Prepih besed v Art centru

0
680

Prepih besed v Art centru Pionirskega doma v Ljubljani smo ustvarili ustvarjalci Ventilatorja besed, ko smo na eni izmed naših predstavitev ventilirali besede, poezijo in zvoke. V prijetni dvorani obnovljenega Art centra (nekdanja Pionirska knjižnica), ki je kot nalašč za tovrstne literarne prireditve in razstave, je zvenela slovenska poezija avtorice Vladimire Rejc iz pesniške zbirke Razgaljena bližina, isti verzi so zveneli še v španščini in v izvedbi Blanke Mekinda, z zvoki kitare pa je poezijo interpretiral tudi kitarist Samo Južnič. Ob vsem tem pa je tekla beseda o Ventilatorju besed in njegovih vsebinah. Osrednja nit pogovora so bili otroci in primerna vzgoja, čemur namenja Ventilator besed ogromno člankov.

Odpiramo zaprte predale

Karmen Lasič, povezovalka prireditve, je Vladimiro Rejc, glavno in odgovorno urednico Ventilatorja besed spraševala, zakaj ravno spletna revija. Slovenski prostor zajema veliko takšnih in drugačnih revij, spletnih pa nekoli manj. Tudi to je eden izmed razlogov, zakaj se je Vladimira odločila ravno za spletno revijo. Prednost interneta je namreč dostop, vsakodnevno objavljanje novih člankov, ni omejitev v dolžini člankov, ni tiska, distribucije, je pa zato zelo pomemben tehnični urednik. Tehnični urednik Niko Fajfar, ki tudi na predstavitvi ni mogel iz svoje kože in je poskrbel, da lahko ob članku vidite tudi ustrezne fotografije, pravi, da je vedno več stalnih obiskovalcev, kar je dokaz, da je zanimanje za tematike iz področja vzgoje, izobraževanja in kulture veliko ter da delamo dobro. Tudi to je eden izmed razlogov, zakaj ravno revija o vzgoji, izobraževanju in kulturi. Da se predstavijo dogodki, nove knjige, vsebine, gledališke predstave, razmišljanja, primerni načini vzgoje, intervjuji, ljudje, ki jih drugi mediji zaprejo v predal, ker tematika ni tržno zanimiva. V reviji Ventilator besed želimo pisati predvsem to, kar v drugih revijah ni moč videti, kar drugi izpustijo, ampak je za naše življenje vseeno ključnega pomena. Če nek dogodek ni medijsko izstopajoč, še ne pomeni, da ni zanimiv. O zanimivih vsebinah na Ventilatorju besed je spregovorila novinarka Katjuša Štih, ki sicer ustvarja znotraj okvirjev ekološke tematike ter muzejev, kdaj pa kdaj pa skoči tudi k vzgajanju otrok. V enem izmed zadnjih člankov je raziskovala, ali je dobro učiti otroka brati še pred vstopom v šolo oz. že pri dveh, treh letih. Všeč ji je to, da ima pri pisanju proste roke in da pokriva res tiste tematike, ki jo zanimajo in s katerimi je seznanjena.

Z natečaji podpiramo ustvarjalnost mladih

Da Ventilator besed podpira ustvarjalnost otrok in mladih, dokazujeta tudi dva natečaja: literarni ekološki natečaj za najboljšo kratko zgodbo, pesem, pravljico za osnovne in srednje šole, ki ga organizirajo skupaj za založbo Morfem (rok za oddajo prispevkov je 15. december) in natečaj Mali ustvarjalec, kjer podpirajo pisanje osnovnošolcev z objavami in knjižno nagrado.

Na Ventilatorju besed se s pisanjem potopisov preizkuša tudi Felicita Medved, ki ji to dobro uspeva. Preko potopisov nas ponese v obljubljeni ameriški svet, kamor je šla po avanturo. Toliko za pokušino. Sicer pa tisti, ki nas berete, tako veste, o čem pišemo. Žal nam je le to, da nas na prireditvi ni bilo več. Kdaj drugič pa le pridite in nas osebno spoznajte!