15 let Ventilatorja besed – Vladimira Rejc

0
154

Kar pomnim, sem bila obkrožena s knjigami. Zelo rada sem se potopila v pravljični svet in se prepuščala svoji domišljiji. Odraščala sem v družinskem okolju, kjer so starši spodbujali branje, pripovedovanje;  zlasti mama, slavistika, mentorica bralne značke in velika ljubiteljica literature. Tudi oče mi je kot deklici veliko bral in pripovedoval. Oba z mlajšim bratom sva rada uprizarjala pravljične junake, deklamirala, pela.

Ravno mama me je v osnovni šoli spodbujala k branju in pisanju, kasneje pri moji poklicni in ustvarjalni poti.

Javnosti sem se prvič predstavila na Radiu Slovenija v literarnih nokturnih, ko sem bila stara osemnajst let. Vzporedno sem se pričela ukvarjati tudi s publicističnim delom, katerega rezultat je bilo soavtorstvo zbornika Pogovori o drogah. Sledil je pesniški prvenec Žepno ogledalce, ki je bil nominiran za nagrado prvenec. Pri Mladinski knjigi je izšla pesniška zbirka Razgaljena bližina. Pri tej knjigi se mi je porodila ideja in sem skupaj z ustvarjalkami zasnovala večplastni umetniški projekt: Poezija, slika, kip, glasba.

V slovenskem revijalnem tisku sem nekaj let objavljala prispevke s področja kulture, s posebnim poudarkom na predstavitvi mladih avtorjev in njihovih del.

Pri tem se mi je porodila ideja o predstavitvi predstavnikov izbrane sodobne slovenske literature in nastala je knjiga Čarovnija pisanja – portreti slovenskih književnikov.

Razveselila sem se izida pesniške zbirke Potovanje nemih obrazov, ki je bila prevedena v angleški, nemški in španski jezik.

Ko se je rodila moja hčerka, sem bila ponosna na svojo novo knjigo pesmi Zdrobljene misli, ki sem jo posvetila ravno njej.

Vedno sem si želela imeti svojo spletno revijo. Uresničila se mi je ta velika želja.

Ustanovila sem Zavod za kulturno in publicistično ustvarjalnost Vladimira Rejc, preko katerega poteka tudi spletna revija Ventilator besed; revija za kulturo, vzgojo in izobraževanje,ki je vpisana v razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo.

Revija izhaja vsak dan v obliki člankov, literarnih portretov, intervjujev, poezije, proze, aktualnih dogodkov

Zelo prijetno mi je sodelovati z Dunjo, ki je še posebej odlična v vodenju nagradnih literarnih natečajev in literarnih nagradnih igrah ter razporeditvi in objavi člankov.

Prav tako z mojo hčerko Ireno Ido Katarino, ki jo bralke in bralci Ventilatorja besed poznajo po njenih člankih, poeziji, samostojnih rubrikah in avtorskih fotografijah.

Tudi drug krog sodelavcev je prijeten:  Maja Drolec, odlična prozaistka; Sonja Votolen, pesnica in pisateljica; Mira Sušić, pesnica in pisateljica.

Letos me obdajajo tri PETNAJSTICE. Rojena sem 15. v mesecu. Ventilator besed praznuje 15 let. Moja hčerka praznuje 15 let.

Hvaležna sem svoji družini, ki podpira mojo ustvarjalnost.