamiki gibanja. Dodaten čar plesnim nastopom dajo svetlikajoči cofi (pomponi), ki jih uporabljajo člani skupine. Od tod tudi ime plesne zvrsti pom ples.

 

TEČAJI

SPELA DANCE POM VRTEC (trener Tjaša)

Starostna skupina: od 4 do 6 let, trajanje: 2-krat tedensko po 60 min

Naše najmlajše plesalke se bodo pom plesa naučile skozi igro. Naše pom prvošolke bodo uživale ob plesno-gibalnih igrah z barvitimi, svetlikajočimi cofi, spoznale pa bodo tudi delo v paru. Pri našem delu bomo usmerjeni na razvijanje otrokovih motoričnih sposobnosti in občutku za prostor ter ritem. Osvojile bodo osnove pom tehnike, osnove hip hop gibanja in osnovne korake jazz baleta. Ob plesu in igranju se bodo naše plesalke med seboj spoznale in s spletanjem prijateljskih vezi oblikovale svojo prvo skupino. Prav vznemirljivo bo, ko boste povabljeni na prvi nastop vaše pom plesalke.

 

SPELA DANCE POM MLADINSKA MLAJŠE (trener Sanela)

Starostna skupina: od 7 do 11 let, trajanje: 2-krat tedensko po 90min

Tudi pri tej starostni skupini bomo osredotočeni na razvijanje motoričnih sposobnosti, koordinacije in orientacije v prostoru ter ritma. Mlajše plesalke bodo spoznale osnove pom plesa, vadile različne postavitve, uporabo cofov (pomponov) in se naučile plesne koreografije. Pravilna tehnična izvedba gibalnih struktur in elementov je v tem obdobju vse bolj pomembna, s tem pa je povezano spoznavanje in osvajanje jazz tehnike in hip hopa, ki bo prilagojeno starosti. Pom plesne skupine so za otroka pomembne tudi z vidika socialnega razvoja. Velik poudarek pri treningu bomo namenili delu v paru in enotnosti skupine, saj je usklajenost le-te ključnega pomena za uspešen nastop.

 

SPELA DANCE POM MLADINSKA STAREJŠE (trener Sanda)

Starostna skupina: od 12 do 16 let, trajanje: 2-krat tedensko po 90 min Na tej stopnji bo še večji poudarek na osvajanju in izpopolnjevanju tehničnih elementov pom plesa ter jazz baleta ter na osvajanju in utrjevanju korakov pouličnega plesa (street dance) ter hip hopa. Skupina bo razvijala skladnost in premikanje skozi prostor ter se naučila zahtevne koreografije. V tem obdobju so pomembne prijateljske vezi s sovrstniki in prav to našim mladostnicam nudi skupina starejših. Torej – skupne priprave, zabavno učenje, potovanja, tekmovanja, uspehe in obilico nepozabnih trenutkov.

 

SPELA DANCE POM ČLANSKA (trener Sanda)

Starostna skupina: nad 16 let, trajanje: 2-krat tedensko po 90 min

Članska pom skupina bo na tekmovanjih in nastopih prikazala že bolj atraktivnejše in zahtevnejše koreografije. Članice bodo utrjevale in izpopolnjevale tehnične elemente pom plesa in jazz baleta, utrjevale korake hip hopa ter različne obrate in skoke, ki so značilni za to zvrst plesa. Prav gotovo bo za pom plesalko tekmovanje na državnem prvenstvu nepozabni dogodek. Biti del skupine, uspeti, uživati, se družiti in predvsem negovati ljubezen do plesa, vse to ponuja pom članska skupina.

 

SPELA DANCE POM MAME (trener Špela)

Starostna skupina: no limit, trajanje: 2-krat tedensko po 60 min

Skupina je namenjena vsem mlajšim in starejšim »mamicam«, ki bi se želele seznaniti s pom plesom. Program bo rekreativne narave, pom mame pa bodo spoznale tehnične elemente pom plesa, uporabo pomponov ter osnovne korake jazz baleta in hip hopa. Naučile se bodo koreografijo in svoje plesne sposobnosti predstavile na različnih nastopih. V okviru Spela Dance Pom šole v istem terminu izvajamo tudi POM VRTEC. Tako boste lahko s svojim otrokom združile moči v skupnem nastopu za vaše najbližje.

 

ZA NOBENO OD NAŠTETIH SKUPIN NI POMEMBNO PLESNO PREDZNANJE, VSE SO ZAČETNE, ZATO LE POGUMNO MED NAS.

SPELA DANCE ELITE (trener Špela)

Starostna skupina: nad 14 let

URNIK

DAN

URA

PROGRAM

TRENER

Ponedeljek

19.30–21.00

jazz open class

Katja

Sreda

19.30–21.00

hip hop open class

Matic

Torek

19.30–20.30

koreografija

Špela

Torek

20.30–21.30

Osebno trenerstvo,

kondicijska priprava

Klemen

Petek

(trening v Pivki)

17.00–19.00

(odhod iz LJ ob 16.00)

pom tehnika, koreografija

Špela

 

Kot že samo ime skupine pove, bo skupina namenjena vrhunskim pom plesalkam s plesnim predznanjem. Priprave na tekmovanja in nastope na državnem, evropskem in svetovnem (Evropa, Amerika) nivoju bodo potekale v sodelovanju s plesnimi strokovnjaki ter osebnim trenerjem. Članice skupine Elite bodo tako 1-krat tedensko sodelovale z osebnim trenerjem, ki bo skrbel za kondicijsko pripravo, izboljšanje gibljivosti, vzdržljivosti in povečanje moči. Kot verjetno že veste, je tehnika za doseganje najvišjih mest izredno pomembna. Zato je za uspešno pom plesalko pomembna nadgradnja plesnega znanja in s tem posebne ure treninga, namenjene jazz baletu in hip hopu (jazz open class in hip hop open class).