V zavetju besede 2023

0
66

V nedeljo, 12. 11. 2023, je v Sveti Trojici v Slovenskih goricah potekalo državno srečanje odraslih literatov; avtorjev proze, poezije in dramskih tekstov, ki smo se uvrstili v finalni izbor.

Sprejem literatov in dobrodošlica organizatorjev je bila v frančiškanskem samostanu, kjer je bila literarna delavnica za 32 nominirancev z državnim selektorjem Ivanom Stropnikom, ki je podal utemeljitev za: umetniško prepoznavanje, razumevanje, vrednotenje novejših literarnih besedil.

Pater Bernard nas je popeljal po samostanski knjižnici in muzeju, kjer je zbranih preko 3000 dragocenih knjig iz obdobja pred letom 1800, najstarejše so celo iz 15. stoletja. Med dragocenejšimi je prva tiskana knjiga o fiziki iz leta 1574. Iz časa redovnikov avguštincev se je ohranilo le malo knjig, saj so jih ti ob svojem odhodu večino odpeljali. Frančiškani, ki so se tukaj naselili leta 1854, so precej starih knjig prinesli s seboj iz avstrijskih samostanov. Velik del knjižne zbirke pa je iz nekdanjega frančiškanskega samostana v Brežicah, kjer so se redovniki naselili že v 14. stoletju. Knjižnico so skozi stoletja dopolnjevali z vedno novimi knjigami in jo tako precej povečali. Danes je dostopna javnosti, ogledajo si jo lahko romarji, turisti in drugi.

Popoldne smo preživeli ob degustiranju vin v vinski kleti in na prireditvi Ljubim tvoje ubesedovanje (verz Nine Stopar), kjer so bili predstavljeni finalisti med  nominiranimi literati; to so: Iztok Alidič, Luka Bregar, Marjana Cmager, Claudia Salamant, Nina Stopar, in avtorji najboljše samozaložniške knjige z letnico 2022: Boštjan Colarič; Pismo sebi, Jasmin Čaušević: Otoki peščenih plaž, Radharani Pernarčič: Skalpel za sanjsko membrano, Ana Vidmar: Veverica Mumi in druge zgodbe, Miomir Šegina: Skrivnost Blejeskega jezera, Barja Bolčina: Valter.

Z veseljem smo prisluhnili zapisanim utrinkom vseh literarnih nominirancev z glasbeno spremljavo Andreja Poliča in moderatorko Tonjo Jeler.

Organizatorji prireditve:  JSKD (ga. Tatjana Vidmar) in Območna izpostava Lenart.

 

  Prireditve sem se udeležila: Maja Drolec