Vodnikova domačija: Napovednik dogodkov

0
53

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV 13.–22. APRIL

 

 

 

 

Nova serija:

Palestina v besedah

SPREHODI PO PALESTINI Z RAJO SHEHADEHOM, enim najvidnejših sodobnih palestinskih pisateljev danes

Torek, 13. aprila ob 19h

Po uvodnem marčevskem dogodku, ki ga je pripravila novinarka Kristina Božič, ki se je z novinarjem Ervinom Milharčičem Hladnikom pogovarjala o literarnih povezavah med Slovenijo in Palestino, vabimo na drugi dogodek iz nove serije, pogovor z Rajo Shehadehom!

 

Raja Shehadeh, eden največjih sodobnih palestinskih pisateljev, je avtor številnih knjig kot so Palestinski sprehodi (2008), Razpoka v času (2010), Okupacijski dnevniki (2012), Jezik vojne, jezik miru (2015), Kje je potegnjena črta (2018) in Pot domov (2019). Po poklicu je odvetnik, živi v Ramali, na okupiranem Zahodnem bregu v Palestini in je ustanovitelj pionirske organizacije za človekove pravice Al Hak.

 

S Shehadehom se bomo sprehajali po mnogih temah, ustavili se bomo tudi pri Palestinskih sprehodih, njegovi najbolj znani knjigi, za katero je leta 2008 prejel Orwellovo nagrado, najuglednejšo britansko nagrado za politično angažirano književnost. Palestinski sprehodi združujejo avtobiografijo, potopis in politično kritiko, v prevodu Zoje Skušek pa so leta 2012 izšli pri založbi /* cf.

 

Z gostom se bo pogovarjala novinarka in pravnica Kristina Božič.

 

Pogovor bo predvajan v živo na FB profilu Vodnikove domačije in prek Zooma https://us02web.zoom.us/j/83515818793?pwd=REpab1lOMmROZ1V1OHZjcXI2Vm0zQT09

 

Serijo pogovorov Palestina v besedah organiziramo v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev.

 

S pogovori nadaljujemo v maju, ko bo novinarka Kristina Božič preko spleta gostila pisateljico Ghado Karmi, med drugimi avtorico knjige Vrnitev: spomini Palestinke (prevod je izšel pri založbi Sophia v 2018), zdravnico in borko za Palestino, ki živi v Angliji.

 

KORAK DO KNJIGE:
V Najmanjši knjigarni v Šiški vas pričakuje tudi nabor knjig Palestina v besedah, ki ga je kurirala novinarka Kristina Božič. Knjige lahko v živo nakupujete od torka do petka od 10h do 18h, v trenutnem času zaprtja domačije po predhodnem dogovoru naročite (pia.prezelj@divjamisel.org) in vam jih pošljemo po pošti.

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 15. april (11h)

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

 

Med pandemijo se še vedno družimo na spletu pod vodstvom Lade Zei vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, odslej ponovno ob dopoldanski uri. Za sodelovanje pišite na irena.plesivcnik@divjamisel.org in prejeli boste povezavo do spletne sobe.

 

Pridružite se nam, potrebujete le očala!

Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

 

 

Spletne Nedelce

TRISTO BRATOV ZMERJAVCEV

Nedelja, 18. april (11h)

Pisatelj Lojze Kovačič je pred več kot pol stoletja napisal zgodbo O dveh zmerjavcih, ki sta s svojim zmerjanjem v svojo hišico priklicala cel kup prepirljivih živali. Na koncu je k hišici iz gozda prihrumelo tudi tristo bratov zmerjavcev. Zgodba se je srečno končala, živali so se vrnile v hlev, živalski vrt in cirkus. A kam so šli bratje zmerjavci? So se res vrnili v gozd? Kaj pa, če so se naselili v naše mesto in se zdaj zmerjajo in prepirajo po naših ulicah.

O prepiranju in o tem, kako prepir srečno končati, bo govorila tudi naša zgodba. Za vas jo bodo ustvarjalci pripovedovali, risali, animirali in odpeli v živo preko spleta! K soustvarjanju vsebine pa boste povabljeni tudi otroci.

Idejna zasnova, scenarij in pripoved: Špela Frlic
Ilustracije: Ana Zavadlav
Animacije ilustracij: Timon Leder
Glasba: Tea Vidmar
Zgodba se navdihuje pri slikanici Dva zmerjavca Lojzeta Kovačiča.

 

Dogodek bo dostopen na FB Vodnikove domačije.

