Vse, kar morate vedeti, če ste EMPAT

0
460

“Zopet kuhaš mulo? Si pa res občutljiva in vse jemlješ tako osebno. Moraš imeti tršo kožo! Poglej svojega brata, ki ga takšne malenkosti ne vznemirjajo”. Se tudi vi soočate s takšnimi očitki? Ali tudi vas, hitreje kot ostale, prizadenejo grobe besede. Ali vas žalost in solze mimoidočih neznancev znajo tako prevzeti, da še cel dan premlevate o tem? Morda čutite celo njihovo fizično bolečino? Vas vso to izjemno čustvovanje izčrpa? Vas kraji, kjer se pojavlja množica ljudi, kot so na primer nakupovalni centri, večji dogodki, utrudijo? 

Še nedolgo nazaj so take osebe šteli za mevže, prenežne, preobčutljive, katere so posamezniki hoteli spreobrniti z grobimi prijemi, toda z svojim dejanji so naredili več hudega kot dobrega. Nanesli so jim bolečino in občutek sramu, ker se le-ti niso znali soočati s svojo občutljivostjo in se zato krivili. Šele v zadnjih letih se je začelo govoriti o pojmu empata, o osebah, ki imajo bolj izostrene senzorje, ki doživljajo energije in emocije veliko močneje od ostalih. Tako vzhičenje ob pozitivnih dogodkih kot tudi globoko žalost ob negativnih dogodkih. 

V roke mi je prišla izjemna knjiga Vse, kar morate vedeti, če ste EMPAT, ki jo je napisala ameriška psihiatrinja, empatinja in inuitivna zdravilka dr.med. Judith Orloff, v kateri opisuje senzibilne ljudi in se predano loti vsakega njihovega življenjskega področja – od ljubezenskih odnosov, delovnega mesta, zdravja, starševstva – ter jim hkrati pomaga ostati močen, ne da bi za to žrtvovali svoje sočutje in empatijo. Le kdo bi lahko bolje opisal empata, kot Judith, ki se tudi sama pooseblja s tem pojmom in ki s svojim znanjem in izkušnjami pomaga svojim senzibilnim pacientom spoprijemati se z vsakdanjimi težavami. 

Že kot majhna deklica sem se znala zazreti v brezkrajno nočno nebo, posuto z zvezdami in se spraševati o celotnem obstoju, o tem, kdo smo, o moči vesoljne energije, ob vsem tem pa me je prežemal nenavaden občutek vznesenosti. Z razvito intuicijo, predvsem preko sanj, lahko, ko sem dovolj uglašena sama s seboj, »vidim« tudi tiste »majhne« dogodke, ki se bodo zgodili v bližnji prihodnosti. »Smo sanjači in idealisti. Smo tudi strastni, globoki, ustvarjalni, v stiku s svojimi čustvi, sočutni in vidimo širšo sliko. Smo inuitivni, poduhovljeni in dobro zaznavamo energijo,« trdi Judith.  

Obožujem vodo v vseh oblikah in le-ta je po Judithinem mnenju zelo pomembna, saj nas umirja in tako kot meditacija izpira vso nakopičeno energijo. 

Empati imajo potrebo po preživljanju časa na samem, da se lahko umirijo od senzorične preobremenjenosti – pa najsi bo to hrup ali nastrojen sodelavec – in prefiltrirajo informacije.  

Empati so ljubeči, saj z lahkoto podarijo srce, toda ravno zaradi tega v svoje življenje pogosto pritegnejo  emocionalne vampirje, ki njihovo dobroto in iskrenost izkoristijo. Zdi se, kot da empati na sebi nosijo napis: »Lahko vam pomagam.« Prav zato morajo postaviti jasne meje in se ne razdajati preveč. Judith Orloff v knjigi podaja tudi razne meditacije in konkretne nasvete, kako se zaščititi in naučiti obvladovati svojo senzibilnost. 

Ko boste sprejeli da ste empat, se vam bodo izboljšali odnosi in življenje. Ne boste več pripravljeni poteptati svojih čustev, da bi bilo drugim ljudem prijetno. Kot empat ste del revolucije, ki želi človeštvu povrniti človeškost.  

Ta čudovita knjiga pa ni namenjena le vsem empatom, ki bodo končno dojeli, da je biti empat neizmeren dar,  temveč tudi vsem tistim, ki svoj življenjski prostor delijo z izjemno senzibilnimi osebami, da bi jih lažje razumeli.