ZGODOVINA V VITRINAH MESTNE KNJIŽNICE IZOLA

0
201

Vitrine ustvarjalnosti v Mestni knjižnici Izola tokrat pripovedujejo drugačno zgodbo. Do konca meseca januarja bodo namreč dom zelo redkim zgodovinskim predmetom. Na ogled sta jih postavila Janez in Marija Janežič iz Kopra, ljubitelja in zbiratelja starin, ki jih sama kupujeta in se že vrsto let zavzemata za ohranjanje eposa in dediščine. Tokrat sta pripravila razstavo z naslovom Jugoslovanska kraljeva mornarica v Ameriki leta 1944.

Med postavljanjem razstave sta zbiratelja podala zgodbe predmetov in nas postavila v zgodovinski kontekst. V vitrinah trenutno domujejo predmeti iz leta 1944, kompleti redkih oficirskih uniform, jopiči, našitki, radijski vestnik, značke, fotografije, negativi, daljnogledi… Pogled obiskovalcev najprej pritegnejo uniforme. Te sta zbiratelja pridobila tekom let in jih počasi vnašala v svojo zbirko. Za zbiranje le-teh je bilo potrebno veliko potrpežljivosti, saj se jih zelo težko najde in niso po ugodni ceni. Z leti sta jih zbrala več kot deset, tako poletnih kot zimskih in v vitrine postavila večino uniform iz svoje zbirke. Njihov kroj je drugačen od današnjih. So močnejše, kompaktne in šivane ročno. Na našitkih vidimo simbole Slovenije in sidro, ki je označevalo kraljevo mornarico. Največ je takih, ki prikazujejo čin posadke. Tudi razstavljeni daljnogledi so redkost, saj niso bili izdelani v veliki serijski izdelavi.

Večina dokumentov, fotografij in negativov, poleg ladij kraljeve trgovske mornarice, prikazujejo tudi srečanja in predavanja v Torontu, kjer se je jugoslovanska kraljeva mornarica odločala za vstop v partizansko vojsko. Vsem fotografijam je skupno to, da so bile last in delo telegrafista in založnika splošne plovbe Dušana Ivančiča, ki je v tistih časih izdajal brošure, propagandne mesečnike, glasilo Preporod in se je poleg tega zelo zavzemal za vstop kraljeve mornarice v partizansko vojsko, o čemer je pisal tudi v svojih publikacijah. Brošuro je prebirala tudi jugoslovanska posadka, saj so jo tiskali v tiskarni na ladji, in izseljenci v Kanadi. Serijo svojih propagandnih mesečnikov Preporod, je Dušan Ivančič podaril Piranskemu pomorskemu muzeju Sergej Mašera. Njegove osebne stvari sta Janežiča dobila od njegove družine. Na ogled sta postavila tudi dokument, ki priča o vstopu kraljeve trgovske mornarice v partizansko vojsko leta 1944.
Dušan Ivančič je v fotografski objektiv ujel tudi Louisa (Lojzeta) Adamiča, slovensko-ameriškega pisatelja, prevajalca, politika, in predsednika ustanovljenega Združenega odbora južnoslovanskih Američanov junija 1943, ki je med 2. svetovno vojno dejavno podpiral NOB in Jugoslavijo. Med razstavljenimi dokumenti najdemo tudi predmet, na katerega sta zbiratelja zelo ponosna t.j. Titovo pismo zahvale Louisu Adamiču za povezovanje, pobude in zavzemanje, da bi kraljeva mornarica vstopila v partizane.

Če razstave še niste uspeli obiskati, vas vabimo, da si jo ogledate do konca januarja 2022 od ponedeljka do petka od 9:00 do 18:30 in ob sobotah od 8:00 do 13:00. Odpeljala vas bo nazaj v čas in delila z vami svoj epos.

Napisala: Erika Gregorič