 

Spletne Nedelce so nedeljski dopoldnevi v zavetju doma, čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Za vas izbiramo in predstavljamo najboljše otroške knjige, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Otroški program Vodnikove domačije sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

 

Literarni kabaret

KAJ SE JE ZGODILO S TEBOJ, MARTIN KAČUR
ali  KDO JE OSTAL V BLATNEM DOLU?

Premiera: Nedelja, 18. april (20h)

Prva ponovitev: Sreda, 21. april (20h) 

fmar

V produkciji gledališča Black Box je nastal tretji literarni kabaret, ki se, osnovan na slovenskih literarnih klasikih, tokrat posveča Ivanu Cankarju in romanu Martin Kačur.

 

Knjiga Martin Kačur  je kot številni romani slovenskega literarnega kanona v veliki meri nepoznana ali pa spada med tiste knjige, ki jih prebiramo le kot obvezno šolsko čtivo. Literarni kabaret roman postavlja v nov, sodoben in svež kontekst, ki nagovorja k (ponovnemu) branju.

 

Martin Kačur ni le idealist, temveč tudi prerok in čustven nedoraslež, ki se zaletava v zid, interpretiramo pa ga lahko tudi kot analogijo slovenske družbe, ujete v trdni primež statusa quo.
Je žrtev? Je krivec? Smo kot družba kadarkoli zapustili Blatni dol?

 

Tokratni gostje kabareta so Svetlana Slapšak, Primož Vitez, Matic Munc, Tina Habun, Veronika Partyka, Martin Jogan in glasbena skupina Same Babe. Kristian Koželj nastopa v vlogi Martina Kačurja, Barbara Bulatovič kot animatorka lutk treh krajanov Blatnega dola, lik Črne vdove pa odigra plesalka in performerka Liza Šimenc.
V kabaretu tudi tokrat nastopa ekipa Black Box Vaudevillea: Neža Bojović, Urša Perčič, Marja Kovanda in Carlos Pascual.

 

Kamera: Jan Hauschen, animacija: Goran Medjugorac, scenarij: Helena Fašalek in Carlos Pascual, produkcija: Neža Bojović in Carlos Pascual, režija: Carlos Pascual

Produkcija: Black Box

Koprodukcija: Vodnikova domačija Šiška

 

———–
Premiera literarnega kabareta bo v nedeljo, 18. aprila ob 20. uri. Prva ponovitev bo v sredo,  21. aprila ob 20. uri.

VSTOP V LITERARNI KABARET NUDIMO:
– kot premiera v živo na FB profilu domačije. Predstava bo po izteku umaknjena in zopet predvajana ob ponovitvah.

– preko vimeo kanala Divje misli. Pišite z željenim datumom ogleda na press@divjamisel.org in prejeli boste geslo za ogled.

————

 

Literarni kabaret, promocija branja kot oblika umetnosti

Serija literarnih kabaretov ustvarja nov umetniški format, ki sam po sebi nagovarja k branju, k prebiranju slovenske klasične literature pa z domišljenim, lepim in zabavnim pristopom zapeljuje stare in nove bralce.

 

O predstavi so povedali:

 

“Martin Kačur je atmosferski roman in glavni junak je tukaj nepomemben, pomemben je prostor, kjer se dogaja in to je depresivna, majhna, vase zagledana Slovenija.”

Svetlana Slapšak

 

Po družbeni funkciji, kot vsak učitelj, Martin Kačur združuje tisto intimno naravnanost k dobremu in po drugi strani predstavlja nevarnost, da bo s spoznanjem nažrl temelje oblasti.”

Primož Vitez

 

“Vsakdo, ki pride sem in ima novo, drugačno idejo, ga kolektivno uspešno potlačimo nazaj v blato iz katerega pa ni izhoda, in v Kačurjevem primeru ti preostane le to, da se ga zapiješ.”

Matic Munc

 

 

Ispeci pa reci

SENKA MARIĆ IN MAIDA DŽINIĆ POLJAK

Četrtek, 22. april (19h)

 

V drugem letošnjem dogodku iz cikla pogovorov Ispeci pa reci bo naša gostja Senka Marić, bosanskohercegovska pesnica in pisateljica, rojena v Mostarju.

Za svoj prvi roman Kintsugi telesa je novembra 2019 prejela najvišjo knjižno nagrado v regiji (BiH, Hrvaška, Srbija, Črna Gora), nagrado Meša Selimović.

