Vodnikova domačija napovednik

0
331

G A L E R I J A  V O D N I K O V E  D O M A Č I J E

Razstava spominov pregnancev in pregnancev iz BiH
ZGODILO SE JE ČISTO BLIZU NAS

Galerija Vodnikove domačije (na ogled do 5. junija)

Ob 30. letnici prihoda pregnancev iz BiH v Slovenijo vabimo na razstavo spominov.

Drugi razstavljeni sklop, prikazan v galeriji domačije, pozornost usmerja na prostore in številne umetniške aktivnosti pregnanske skupnosti v njih. Prostori Vodnikove domačije so pregnancem, ki so s seboj prinesli ogromen kulturni kapital, odprli vrata za izražanje in ustvarjanje, predvsem otrokom. Potekale so številne delavnice, glasbene, literarne (te je vodil Josip Osti), likovne (vodil jih je Ismar Mujezinović), medtem ko so v KUD France Prešeren, ki je bil tedaj eden pomembnejših prostorov alternativne kulture v Ljubljani, potekale številne aktivnosti za mlade, ki so se prepletale s siceršnjim programom prostora. Takrat nastaneta tudi glasbeni zasedbi Vali in Dertum, ki pomenita nov val sevdaha, katerih zgodovino razstava predstavlja s pomočjo osebnih spominov, gradiv in arhivskih posnetkov. Pomemben prostor je tedaj, kot tudi zdaj, bil Radio Študent z oddajo Aide Kurtović Nisam ja odavde.

Zbrani spomini odpirajo prostor refleksije naših ravnanj in odnosa do vseh tistih, ki so na različnih koncih sveta vsak dan prisiljeni zapuščati svoje domove.

 

Kuratorji razstave Tina Popovič, Gaja Naja Rojec in Matjaž Jamnik

Snemanje, montaža in pregled gradiv Gaja Naja Rojec in Matjaž Jamnik (DVOIKA)

Oblikovanje podobe in postavitev razstave Alja Herlah in Sara Badovinac

 

Spomine in gradiva za drugi del razstave so prispevali: 

Amila Adrović, Vesna Andree Zaimović, Barbara Bulatović,  Maida Džinić, Goga Flaker, Erol Hadžimušović, Enes Hodžić, Emir Jelkić,  Jani Kovačič, Vlado Kreslin, Irena Krtalić, Aida Kurtović,  Rastko Močnik, Ismar Mujezinović, Damir Murathodžić, Boris A. Novak, Draga Potočnjak, Etbin Štefančič, Nebojša Tejić.

 

Odpiralni čas galerije Vodnikove domačije:

Torek – petek: 10.00–18.00

Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih, vstopnine ni.

 

Vabimo na JAVNI VODSTVI PO RAZSTAVI:

ČET, 19. maj in TOR, 31. maj ob 18.00 / Galerija Vodnikove domačije

Javno vodstvo po razstavi z ustvarjalci razstave in pričevalci.

 

Informacije Tina Popovič, programska vodja domačije in sokuratorka razstave (tina.popovic@divjamisel.org)

 

Dogodki ob 30. letnici prihoda pregnancev iz BiH

ZGODILO SE JE ČISTO BLIZU NAS

Preostali program:

 

Na ogled do 18. maja / Galerija Fotografija / FOTOGRAFSKA RAZSTAVA
Ta vojna ni naša: Diego Á. Gómez, Borut Krajnc, Barbara Čeferin in Jože Suhadolnik
Tema razstave so zgodbe pregnancev, kot so jih skozi svoj objektiv zabeležili nekateri takratni fotografi tednika Mladina.
V okviru razstave bo jutri, 17. 5. (17h) v Galeriji Fotografija, potekal pogovor z avtorji in novinarko Marjeto Doupona, ki je pred 30 leti prav tako večinoma za Mladino beležila zgodbe pregnancev na slovenskih tleh.
Pripravlja Galerija Fotografija v sodelovanju z Mladino.

TOR, 31. maj ob 19.00 / Vodnikova domačija Šiška / BOSANSKA VOJNA V STRIPU

Stripovski poznavalec Izar Lunaček nas bo peljal skozi nekatere najbolj reprezentativne stripe o vojni na Balkanu, v Bosni. V svojem širšem naboru izpostavlja mojstre žanra reportažnega stripa – Joeja Sacca, njegova znamenita stripa Varovano območje in Posrednik, Joeja Kuberta in delo Faks iz Sarajeva ter Bosanske basni Tomaža Lavriča, o katerih gre glas, da so eden najboljših stripovskih izdelkov z vojno tematiko.

