Srednjeveške ruševine v srcu Istre

0
197

V osrednji Istri, blizu mesta Kanfanar, se skrivajo ene od najbolje ohranjenih srednjeveških ruševin v Evropi, ostanki opuščenega mesta Dvigrad. Čeprav Istro poleti preplavi na tisoče turistov, večinoma ostanejo na obali, tako da ostaja Dvigrad slabo poznan in zato čudovito samoten kraj. Mestece je nastalo iz dveh gradov in od tod izvira njegovo nenavadno ime (v italijanščini Duecastelli).

 

Dvigrad je bil naseljen že v ilirskih in rimskih časih, ko je tod mimo vodila pomembna trgovska pot. V srednjem veku so se za nadzor nad mestom potegovali oglejski patriarhi, Benetke in Genova. Leta 1345, ko je bil Dvigrad v beneških rokah, ga je napadel in osvojil genovski admiral Paganin Doria. Benečani so se maščevali leta 1383, ko so mesto požgali, pobili vse prebivalce in odnesli relikvije iz cerkve sv. Zofije. Vendar Dvigrad takrat še ni postal njihova posest, to se je zgodilo šele leta 1413. V prvem stoletju beneške vladavine si je mesto opomoglo in spet postalo cvetoče trgovsko središče.

 

Kmalu so sledili težki časi, saj je po okolici pustošila kuga, veliko življenj pa je zahtevala tudi malarija. Po beneško-avstrijski vojni leta 1615 so Dvigrad oblegali Uskoki, ki pa ga niso uspeli osvojiti, zato so se maščevali tako, da so požgali in izropali okoliške vasi. Okoli leta 1630 so imeli prebivalci bolezni in vojn dovolj in so mesto povečini zapustili. Ko je dvajset let kasneje Dvigrad obiskal škof Tommasini, je tam našel le tri zelo revne družine, ki so prebivale v napol porušenih stavbah. Leta 1714 je bilo mesto dokončno zapuščeno.

 

Razvaline ponujajo edinstveno sliko srednjeveške mestne strukture, ki jo obkrožajo ostanki obrambnega zidu. Ohranjeni so tudi zunanji zidovi približno dvestotih stavb in dva obrambna stolpa. Na osrednji vzpetini so ruševine cerkve sv. Zofije iz 11.–12. stoletja. Ko je bila sv. Zofija na začetku 18. stoletja zapuščena, so zadnje relikvije iz nje prenesli v župnijsko cerkev sv. Silvestra v Kanfanarju, kjer so na ogled še danes.

 

Obisk Dvigrada je lahko prijetna popestritev letnega dopusta ali pa zanimiv samostojen izlet, ki ga lahko združimo še z nekaterimi drugimi atrakcijami v neposredni okolici. Vsekakor je ta malo znani srednjeveški biser vreden obiska.