Avtofikcijski roman govori o izkušnji ženske v boju proti raku dojk, ki je v njenem okolju še vedno tabu tema. Zakaj kintsugi oz. kaj je kintsugi? To je japonska metoda popravljanja polomljenih stvari. Avtorica to besedo uporablja na simbolični ravni, kot ilustracijo za izgubo

vizualne identitete pri ženski po operaciji dojke.

Pisateljica v romanu govori o procesu odraščanja, sprašuje se, kaj je vzrok za to bolezen in kako ohraniti dostojanstvo v procesu zdravljenja.

Roman je pred kratkim izšel v slovenskem jeziku, izdala ga je založba Sanje, prevajalka je izjemna Aleksandra Rekar.

 

Z avtorico se bo pogovarjala Maida Džinić Poljak.
Dogodek bo delno potekal v bosanskem jeziku.

Pogovor bo potekal v živo preko aplikacije zoom (https://us02web.zoom.us/j/87854423431?pwd=QmowYXN6RTJWM1RqZFFGcUlRdFRBQT09 in na FB profilu domačije. Pridružite se nam, tudi z vprašanji.

 

KORAK DO KNJIGE:
Knjigi Alena Meškovića lahko po predhodnem dogovoru (pia.prezelj@divjamisel.org) prevzamete na domačiji!
Oglejte si še seznam preostalih knjig iz serije Ispeci pa reci, ki so naprodaj in na voljo za prevzem (ali pa bodo naprodaj kmalu) na domačiji: https://docs.google.com/…/1PChZzCuk0hfpJTj8xigk…/edit…

 

O seriji:
Maida Džinić Poljak, nekdanja bosanska begunka, novinarka, glasbenica in dolgoletna svetovalka delavcem-migrantom in beguncem, na domačiji ob džezvi kave redno gosti literate, novinarje, glasbenike, humanitarce in druge zanimive goste s področja nekdanje YU.

Serijo dogodkov delno financira MOL – Oddelek za kulturo.

 

 

 

 

Galerija je zaradi ukrepov za zajezitev epidemije začasno zaprta, ogled razstave bo možen takoj po odprtju

VENDI VERNIĆ: ČEZ ČRTO

Razstava originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke

  1. 3.–30. 4. 2021

Galerija Vodnikove domačije Šiška

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška je na ogled pregledna razstava originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke Vendi Vernić, ki je leta 2018 prejela glavno nagrado na knjižnem sejmu v Bologni.

Razstava predstavlja preko 50 izvirnikov ilustracij iz treh knjižnih izdaj literarnih mojstrov Eugèna Ionesca (Priče 1, 2, 3, 4, Mala zvona, 2020), Daniila Harmsa (Sedam mačaka, Mala zvona, 2019) in Nikolaja Vasiljeviča Gogolja (La nariz / El abrigo, Saposcat, 2019).

 

Vendi Vernić v svojih ilustracijah v koherentno celoto spaja mnoge tehnike, ob tem pa njena dela na sugestiven način in s preciznimi detajli komunicirajo like, karakterje ter vzdušje. Ilustracije sledijo tradiciji, a hkrati z njo niso obremenjene, jo presegajo ter ubirajo sodobno noto in nosijo samosvoj osebni glas. Delo Vendi Vernić zaznamujejo šarm, humor, teža in svojstvena poetičnost.

– Maša Žmitek, kuratorka

Vendi Vernić (1991) je ilustratorka in vizualna umetnica, ki živi in ustvarja v Zagrebu. Je dobitnica mednarodne nagrade za ilustracijo na knjižnem sejmu v Bologni (2018), za svoje delo pa je prejela tudi več drugih nagrad, med njimi nagrado Grigor Vitez za otroško ilustracijo na Hrvaškem (2020) in na Mors festivalu ilustracije v Moskvi (2017). Njeno delo je bilo prikazano na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Seulu, Bologni, Moskvi, Tokiu in Zagrebu. Vendi Vernić je doslej ilustrirala pet knjig za otroke in mladostnike, kot ilustratorka in oblikovalka pa sodeluje z različnimi založbami in kulturnimi institucijami.

 

SPREMLJEVALNI DOGODEK:

Torek, 4. maj ob 20h

Pogovor z umetnico
Z ilustratorko Vendi Vernić se bo prek zooma pogovarjal Izar Lunaček.

 

Informacije: galerija@divjamisel.org

Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Razstavo je podprl MOL—Oddelek za kulturo.

 

 

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:

Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo