Vodnikova domačija Šiška na daljavo

0
90

Festival Itn.
MENJALNICA POEZIJE
Od ponedeljka, 18. maja, do petka, 22. maja (vedno ob 19h)

Sodelujejo: izbrani udeleženci pesniškega natečaja in uveljavljeni pesniki po njihovem izboru

Moderira: Aljoša Harlamov

V okviru festival Itn. pripravljamo Menjalnico poezije, na kateri si bodo dijaki in dijakinje, študentje in študentke svoje pesmi izmenjali z uveljavljenimi slovenskimi pesniki in pesnicami. Gre za pesniški dialog, ki poudarja brezmejno svobodo in univerzalnost poezije. Ta presega medgeneracijska, estetska in slogovna razlikovanja, celo avtorico ali avtorja, obenem pa gre za performans, ki izpostavlja literarno branje kot način povezovanja med ustvarjalci in občinstvom ter briše meje med njimi.

V petih dneh si bo izmenjalo poezijo pet mladih in pet uveljavljenih pesnikov, med njimi: Špela Setničar in Katja Gorečan, Ema Odra Raščan in Nataša Velikonja, Sandra Erpe in Anja Golob.

Dogodkom lahko prisluhnete na FB profilu festivala Itn.: https://www.facebook.com/intakonaprej/

Producenti: Vodnikova domačija, Mladinska knjiga, Udesin. Sofinancerja: MOL – Urad za mladino in MOL – Oddelek za kulturo.

 

Festival Itn.
PISMA Z VAMI DELIJO
Od nedelje, 17. maja dalje
Člani in članice programskega odbora Itn. so letos pisali pisma! Projekt je zasnovala antropologinja Nika Kovač, pri delu je pisce koordinirala novinarka Deja Crnović, pisma pa je uredila Alenka Veler.

Študenti_ke in dijaki_nje so v pismih odprli pomembna družbena, politična in osebno intimna vprašanja, odgovore pa so iskali pri ljudeh, ki jih imajo za navdih. Pisma so bila že davno napisana, odposlana, prebrana in odgovornjena. Tako je nastalo dvanajst pisem, ki bi morala iziti v času festivala v drugi številki Udesin serijske publikacije Ogledalo. Ker to do sedaj ni bilo mogoče, smo se odločili pisma z vami deliti na spletu. V naslednjih dneh bomo z vami delili nekaj razmislekov, ki so nastali med iskanjem odgovorov.

Pri projektu Pisma so sodelovali člani in članice programskega odbora Itn.: Sara Kastelic, Mark J. Užmah, Tina Jančič, Kristina Krajnc in Aiko Zakrajšek ter policist iz Policijske uprave Kranj, Gregor Zalokar.
Na njihova vprašanja, pomisleke in razmisleke pa so v pismu odgovorili Goran Vojnović, Anja Golob, Andrej Rozman – Roza, Goran Lukić, Mitja Blažič in Ema Paš.

Dopisovanju v obliki prenosov branja v živo (Facebook live) lahko od nedelje, 17. maja, dalje v prisluhnete na FB profilu festivala Itn.: https://www.facebook.com/intakonaprej/

 

“Ti nisi moja predstava o tebi in jaz tvoja predstava o meni.”

– GREGOR ZALOKAR, policist

Na ogled je že pismo, ki ga je napisal in prebral Gregor Zalokar, policist Policijske uprave Kranj, in ga poslal Emi Paš, članici programskega odbora festivala Itn. V pismu spregovori o predsodkih, o soljudeh, o pomenu branja in urejanju sveta z lastnimi besedami. Težko je spregledati aktualnost njegovih besed. Kaj je odpisala Ema? Več v posnetku, ki ga objavljamo danes (ponedeljek) zvečer!

 


Pripovedovalska šola Pripovedovalskega Varieteja
VMESNI ČAS

Sreda, 20. maj in četrtek, 21. maj (obakrat ob 20h)

Pripovedujejo: Mojca Ekart, Nataša Polanec, Sanja Pregl in Katarina Sočan. Posnel: Boštjan Banfi. Mentorica: Ana Duša.

V teh dneh, ko se sezona 2019/20 počasi nagiba v svoje finalne tedne, bi morala biti v Vodnikovi domačiji produkcija prvega letnika Pripovedovalske šole Pripovedovalskega Varieteja. Zaradi znanih razlogov se je delo v prejšnjih dveh mesecih preselilo na net in se prestrukturiralo, s tem pa se je spremenil tudi načrt za zaključno predstavitev. Pripovedovanje v živo smo prestavili na kasnejši čas (junij? september?), ob štetju vmesnega časa pa vam na posluh in v ogled ponujamo posnetke štirih pripovedovanj, posnetih v domačem kavču. Uživajte in se vidimo v živo, takoj ko bo mogoče!

Dve pripovedovanji bosta objavljeni v sredo in dve v četrtek, in sicer na Facebook profilu Vodnikove domačije ter na https://vimeo.com/divjamisel.

Pripovedovalska šola Pripovedovalskega Varieteja poteka vsako leto od oktobra do aprila na Vodnikovi domačiji. Vodi jo pripovedovalka Ana Duša. Za več info pišite na ana.dusa1@gmail.com.

Domače Nedelce #9

LJUBO DOMA, ZGODBE O BIVALIŠČIH, POHIŠTVU IN GOSPODINJSKIH APARATIH

Nedelja, 24. maj (11h)
Knjigo Ljubo doma avtorice Maše Ogrizek in ilustratorke Tanje Komadina lahko beremo kot zbirko kratkih zgodb ali pa listamo kot ilustriran pojmovnik. Sedemletna Pika in njen bratec Kraljevič se morata zaradi mamine nove službe s sončne Primorske preseliti v sivo Ljubljano. K sreči spoznata simpatično Sovico, s pomočjo katere udomačita mesto, novo stanovanje pa spremenita v dom. Zgodbo o njuni selitvi dopolnjujejo zgodbe o zgodovini bivališč, pohištva in gospodinjskih aparatov.

V tokratnih Nedelcah poslušamo zgodbo o hladilniku.

Besedilo: Maša Ogrizek, ilustracija: Tanja Komadina, interpretacija: Miha Arh, animacija ilustracij in video: Miha Arh, Larisa Kazić.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Založništvom tržaškega tiska. Knjigo in zveščič nalog lahko kupite tukaj: http://www.buca.si/index.php?nav1=knjigarna&nav2=izdelek&id=7112

Pridružite se nam v nedeljo ob 11h tukaj: https://vimeo.com/divjamisel.

Osme domače Nedelce, Sploščeni zajec, si lahko ogledate preko https://vimeo.com/419490325.

Nedelce so lahko tudi v času, ko se šolamo in delamo doma, tisti čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Nedelce so lahko pravzaprav vsak dan! Vse dokler se ne bomo spet srečali v živo na Vodnikovi domačiji, bomo ob nedeljah na spletu objavljali vsebine za otroke, povezane s knjigami in vas tako še naprej vabili, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Nedeljski otroški program delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

O afriški literaturi, serija predavanj in pogovorov

OB MEDNARODNEM DNEVU AFRIKE

Ponedeljek, 25. maj (20h)

Grega Ulen in Aleksandra Gačić v pogovoru o Ousmanu Sembènu in knjigi Božje paličice.

 »Senegalski pisatelj in pesnik Ousmane Sembène, ki velja tudi za očeta afriškega filma, v romanu Božje paličice (1960) zanimivo, slikovito in prizadeto pripoveduje o dolgotrajni in slednjič tudi zmagoviti stavki železničarjev na ključnih postajah 1500 kilometrov dolge proge, ki vodi iz Dakarja v Bamako. Poroča o prebujajoči se zavesti in vse krepkejši vzajemnosti senegalskega proletariata, ki je fizično in duhovno še povezan v tradicionalno skupnost, kjer pa občutek pripadnosti delavskemu razredu vse bolj spodriva in nadomešča rasno opredeljenost. Božje paličice se nam pokažejo kot na številne speve razsekana, a notranje čvrsta epopeja o boju za preživetje.«

Grega Ulen je doktorski študent primerjalne književnosti na univerzi Princeton v Združenih državah Amerike.  Raziskovalno se ukvarja z vprašanji dekolonizacije in tretjega sveta ter neuvrščenosti v afriški, arabski in jugoslovanski književnosti.

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.
Sofinancira MOL-Urad za mladino.

 

Ponovno je odprta galerija domačije!

RAZSTAVA ŠTUDENTOV SMERI ILUSTRACIJA UL ALUO

Na ogled do 29. maja (PON–PET, 12h–18h)

12. marca je bilo vse pripravljeno za odprtje razstave, ki je nikoli nismo odprli, smo jo pa po korakih predstavili virtualno.
Ob ponovnem odprtju galerije se vseh 16 sodelujočih avtorjev in avtoric veseli vašega obiska! Pri obisku galerije veljajo posebna pravila za ogled.

Razstavljajo: Toni Buršić, Matija Cipurić, Trina Čuček Meršol, Polona Filiplič, Marina Gabor, Klara Jager, Teja Jalovec, Manca Kovačič, Sofiya Kruglikova, Eva Margon, Lara Mastnak, Maša P. Žmitek, Barbara Pavlič, Eva Rauch, Neža Šivec in Tibor Tekavec.

Kuratorki razstave: doc. Suzana Bricelj in doc. mag. Marija Nabernik.

Na razstavi predstavljamo diplomska in magistrska dela študentov bolonjske študijske smeri Ilustracija na Oddelku za oblikovanje UL ALUO.

Na smeri Ilustracija si prizadevajo področje ilustracije obravnavati celostno, kar se odraža v pestrosti predstavljenih zaključnih nalogah. Te predstavljajo tematike tako s področja domišljijske

kot tudi stvarne ilustracije. Obravnava posameznih področij ilustracije ne pomeni, da se študenti oprimejo in trdno držijo že zapovedanih oblik vizualne naracije. V svojih zaključnih delih delujejo raziskovalno in pri tem preverjajo ter premoščajo meje posameznih disciplin, s tem pa tudi širijo polje delovanja ilustracije ali pa ustvarjajo pogoje za nastanek novih pripovednih oblik.

Predstavljena dela so najvidnejša produkcija zadnjih let. Med njimi so tudi dela, nagrajena z akademijskimi nagradami in univerzitetno Prešernovo nagrado.

Več https://www.facebook.com/events/531416434139982/

Produkcija Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška. Razstavo sofinancira MOL – Urad za mladino.

 

 

V I R T U A L N A  3 D  G A L E R I J A  D O M A Č I J E

-TITO IN TISK. Od ikone do kulta.

Po razstavi, postavljeni v 3D virtualni prostor, se bomo sprehodili od doma, preko vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX. Povezava za vstop: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/843154/tito-in-tisk-od-ikone-do-kulta?fbclid=IwAR1plP0148Ixi2jLYMjnTpJN9p9PxB_qweWOsrMp7KCCPAL6wqkuyWocvdc

– SAMIRA KENTRIĆ: ADNA

Po razstavi, postavljeni v 3D virtualni prostor, se lahko sprehodite od doma, preko vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX, in sicer preko te povezave: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/603799/adna

 

Vodnikova domačija Šiška napovednik