Zdravi

0
427

Zadnje leto ni bilo za nikogar nič kaj prijetno. V tem času se še bolj zavedamo pomembnosti krepitve imunskega sistema in s tem tudi zdravja v celoti.  Vemo, da naše telo ni le sklop fizičnih celic, temveč da je celota, ki ga upravljajo tako fizični kot čustveni in kemični dejavniki. Vpliv stresa in misli na naše telo kaže vse večje posledice. Narava se ohranja v ravnovesju, uravnava sama sebe, se obnavlja in čisti. Enako je pri človeškem telesu.

Številni ljudje menijo, da holistična medicina ne temelji na znanosti in pravih raziskavah. Izraz holističen pomeni, da nameravamo ozdraviti celoten sistem namesto posameznih delov, kar pomeni tako um kot telo v celoti v nasprotju s specialistično medicino, ki zdravi en organ ali organski sistem. Holistična medicina torej upošteva duševne, čustvene in družabne dejavnike osebe in ne le njenih bolezenskih znakov. Zato ji pravimo, da je bolj učinkovita in sočutna, saj se ljudje počutijo manj kot bolniki in bolj kot ljudje. Telo je naš komunikator. Ko se pojavi zdravstvena tegoba se moramo vprašati, zakaj je sploh prišlo do težave. Poglobiti se moramo v svojo notranjost.

Že pravo morje raziskav iz dneva v dan potrjuje, kako čustvovanje in misli vplivajo na naše fizično telo bolj kot smo sploh mislili. Poskus z dvema cvetlicama, ki sta bili v fizičnem smislu enako tretirani z vodo, svetlobo, zemljo, temperaturo, toda v miselnem/čustvenem smislu drugače, saj so eni cvetlici vsakodnevno govorili besedo jeze, drugi pa ljubezni in lepote, je kaj kmalu pokazal, da je tista cvetlica, ki je bila obdana z besedami ljubezni, buhtela v svoji lepoti in krepkosti, medtem ko se je druga kaj kmalu posušila ali zgnila. Podoben primer vpliva misli je dokazal japonski znanstvenik dr. Masaru Emoto, ki je na steklenice vode nalepil po eno nalepko čustvenega stanja, kot npr. sovraštvo, ljubezen itd. Vodo je zamrznil in nato z mikroskopom opazoval kristale. Voda z nalepko ljubezni je tvorila sorazmerne, prelepe kristale, medtem ko je voda z besedo sovraštvo tvorila kristale nepravilnih in nepovezanih oblik. Ob tem spoznanju se spomnite, da je človeško telo sestavljeno iz 70% vode. Zaključek je enostaven in povsem jasen. Naše telo je spoj fizičnega in čustvenega segmenta.

Morda ste že kdaj slišali za pojem radikalne remisije, ki pomeni, da rakav bolnik ozdravi kljub zelo majhnim možnostim. Preučevanje radikalne remisije traja že vrsto let, ne glede na raso, vero, spol, poklic, starost in obliko raka. Od devetih dejavnikov, ki jih uporabljajo ljudje z radikalno remisijo, sta samo dva telesna. Drugi so miselni, čustveni in duhovni. Le-ti so: Korenita sprememba prehrane, prevzem nadzora nad svojim življenjem, poslušanje intuicije, uporaba zelišč in prehranskih dopolnil, sproščanje potlačenih čustev, krepitev pozitivnih čustev, sprejemanje družbene podpore, poglabljanje duhovne povezanosti in močni razlogi za življenje.

Knjiga Zdravi, avtorice Kelly Noonan Gores, ki je izšla pri založbi Primus, govori o ponovnem jemanju vajeti zdravja v svoje roke in uresničevanju neverjetne prirojene sposobnosti našega telesa za samozdravljenje.  Kelly Noonan Gores snov za knjigo črpa iz čudovitih umov vodilnih znanstvenikov in duhovnih učiteljev, ki nam zaupajo malo morje tehnik, raziskav in odkritij. Seznanili se boste z zgodbami danes priznanih govorcev z različnimi diagnozami, ki so »čudežno« ozdraveli. Toda ali veste, da se čudež nahaja prav v vsakemu od nas?

 

Obstajata samo dva dneva v letu,

ko ni mogoče storiti ničesar.

Prvemu pravimo včeraj, drugemu pa jutri.

Danes je pravi dan, da ljubimo, verjamemo

in predvsem živimo.

 

-njegova svetost, dalajlama