Pripravlja Vodnikova domačija Šiška v sodelovanju z zavodom Stripolis.

 

Vsi dogodki so BREZPLAČNI. Vabimo, pridite!

 _

O S T A L I  P R O G R A M   V O D N I K O V E   D O M A Č I J E

 

Serija Znanstveno kazalo

DRUŽABNI GOZDNI SPLETI

Torek, 17. maj (19h)

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in z njihovo pomočjo odkrivamo, kaj vse se skriva okrog nas. Raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.

Tokrat se pogovarjamo in razpravljamo o življenju, čutenju in bivanju dreves!
Kako se sporazumevajo? Ali pomnijo? Kako jim koristi življenje v združbi? Kaj pa medvrstne povezave, obsežni prepleti korenin in hif?

Pogovor o(b) knjigi Skrivno življenje dreves Petra Wohllebna (Narava, 2016, prevod Petra Piber) z gostoma z Biotehniške fakultete UL, red. prof. dr. Robertom Brusom (Katedra za gojenje gozdov) ter red. prof. dr. Marjano Regvar (Katedre za botaniko in fiziologijo rastlin) vodi Klara Jurečič, študentka biotehnologije in biologije (Znanstvena redakcija Radia Študent).

 

Avtor knjige Skrivno življenje dreves Wohlleben je nemški gozdar, ki trenutno deluje predvsem na področju varovanja narave in se v omenjenem delu dotika zgornjih vprašanj. Osredotoča se zlasti na socialni vidik dreves, pri čemer pogosto podleže antropomorfnemu dojemanju narave. Ali lahko rečemo, da drevesa čutijo, tako kot je to predstavljeno v knjigi?

Na pogovornem večeru bomo poleg drevesnih združb in komunikacije med rastlinami, poskušali razumeti še, zakaj si je knjiga kljub izredni priljubljenosti med širšim bralstvom, ob svojem izidu nakopala spletno peticijo nemške znanstvene javnosti.

Serijo pripravljamo v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radia Študent.

Dogodek bo v dvorani domačije.

 

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Za starejše

GLASNO BRANJE Z LADO ZEI!

Četrtek, 19. maj (11h)

Pomladna druženja v maju še naprej prinašajo pozabljen čar glasnega branja in poslušanja! Vse več odraslih in starejših odkriva glasno branje. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini. Glasno branje ima blagodejne vplive; bogati in zdravi, ohranja bogastvo jezika, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in takoj spravi človeka v boljšo voljo!

Za srečanje v živo na domačiji si poleg očal za branje pripravite knjigo ali revijo, iz katere nam boste prebrali odstavek ali dva.

Glasnobralke in glasnobralci – pridružite se uri veselega druženja z Lado Zei!

 

Za sodelovanje pišite na: dasa.lozar@divjamisel.org.
Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

Mlade rime na domačiji

  1. MLADE RIME

Četrtek, 19. maj (20h)

Pesniški večeri Mlade rime so namenjeni novim, neuveljavljenim pesniškim glasovom. Prepletajo različne generacije pesnikov in pesnic, v goste vabijo že uveljavljene poete in poetese, v prvi vrsti pa ostajajo odprte za vse, ki si želijo svoje pesmi na začetku svoje pesniške poti predstaviti občinstvu. Na večeru Mladih rim običajno svojo poezijo prebira 5 do 6 pesnikov ali pesnic.

 

K prijavi je vabljen vsakdo, ekipa Mladih rim uredniško ne izbira, a obstaja nekaj pravil: pesniki in pesnice svoja dela berejo nekje do 7 minut. Sovražni govor ni dovoljen.

 

Prijave za 152. Mlade rime so možne prek FB strani Mlade rime ali na: kentaver@gmail.com.

>> zaradi napovedi slabega vremena PRESTAVLJENO s sobote, 14. maja<<
Galerijska četrt Šiška vabi na
POTEP PO GALERIJAH ŠIŠKE IN OKOLICE

Sobota, 21. maj (10h) / zbor Fotopub (Tivolska cesta 44)

Galerijska četrt Šiška se povezuje in vabi na sobotno turo po galerijah z organiziranim avtobusnim prevozom LPP.  Brezplačni vodeni potep ponuja ogled razstav, postavljenih v sodelujočih galerijah, med njimi je tudi Galerija Vodnikove domačije.

 

Pridite na spoznavanje ponudbe galerij v Šiški in njeni neposredni okolici ter aktiven dan ob dobri družbi!  Z dogodkom obujamo Galerijsko četrt Šiška, predstavljamo pestro galerijsko ponudbo Šiške in bližnje okolice, na koncu pa se spoznavamo in družimo.

