Zvezdana Majhen: Ni ga čez šport, Pivec, 2021

0
259

Med brskanjem po knjižnim policah nama je s hčerko padla v oči slikanica dveh cenjenih, uveljavljenih in zanimivih ustvarjalk: Zvezdane Majhen in Urške Stropnik Šonc.

Pritegnil naju je že naslov: Ni ga čez šport: uganke o športnih disciplinah, prav tako izvirne ilustracije.

Pesnici Zvezdani Majhen je tudi tokrat uspelo ustvariti čudovito poetično delo (v obliki ugank), ki ga še dodatno obogatijo izvirne ilustracije Urške Stropnik Šonc. Za izid knjižne novitete je poskrbela Založba Pivec.

Slikanica vsebuje dvainpetdeset športnih disciplin (ugank o njih). Vključene so vse vrste športov: igre z žogo, atletika, konjeništvo, zimski, vodni, borilni športi, pohodništvo, alpinizem.

Vse uganke so oštevilčene. Na koncu knjige so rešitve ugank. Serija ugank tvori tudi posebno disciplino – MOŽGANČKANJE. To je triinpetdeseta uganka.

Miselna telovadba in športne discipline se odlično povezujejo. Slikanica je primerna za otroke in odrasle. Ne bi smela manjkati na domači knjižni polici.

Urška Stropnik Šonc mi je zaupala, kako se je lotila ilustriranja knjige Zvezdane Majhen: Ni ga čez šport:

“Pesnica Zvezdana Majhen je zbirko ugank Ni ga čez šport napisala že nekaj časa nazaj. Skrbno jih je razporedila in se poglobila v predstavljene športe. Posvetovala se je s profesionalnimi športniki, trenerji in pedagogi.

Ko so po več letih prišle uganke do Založbe Pivec, me je urednica Zala povabila k sodelovanju. Menim, da sta za moj izbor bila pristna dva kriterija. Eden je, da v tandemu z Zvezdano Majhen delam že dolgo.

Glede ustvarjanje sva res sorodni duši. Drugi kriterij je ta, da sem sama športnica, sploh tekačica. Sem človek, ki je ves čas v gibanju.

Ko je zbirka ugank tako pristala na moji pisalni mizi, se je delo začelo.

Pesnica je že v rokopisu uganke porazdelila po sklopih: zimski športi, atletika, morje, bazen…

Zvezdana Majhen je vselej odprta in ilustratorju dopušča tudi kakšne menjave… Tokrat za kaj takega ni bilo nobene potrebe.

V mojih delih nastopajo različni junaki. Tisti, ki berejo knjige z mojimi ilustracijami vedo, da prednjačijo živalski liki.

Prav zato sem se tega ilustratorskega izziva lotila še s toliko večjo zagnanostjo, skrbnostjo in veseljem.

Prve so me nagovorile tekaške uganke (kros, maraton), saj je to moje domače področje.

Ko je bila ta dvojna stran postavljena, je delo steklo.

Ob ilustriranju te slikanice sem se sama naučila veliko stvari. Občudujem Zvezdano Majhen, ki je uganke (športe) res odlično izbrala.

Knjiga je namenjena mlajšim otrokom, a brez zadržkov napišem, da se tudi večji otroci in odrasli lahko ob branju naučijo marsikaj novega.”