TA TEDEN V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

0
342

Predavanje

IVAN ČUK IN ALEKS LEO VEST: PREVARANI SOKOLI
Četrtek, 23. januarja 2020, ob 17. uri

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana
Predavatelja na podlagi arhivskega gradiva in drugih virov pojasnjujeta interes komunistične partije za prevzem te narodne organizacije in vzroke za njeno ukinitev po 2. svetovni vojni, čeprav so bili sokoli po uradnem tolmačenju zgodovine ena od treh ključnih ustanoviteljic Osvobodilne fronte.
Sokoli so bili od leta 1863 najmočnejša nosilna organizacija kulturne in politične zavesti slovenskega naroda. Izjemnega pomena je bilo njeno vzgojno delo med mladino, čeprav je dejansko skrbela za domovinsko, telesno, moralno in demokratično vzgojo vsega njenega članstva. Pri prevzemanju Sokola s strani komunistične partije je šlo za spopad dveh različnih ideologij, ki je povzročil razkol med sokoli in bratomorno vojno. V končni posledici je bila plod tega spopada tudi ukinitev Sokola.
Brezplačno.

 

 

Vodeni ogled razstave
KOTPSKE TKANINE IZ ZBIRKE NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

Nedelja, 26. januarja 2020, ob 11. uri

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana
Med najstarejši tekstil v zbirkah Narodnega muzeja Slovenije sodijo slikovite tkanine, ki so jih med 3. in 10. stoletjem našega štetja stkali Kopti, krščansko prebivalstvo Egipta. Izdelane so iz lanu in volne, zanje pa so značilne žive barve. So eden najizrazitejših segmentov koptske umetnosti. Poleg fragmentov oblačil so se ohranili predvsem deli zastorov, pregrinjal in blazin. Koptske tkanine so dočakale današnje dni zahvaljujoč običaju, da so umrle pokopavali oblečene oziroma pokrite z blagom, ki v grobnicah in grobovih zaradi suhega podnebja ni propadlo.
Vodi Renny Rovšnik, mag. etnologije in kulturne antropologije.
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.