Spoznavanje psov z Ventilatorjem besed: Kai

0
209

Danes vam bova predstavili kužka, ki izvira iz Japonske, trenutno zelo aktualni državi.

Kai izvira iz 18. stoletja, iz Japonske seveda. Najprej se je uporabljal kot lovec na visoko divjad, danes pa se uporablja le kot družabnik. Živi od- 11 do- 14 let, seveda lahko tudi preseže življenjsko dobo. Tehta od – 16 do- 18 kilogramov. Visok je od- 45 do- 56 centimetrov. Ima še dve drugi imeni: kai-inu in tora-inu.

Po prvi svetovni vojni so japonski vzreditelji psov začeli uvažati različne pse iz Evrope. To je nekoliko zmanjšalo zanimanje za domače pasme.

V tridesetih se je japonski raziskovalec psov Haruo Isoagai lotil raziskave, katere rezultat je bil razvrstitev japonskih pasem.

Kai je značilna japonska srednje velika pasma, šika-inu. Kai ni tak kot ostali šika-inuji, ima ožjo lobanjo in koničatejšo glavo.

Priznava le enega gospodarja, torej posluša samo njega. Ni ravno poslušen, a je bolj svojeglav. Kai se je razširil le v Severno Ameriko, saj ga večina ljudi ne zna pravilno vzgojiti.

Z imenom tora-inu ( pomeni tigrasti pes ), je pasma obstajala v gorah na Jamanaši in to že v srednjem veku. Leta 1934 so zaradi japonskega vzreditelja psov Harue Isoagija psa kaija razglasili za naravno znamenitost.

Drage bralke, dragi bralci,

vam je kai zanimiv? Bi ga imeli doma? Vam je všeč?

Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com, ali pa samo razmislite pri sebi.

Ida Zupan in Vladimira Rejc