VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

0
324

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

NAPOVEDNIK DOGODKOV 21. APRIL–4. MAJ

Literarni kabaret

KAJ SE JE ZGODILO S TEBOJ, MARTIN KAČUR
ali  KDO JE OSTAL V BLATNEM DOLU?

Ponovitev: Sreda, 21. april (20h) 

V produkciji gledališča Black Box je nastal tretji literarni kabaret avtorja Carlosa Pascuala, ki se, osnovan na slovenskih literarnih klasikih, tokrat posveča Ivanu Cankarju in romanu Martin Kačur.

Knjiga Martin Kačur  je kot številni romani slovenskega literarnega kanona v veliki meri nepoznana ali pa spada med tiste knjige, ki jih prebiramo le kot obvezno šolsko čtivo. Literarni kabaret roman postavlja v nov, sodoben in svež kontekst, ki nagovorja k (ponovnemu) branju.

Martin Kačur ni le idealist, temveč tudi prerok in čustven nedoraslež, ki se zaletava v zid, interpretiramo pa ga lahko tudi kot analogijo slovenske družbe, ujete v trdni primež statusa quo.
Je žrtev? Je krivec? Smo kot družba kadarkoli zapustili Blatni dol?

Tokratni gostje kabareta so Svetlana Slapšak, Primož Vitez, Matic Munc, Tina Habun, Veronika Partyka, Martin Jogan in glasbena skupina Same Babe. Kristian Koželj nastopa v vlogi Martina Kačurja, Barbara Bulatovič kot animatorka lutk treh krajanov Blatnega dola, lik Črne vdove pa odigra plesalka in performerka Liza Šimenc.
V kabaretu tudi tokrat nastopa ekipa Black Box Vaudevillea: Neža Bojović, Urša Perčič, Marja Kovanda in Carlos Pascual.

Kamera: Jan Hauschen, animacija: Goran Medjugorac, scenarij: Helena Fašalek in Carlos Pascual, produkcija: Neža Bojović in Carlos Pascual, režija: Carlos Pascual

Produkcija: Black Box

Koprodukcija: Vodnikova domačija Šiška

———–
Literarni kabaret boste ob napovedani uri lahko spremljali na spletu, in sicer:
– na FB profilu Vodnikove domačije
– preko VIMEO kanala: za ogled pišite na press@divjamisel.org in poslali vam bomo geslo in povezavo za ogled.
————

Literarni kabaret, promocija branja kot oblika umetnosti

Serija literarnih kabaretov ustvarja nov umetniški format, ki sam po sebi nagovarja k branju, k prebiranju slovenske klasične literature pa z domišljenim, lepim in zabavnim pristopom zapeljuje stare in nove bralce.

O predstavi so povedali:

“Martin Kačur je atmosferski roman in glavni junak je tukaj nepomemben, pomemben je prostor, kjer se dogaja in to je depresivna, majhna, vase zagledana Slovenija.”

Svetlana Slapšak

Po družbeni funkciji, kot vsak učitelj, Martin Kačur združuje tisto intimno naravnanost k dobremu in po drugi strani predstavlja nevarnost, da bo s spoznanjem nažrl temelje oblasti.”

Primož Vitez

“Vsakdo, ki pride sem in ima novo, drugačno idejo, ga kolektivno uspešno potlačimo nazaj v blato iz katerega pa ni izhoda, in v Kačurjevem primeru ti preostane le to, da se ga zapiješ.”

Matic Munc

Ispeci pa reci

SENKA MARIĆ IN MAIDA DŽINIĆ

Četrtek, 22. april (19h)

V drugem letošnjem dogodku iz cikla pogovorov Ispeci pa reci bo naša gostja Senka Marić, bosanskohercegovska pesnica in pisateljica, rojena v Mostarju.

Za svoj prvi roman Kintsugi telesa je novembra 2019 prejela najvišjo knjižno nagrado v regiji (BiH, Hrvaška, Srbija, Črna Gora), nagrado Meša Selimović.

Avtofikcijski roman govori o izkušnji ženske v boju proti raku dojk, ki je v njenem okolju še vedno tabu tema. Zakaj kintsugi oz. kaj je kintsugi? To je japonska metoda popravljanja polomljenih stvari. Avtorica to besedo uporablja na simbolični ravni, kot ilustracijo za izgubo

vizualne identitete pri ženski po operaciji dojke. Pisateljica v romanu govori o procesu odraščanja, sprašuje se, kaj je vzrok za to bolezen in kako ohraniti dostojanstvo v procesu zdravljenja. Roman je v prevodu Aleksandre Rekar nedavno izšel pri založbi Sanje.