Zbor ob 10.00 na Tivolski cesti 44 in obisk razstavnega prostora Fotopub.

10.30 nas avtobus LPP s postaje Gosposvetska odpelje do Galerije Vodnikove domačije Šiška, kjer si ogledamo razstavo spominov Zgodilo se je čisto blizu nas,

11.00 se sprehodimo do Trga prekomorskih brigad, kjer si v galeriji Photon ogledamo razstavo Back to Black: Sodobna analogna in hibridna fotografija, v galeriji GalerijaGallery razstavo Zora Stančič: Naročilo, v galeriji Kina Šiške pa razstavo Sangare Perhaj iz kuratorskega cikla Oni, ki ga kurira Ajda Ana Kocutar.

12.15 nas s postaje Kino Šiška do postaje Stadion ponovno odpelje avtobus LPP, kjer si na koncu ogledamo razstavni prostor Zavetišča za zavržene rastline v produkcijskem prostoru Krater. Po ogledu sledi druženje ob prigrizkih ter prijetnih jazz ritmih saksofonista Ceneta Resnika.

Pripravlja Galerijska četrt Šiška v sodelovanju s šišenskimi galerijami, tudi Galerijo Vodnikove domačije.

Nedelce

PRAVLJIČNA KUHARSKA DELAVNICA / 5+

Nedelja, 22. maj (11h)

Kuharska knjiga za otroke Slovenske pripojedke v svetu pravljic, legend in pripovedk najde navdih za pripravo okusnih domačih jedi.
Mladi kuharji začetniki bodo na kuharski delavnici poslušali zgodbe ter pripravljali pravljične jedi skupaj s soavtorico knjige Anko Peljhan.

Obvezne prijave zbiramo na: prijava@divjamisel.org

Pripravljamo v sodelovanju z založbo Pivec.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše zgodbe na najrazličnejše načine postavljamo na oder, se o njih pogovarjamo in zabavamo.

 

Nedeljski otroški program sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

N A P O V E D U J E M O

–            Dan Afrike, sreda, 25. maj (19.30)

–            Večer bosanske literature, četrtek, 26. maj (18h in 20h)

Predstavitev prvenca Adriane Kuči: Ime mi je Sarajevo (Litera, 2022)

Predstavitev knjig kratkih zgodb sarajevskega pisatelja Zvonimirja Nikolića I zbog ovoga volim moje Sarajevo (In zaradi tega imam rad svoje Sarajevo, samozaložba, 2016) in Most (samozaložba, 2021)

 

Program Vodnikove domačije podpirata MOL – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

S O B A  Z A  P I S A N J E

Pridi pisat v Sobo za pisanje!
BREZPLAČEN PROSTOR ZA PISANJE

Če pišeš in potrebuješ spodbudno okolje, stol, mizo in računalnik, se javi.
Napiši nam, kdo si, kaj pišeš in zakaj si želiš pisati v Sobi za pisanje ter za koliko časa.
Na voljo je eno mesto v Lastni sobi ter štiri mesta v skupni sobi za pisanje, trajanje dogovorimo sproti.

Rezervacije: nabiralnik@divjamisel.org

Sobo za pisanje in program s področja pisanja smo vzpostavili v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).

 

 

N A J M A N J Š A   K N J I G A R N A   V   Š I Š K I

Vabi k nakupu knjig iz literanih serij, predstavljenih na domačiji!
NAJMANJŠA KNJIGARNA V ŠIŠKI

Najmanjša knjigarna v Šiški ne ponuja le najboljšega, kar ponujajo slovenski založniki, temveč tudi vse novosti, ki so v tekoči sezoni predstavljene na odru Vodnikove domačije.

Izbirate lahko med posameznimi vsebinskimi sklopi kot so afriška literatura, stripi in risoromani, otroška literatura, literatura nekdanje Jugoslavije, knjižna dela iz serije Nonumenti: Pozabljeni prostori, prakse in objekti, poezija ter knjige, ki jih kot novitete v seriji Izbrano predstavljamo na domačiji.

Knjige na kup v Najmanjši knjigarni v Šiški lahko izbirate, prebirate in nakupujete med torkom in petkom, od 10h do 18h ter v času dogodkov.

Vabljeni na knjižni obisk v Šiško!

_____________________________

Več informacij in fotografije:

Daša Ložar, 031 327 544, dasa.lozar@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL – Oddelek za kulturo.