Svetovna premiera THRENOS (za grlo)

0
136

Carmina Slovenica na OPERADAGEN 

svetovna premiera THRENOS (za grlo)

ODR TV#6    14. 5. 2020 

 

Pred nami je svetovna premiera dela Threnos (za grlo), katere prenos bo potekal 14. 5. 2020 na ODR TV platformi mednarodnega festivala Operadagen Rotterdam, in sicer od 12.00 dalje. Delo sta zasnovala skladatelj Jacob Cooper (ZDA) in dirigentka Karmina Šilec.

Gre za video različico projekta, ki je bil v živo izveden in posnet v Minoritski cerkvi Maribor, najbrž kot zadnji glasbeno gledališki dogodek v Sloveniji pred uvedbo karantene (9. 3. 2020).

 

Mednarodni festival Operadagen Rotterdam prinaša sodobne trende v glasbenem gledališču in operi ter je odprt za različna glasbeno-gledališka iskanja. Kot “avanturistična” kulturna organizacija je Operadagen mednarodno cenjena in priznana, zaradi česar je bila nominiranaza nagrado Innovation Award združenja Classical:NEXT za in nagrado International Opera Award v kategoriji Najboljši festival.

 

Threnos (za grlo), v izvedbi 16 solistov novoglasbenega gledališča Choregie, preigrava odnos med človekom in živaljo. Živali so kot marginaliziran subjekt izhodišče, metafora. V bistvu pa gre za človeka in za premislek o njem samem. Za ustvarjalce je bila pomembna tudi zastavitev dela, ki vzpostavlja možnosti za premisleke o radikalni transformaciji odnosov med ljudmi in živalmi. Kar je prav posebej relevantno v času, ko se svetovna pandemska tragedija kaže kot odraz tega človekovega odnosa do živali ter pohlepa sodobne industrije, še posebej predelovanja mesa.

 

VEČ O PROJEKTU V POVEZAVI

POVEZAVA NA ODR TV#6

idejna zasnova in glasba: Jacob Cooper

koncept in umetniško vodstvo:Karmina Šilec

besedila: Dora Malech / Karmina Šilec

umetniška sodelavka: Sidra Bell

video: Young Yoo Lee

scenografija: Dorian Šilec Petek

kostumi: Tina Bonča

luč: Andrej Hajdinjak

ton: Danilo Ženko

kamera & montaža: Rudi Uran

 

produkcija: Carmina Slovenica 2020

v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor