»Tete pričalice«

0
119

Okoli 19.00 ure, takoj po večerji, oblečene v zelena oblačila, z maskami na obrazu si operejo roke in vstopijo v otroški oddelek onkologije reškega Kliničnega bolniškega centra. Ko vstopijo v sobo, v kateri jih malčki nestrpno pričakujejo, se le-ta napolni z radostjo. S svojimi zgodbami privabljajo nasmeh na obrazih najmlajših pacientov te klinike.

„Tete pričalice“ (op.p. pripovedovalke zgodb) so volonterke, ki vsakodnevno obiskujejo otroke v bolnicah ter jih razveseljujejo z zgodbami, v katerih imaginarni junaki uspejo prebroditi vse prepreke in probleme. Poleg tega se z njimi tudi igrajo ter jih tako emocionalno bodrijo, da lahko prebrodijo tegobe, poleg tega pa jim olajšujejo njim tako neprijetno bivanje v bolnici.

Idejo o „tetah pričalicah“ se je Kseniji Vičić porodila že v času obiskovanja tega oddelka in tudi prej v sklopu službe. Njeni ideji se je priključila Verana Tibljaš iz Mestne knjižnice Ogranak Stribor, Filozofska in Učiteljska fakulteta in Mestna uprava Reke. Ksenija je opazila, da otroci pred spanjem žal niso deležni pravljic za lahko noč. »Za njih je pravljica umik od dnevnih aktivnosti in rutin, ki so pogosto boleče«, je prepričana Ksenija.

Glede na to, da otrokom pripovedujejo zgodbe volonterke, morajo le-te biti izobražene. V društvu Potrić tako poteka tridnevni seminar, ki ga vodi tim strokovnjakov; psiholog, zdravnica in glavna sestra Oddelka. Del seminarja poteka v knjižnici, kjer jih strokovnjaki učijo, kako izbrati primerne knjige in kako pripovedovati zgodbe. Večina volonterk so študentke, pa tudi učiteljice, pedagoginje, pravnice, ekonomistke in druge, in sicer v razponu od 20 – 60 let. V času volonterskega ciklusa, ki traja tri mesece, morajo volonterji pisati poročila, o tem kako otrok reagira na posamezne zgodbe, kakšen tip zgodb jim je bolj všeč, kakšne so njihove izkušnje in podobno. Z zgodbami, ki imajo edukativen značaj, volonterji skušajo ublažiti dneve malega pacienta v reškem Kliničnem centru.

„Ta projekt olajšuje njihovo bivanje v bolnici in zagotovo predstavlja pomemben člen v tej dolgi in težki verigi njihovega zdravljenja“,je dejala ravnateljica Oddelka. »Ta ena ura ogromno pomeni staršem, ki cele dneve preživijo v bolnici ob svojih otrocih, vse od njihovega zbujanja pa do večera, ko le-ti zaspijo.«

V akcijo se je vključila tudi ekipa filma NEKE DRUGE PRIČE (op.p. Neke druge zgodbe), ki je sprožila humanitarno kampanjo z naslovom ISPRIČAJTE NEKU DRUGU PRIČU (op.p. Povej mi neko drugo zgodbo) namenjeno društvu „Portić“ iz Reke in otrokom, obolelim za malignimi bolezni Otroške bolnice Kantrida. Z akcijo želijo zbrati finančna sredstva, ki bi olajšala delovanje društva, zato so celoten prihodek od prodaje vstopnic namenili prav njim.

Društvo Portić želi akcijo razširiti še na ostala hrvaška mesta, zato vabijo vse, ki so zainteresirani, da se jim pridružijo. Ostali pa se lahko h kampanji pridružijo z ogledom navedenega filma, saj bodo z nakupom vstopnice pomagali tistim, katerim je pomoč najbolj potrebna – otrokom v bolnici.