Zdravilni čaji proti vnetju želodčne sluznice

0
235
Eden od največjih sovražnikov želodca je gastritis ali vnetje želodčne sluznice, ki povzroča bolečino v zgornjem delu trebuha (v žlički), slabost in bruhanje. Pogosto več let ne občutimo posebnih težav. Vsake toliko časa nastopijo občutek sitosti, pomanjkanje teka ter napetost in bolečina v delu trebuha (zlasti po jedi), zaradi kroničnega vnetja pa lahko nastane tudi želodčna razjeda. Težavam se ni mogoče izogniti brez dietne prehrane, pomagajo pa tudi naravna zdravila, ki jih priporočajo naturopati in homeopati. Za vas smo zbrali devet zdravilnih čajev.

1. Zmešajte tri žlice korena pravega kolmeža in srčnika, šest žlic tavžentrože ter dvanajst žlic grenke detelje, pelina in benediktinke. Dve žlici mešanice prelijte z vodo. Pustite stati dve uri, precedite in nato po požirkih pijte trikrat na dan.

2. Pripravite mešanico izdveh žlic korena angelike, janeža in kumine ter treh žlic velikega bedrenca, pravega kolmeža, kamilice, poprove mete in tavžentrože. Za en dan potrebujete tri žlice mešanice, ki jo prelijete z osmimi decilitri vrele vode. Čaj pustite stati tri ure, nato pa nesladkanega pijte večkrat na dan.

3. Najboljša rešitev za krče v želodcu ali trebuhu je čaj iz gosjega petoprstnika (gosja trava). Takoj ko začutite, da se vas lotevajo krči, v toplem mleku kuhajte gosji petoprstnik. Vzemite toliko rastline, kolikor jo lahko primete s tremi prsti. Lahko pa iz nje pripravite tudi oblogo: samo splaknite jo v vodi.

4. Skuhajte si čaj iz rmana – eno žlico rastline prelijte z dvema decilitroma vroče vode. Pustite stati dve uri. Dvakrat na dan spijte po eno skodelico čaja.

5. V enakem razmerju zmešajte kamilico, meliso in baldrijan. Žlico čaja prelijte s tremi decilitri vrele vode in pustite stati eno uro. Počasi, po požirkih, spijte po dve skodelici čaja na dan. Rmanov čaj lahko sladkate z medom.

6. Temeljito zmešajte dve žlici semena kopra, tri žlice hrastove skorje in ognjiča ter štiri žlice angelike, rukole in majarona. Štiri žlice mešanice prelijte z osmimi decilitri vrele vode. Pustite stati tri ure in nato precedite. Počasi, po požirkih, spijte po več skodelic čaja na dan.

7. Proti vneti želodčni sluznici pomaga tudi terapija z evkaliptovim oljem, ki gadobite v lekarnah. Prvi dan na tri do šest ur popijte po pet kapljic olja, zmešanega s toplo vodo. Drugi dan uporabite šest kapljic, tretji dan sedem, četrti dan osem in peti dan devet kapljic. V naslednjih dneh število kapljic zmanjšujte – vsak dan za eno. Če je treba, terapijo ponovite.

8. Vzemite dve žlici janeževega semena, korena ingverja, prave krebuljice, semena koriandra in rukole ter tri žlice semena kopra in šentjanževke. Rastline temeljito premešajte. Tri žlice mešanice prelijte s sedmimi decilitri vrele vode. Čaj naj dve uri stoji v pokriti posodi, nato ga precedite in po želji sladkajte z medom. Počasi, po požirkih, ga pijte trikrat na dan.

9. Zmešajte 10 g navadnega rmana, 10 g pelina, 10 g žajblja, 10 g poprove mete, 10 g listov kopriv, 10 g rabarbare. Iz 20 g mešanice in pol litra vode pripravite čaj in ga pijte trikrat na dan.

Vir: www.viva.si