Vodnikova domačija – Napovednik

0
43

O afriški literaturi, serija predavanj in pogovorov

OB 50. OBLETNICI KONCA NIGERIJSKO-BIAFRSKE VOJNE

Sreda, 22. januar (19h)

Leta 1967 je nekdanja Vzhodna regija v Nigeriji razglasila svojo neodvisnost in se preimenovala v republiko Biafro. Navkljub začetnim vojaškim uspehom in dejstvu, da so Biafro nekatere države mednarodno priznale, se je biafrsko ozemlje v letih vojne začelo nezadržno krčiti. Januarja 1970 je Biafra zato razglasila svojo predajo in tako prenehala obstajati. Zaradi vojne je umrlo okoli milijon ljudi, med katerimi so prevladovali predvsem otroci.

Ker o Biafri potekajo ostre debate še dandanes, bomo v pogovoru z anglistom in sociologom kulture Nikolaijem Jeffsom obeležili petdeset let konca nigerijsko-biafrske vojne, ki je med drugim tudi ena izmed osrednjih tem nigerijske literature. Ob literariziranju vojne se bomo še posebej posvetili (proti)vojnemu romanu Soldatko (1985) nigerijskega pisatelja in aktivista Kena Saro-Wiwe (1941–1995), ki je v prevodu Andreja E. Skubica izšel pri založbi Beletrina.

Dogodek pripavljamo v sodelovanju z založbo Beletrina.

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi, ki že četrto leto zapored poteka na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, odpira poseben prostor, namenjen afriški literaturi. S tem ko postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanj, afriško literaturo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir.

Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih, ki se bodo odvila med septembrom 2019 in majem 2020, spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

O ameriški kulturi v literaturi in glasbi

DAVID VERBUČ/ŠTUDIJ AMERIŠKIH FANZINOV: OD LITERATURE DO KULTURE

Četrtek, 23. januar (19h)

David Verbuč bo spregovoril o tem, kako lahko ameriške punk in “naredi-sam” fanzine razumemo ne zgolj kot legitimne primere “literarne” umetnosti, ampak tudi kot metodološke pripomočke, ki nam lahko nudijo neprecenljiv vpogled v kulturo ameriških glasbenih skupnosti. Še več, tovrstne fanzine je pri tem potrebno obravnavati ne le kot odraz določenih glasbenih, kulturnih, in političnih diskurzov, ampak tudi kot del materialne osnove, ki sooblikuje in vzdržuje ameriške glasbene scene na lokalni in nad-lokalni ravni.

David Verbuč, nekdanji glasbeni urednik Radia Študent, je leta 2014 pridobil doktorat iz etnomuzikologije na Kalifornijski univerzi v Davisu. V svojem doktorskem raziskovalnem delu se je osredotočil na etnografsko študijo neodvisnih prostorov in hišnih koncertov ameriških “naredi-sam” skupnosti. Od leta 2014 poučuje kulturno antropologijo, etnomuzikologijo in popularno glasbo na Fakulteti za humanistične študije, na Karlovi univerzi v Pragi.

Serija nastaja s finančno podporo veleposlaništva ZDA v Sloveniji.

Čitalnice

ORBÁN IN MI

Sreda, 29. januar (19h)

Kot notranji element liberalne paranoje je Viktor Orbán skrajno preprosta in dolgočasna figura zla. A ko si drznemo napraviti korak v prepovedano območje, ko se soočimo z realnostjo politične prakse in politične teorije, ki jo razvija v svojih govorih, je učinek precej bolj dvoumen. Je presenetljivi magnetizem, ki ga zaznamo ob njegovih nenavadno učinkovitih izpeljavah, signal naše lastne utajene reakcionarnosti? Nas mora zagrabiti panika, da smo v tem, ko smo nasedli formi, nevede nasedli tudi tistim političnim vsebinam, ki jih ne bi želeli podpisati? Se moramo, skratka, Orbánovemu magnetizmu z vso silo upreti in spet pozabiti, da nas je kdaj zajel? Ali pa ga, nasprotno, lahko vzamemo kot signal realnega problema – in kot izhodišče ponovnega premisleka o naših lastnih konceptih in strategijah?

O teh vprašanjih bo premišljeval in nanje odgovarjal dr. Tadej Troha, filozof in znanstveni sodelavec Filozofskega inštituta ZRC SAZU.

Čitalnice, celoletni cikel pogovorov in predavanj v organizaciji projekta UDESIN in Kooperative THD, ki vzpostavljajo skupen prostor mišljenja aktualnih družbenih situacij ter novih umetnostnih, političnih in znanstvenih praks.

Goga na domačiji

JEZERO ALI NA KRVAVI STRANI ALP

Četrtek, 30. januar (19h)

“Tadej Golob je z Jezerom in Tarasom Birso naposled udomačil slovensko kriminalko in jo (tudi s televizijsko serijo) pripeljal v vsak slovenski dom, z Leninovim parkom pa ji dal nesluten pospešek, ki je povzročil, da Slovenci končno spet stojimo v vrstah za nove domače knjige.”

  1. Samo Rugelj

Jedrt Jež Furlan, ki bo pogovor povezovala, se bodo pogovarjali Sebastian Cavazza, Klemen DvornikNika Rozman in Tadej Golob.

Lep vabljeni!

Dogodek pripravljamo skupaj z Založba Goga.

Pripovedovalski večeri za odrasle

JURE GODLER IN ANŽE TOMIĆ

Petek, 31. januar (20h)

Skoraj vrstnika, Jure Godler in Anže Tomić, bosta prvič na domačiji pripovedovala zgodbe, resnične in izmišljene. To pravzaprav počneta tudi sicer v podcastu Opazovalnica. Tomiča, ki se je nekoč znan kot Gugl oglašal z Radia Študent, se preselil na Mladino in Val 202, poznamo kot glavnega poganjalca mreže podcastov Apparatus in človeka, ki vam bo podal najboljši odgovor na vprašanje kateri telefon kupiti (če bo pri volji).

Multitalent, improvizator, pianist, kompozitor in vsesplošni vsevedec, Jure Godler pa za nas že nekaj let vsak teden pregleduje, secira in s komentarjem oplemeniti dogodke, ki so se pravkar zgodili.

O Pripovedovaslkih večerih za odrasle:

Na jesensko-zimskih mesečnih pripovedovalskih dogodkih se predstavljajo pripovedovalci in pripovedovalke, ki vsak na svoj prepoznaven način interpretirajo zgodbe od daleč in blizu. Pripovedovalski skoki v petkove večere se včasih slišijo kot komedija drugič kot srhljivka ali popotniški dnevnik skozi svet ljudskih zgodb.

Vstopnina: 10 EUR. Vstopnice lahko kupite na spletu: https://www.mojekarte.si/si/pripovedovalski-veceri-za-odrasle-jure-godler-in-anze-tomic/vstopnice-1130222.html ali na domačiji v času odpiralnih ur (tor-pet / 10h-18h in sob-ned / 10h-14h)

Napovedujemo:

VODNIKOVANJE

PON, 3. februar, od 17.30 dalje

Vsako leto 3. februarja na domačiji praznujemo Vodnikov rojstni dan, nekoč je bil to v Šiški velik praznik! Letos bi Valentin upihnil 262 svečk!

Program:

10.00 Druženje z Valentinom za osnovnošolce

17.30 Vodstvo po stalni razstavi z njenim soavtorjem dr. Luko Vidmarjem

18.30 Miklavž Komelj o Izbranih spisih Valentina Vodnika, ki so v ponatisu izšli pri Slovenski matici lani, ob 200-letnici Vodnikove smrti. Skozi Vodnikovo prozo ponujajo vstop v vsakdanje življenje tistega časa.

19.30 Hišna predstava Andreja Rozmana – Roze: Ljubljanski vodnik našel Vodnika

20.30 Kakšno bi bilo praznovanje brez potice? Potica in nazdravljanje

Izobraževanja na domačiji

 

Soba za pisanje: DELAVNICA DRAMSKEGA PISANJA S KIM KOMLJANEC

  1. marec–21. april / ob torkih, 19.00–21.00

Osem torkovih večerov v marcu in aprilu imate priložnost, da se priučite spretnosti dramskega pisanja pod mentorskim vodstvom Kim Komljanec.

Cena delavnice: 64 EUR (8 obiskov).

Prijave na dramaturg.queen@gmail.com.

Soba za pisanje: DELAVNICA PISANJA OTROŠKE POEZIJE S PETROM SVETINO

  1. februar–18. marec / ob sredah, 18.00–19.30

Pisatelj, pesnik in predavatelj Peter Svetina je avtor mnogih priljubljenih knjig za otroke ter strokovnih in znanstvenih člankov o mladinski književnosti. Na štirih uro in pol dolgih srečanjih za odrasle se boste pod strokovnim vodstvom lahko lotili ustvarjanja in pisanja poezije za otroke.

Vpisnina 48 EUR / študenti, samozaposleni in upokojenci 40 EUR.

Prijave na katja.presa@divjamisel.org.

MEŠANI PEVSKI ZBOR GRLENICE

Ob sobotah, 10.00–12.00

Zbor, ki ga vodi Zvezdana Novaković, se posveča ljudskim skladbam različnih narodov, začenši s slovansko in balkansko kulturno dediščino. Dobrodošli tako ljubitelji petja kot izurjeni pevci.

Mesečna vpisnina: 50 EUR / za dijake, študente, upokojence, nezaposlene in samozaposlene v kulturi 35 EUR. Posamični obisk: 15 EUR / 10 EUR.

Informacije in prijave na avdicijo za sprejem v zbor irena.plesivcnik@divjamisel.org.

Raziskujemo bralne navade

VABIMO NA INDIVIDUALNE INTERVJUJE

Termin srečanja bo določen glede na razpoložljivost interesentov

Nadaljujemo z raziskovalnim projektom dr. Ane Vogrinčič Čepič in vabimo na individualne pogovore o načinih branja, ki skušajo nasloviti in ubesediti materialnost bralnih praks. Branje je namreč veliko več kot samo miselno dejanje: vezano je na telo in vpisano v čas in prostor, kar ga tudi bistveno sodoloča. Zakaj bi si sicer dobre knjige tolikokrat zapomnili skupaj s tem, kje in kdaj smo jih brali?

Kako beremo? Imamo svoje bralne rituale? Beremo ene knjige leže in druge sede? Raje beremo v pižami ali na plaži? V banji ali v kavarni? Ob čaju ali ob glasbi? Na samem ali v družbi? Ko sneži, ali ko poletje diši? Imamo svoj najljubši bralni položaj? Kdaj ob dobri knjigi najbolj uživamo?

  1. Ana Vogrinčič Čepična pogovor vabi vse, ki imate veselje do razčlenjevanja in raziskovanja lastnega bralnega stila.

Prosimo vas, da prinesete s sabo tudi nekaj knjig, ki ste si jih iz kakršnegakoli razloga zapomnili bolj kot ostale in/ali tiste, za katere se spomnite, kako (kje/kdaj/zakaj itd.) ste jih brali. Če ne morete prinesti knjig, prinesite vsaj seznam naslovov!

Posebej na pogovor o branju vabim tiste, ki pogosto ali celo večinoma berete z zaslona in/ali poslušate zvočne knjige!

Dobrodošli pa ste tudi taki, ki ne berete tako zelo veliko. Tudi vaše bralne izkušnje so dragoceno študijsko gradivo.

Obvezne prijave na: ana.vogrincic@guest.arnes.si. Pogovori bodo zvočno snemani, vsi osebni podatki anonimizirani. Vsak intervju traja približno eno uro in je individualne narave.

Pridi pisat v Sobo za pisanje v novi sezoni!

BREZPLAČEN PROSTOR ZA TVOJE PISANJE

Na domačiji deluje skupni prostor, namenjen pisanju. Z novim šolskim letom odpiramo nove prijave! Če pišeš in potrebuješ spodbudno okolje, stol, mizo in računalnik, se javi. Napiši nam, kdo si, kaj pišeš in zakaj bi pisal v Sobi za pisanje ter za koliko časa.

Na voljo sta še 2 mesti v skupni sobi za pisanje.

Rezervacije: m: nabiralnik@divjamisel.org / t: 059 037 510

Odpiralni čas: TOR- PET (9.00-16.00) / SOB in NED (10.00-14.00).

Sobo za pisanje in izobraževalni program smo vzpostavili v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).