Pogovor z avtorico bo vodila Maida Džinić.

Dogodek bo delno potekal v bosanskem jeziku. Potekal bo v živo preko aplikacije zoom (https://us02web.zoom.us/j/87854423431?pwd=QmowYXN6RTJWM1RqZFFGcUlRdFRBQT09 in na FB profilu domačije. Pridružite se nam, tudi z vprašanji.

KORAK DO KNJIGE:
V Najmanjši knjigarni v Šiški vas pričakuje tudi nabor knjig, ki so se ali se še bodo predstavile v okviru serije Ispeci pa reci. Knjige lahko v živo nakupujete od torka do petka od 10h do 18h. Oglejte si še seznam preostalih knjig: https://docs.google.com/…/1PChZzCuk0hfpJTj8xigk…/edit…

O seriji:
Maida Džinić, nekdanja bosanska begunka, novinarka, glasbenica in dolgoletna svetovalka delavcem-migrantom in beguncem, na domačiji ob džezvi kave redno gosti literate, novinarje, glasbenike, humanitarce in druge zanimive goste s področja nekdanje YU.

Serijo dogodkov delno financira MOL – Oddelek za kulturo.

Pogovor z umetnico
VENDI VERNIĆ

Torek, 4. maj (20h)

V okviru spremljevalnega programa razstave Čez črto vabimo na pogovor z umetnico Vendi Vernić. Z mednarodno prepoznavno zagrebško ilustratorko se bo pogovarjal Izar Lunaček.

Pogovor bo potekal v živo prek FB domačije in na Zoomu (https://us02web.zoom.us/j/82266278382…).

Pogovor bo v hrvaškem jeziku; naknadno bo podnaslovljen in objavljen na Vimeo kanalu Divje misli.

O avtorici:
Vendi Vernić (1991) je ilustratorka in vizualna umetnica, ki živi in ustvarja v Zagrebu. Je dobitnica mednarodne nagrade za ilustracijo na knjižnem sejmu v Bologni (2018), za svoje delo pa je prejela tudi več drugih nagrad, med njimi nagrado Grigor Vitez za otroško ilustracijo na Hrvaškem (2020) in na Mors festivalu ilustracije v Moskvi (2017). Njeno delo je bilo prikazano na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Seulu, Bologni, Moskvi, Tokiu in Zagrebu. Vendi Vernić je doslej ilustrirala sedem knjig za otroke in mladostnike, kot ilustratorka in oblikovalka pa sodeluje z različnimi založbami in kulturnimi institucijami.

Podaljšujemo razstavo do 28. maja!

VENDI VERNIĆ: ČEZ ČRTO

Razstava originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke

  1. 3.–28. 5. 2021 / Galerija Vodnikove domačije Šiška

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška je na ogled pregledna razstava originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke Vendi Vernić, ki je leta 2018 prejela glavno nagrado na knjižnem sejmu v Bologni.

Razstava predstavlja preko 50 izvirnikov ilustracij iz treh knjižnih izdaj literarnih mojstrov Eugèna Ionesca (Priče 1, 2, 3, 4, Mala zvona, 2020), Daniila Harmsa (Sedam mačaka, Mala zvona, 2019) in Nikolaja Vasiljeviča Gogolja (La nariz / El abrigo, Saposcat, 2019).

Vendi Vernić v svojih ilustracijah v koherentno celoto spaja mnoge tehnike, ob tem pa njena dela na sugestiven način in s preciznimi detajli komunicirajo like, karakterje ter vzdušje. Ilustracije sledijo tradiciji, a hkrati z njo niso obremenjene, jo presegajo ter ubirajo sodobno noto in nosijo samosvoj osebni glas. Delo Vendi Vernić zaznamujejo šarm, humor, teža in svojstvena poetičnost.

– Maša Žmitek, kuratorka

Odpiralni čas galerije:

Torek-petek: 10.00-18.00

Sobota: 10.00-14.00

Informacije: galerija@divjamisel.org

Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Razstavo je podprl MOL—Oddelek za kulturo.

————-

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo