Adrijana Marc, fizioterapevtka in vaditeljica pilatesa

0
495

Zrasla sem na podeželju, kjer je bilo veliko priložnosti za razne športne aktivnosti, malo možnosti pa za organizirano vadbo in organiziran trening kake športne panoge. Tako da v mladosti nisem nikoli posebej trenirala nobenega športa. Počasi pa sem se, na začetku študija, začela ukvarjati s kolesarjenjem. S kolesom sem najprej potovala po celotni hrvaški obali, nato pa v naslednjih letih prevozila s kolesom Sicilijo, Sardinijo, Dolomite, Korziko. Narava me privlači in tako se zelo rada odpravim proti koncu poletja in na jesen tudi v hribe. Zadnja leta sem pa začela tudi teči. Še kot študentka fizioterapije sem se začela ukvarjati z aerobiko in vodila vadbo v centru za hujšanje. Po nekaj letih dela in vsakodnevni rutini sem čutila, da potrebujem nove ideje. To sem omenila eni izmed prijateljic, ki mi je povedala, da je nekje zasledila podatke o vadbi pilates. Obe sva se odločili, da morava dobiti čimveč informacij o pilatesu. Tako sva prišli do Katje Zupan v Kranju, ki je takrat pričenjala z izobraževanji za pilates mat inštruktorja v Kranju. Seveda sva se obe takoj prijavili. To je bilo šele drugo izobraževanje v Sloveniji in tudi prepoznavnost in pojavnost vadbe sta bili pri nas šele v zametkih. Koncept in sama vadba sta me takoj navdušila in tako se je po opravljenem tečaju in izpitu začela moja kariera pilates inštruktorja. Na začetku sem porabila veliko energije, da sem pridobila vadeče, potem pa se je prepoznavnost vadbe večala in vsako leto smo dobili več zvestih privržencev. Seveda sem se potem še naprej izobraževala, saj je poleg osnovne pilates vadbe na blazinah še cel kup raznih pripomočkov, ki jih vneseš v vadbo. Tako pri pilatesu v osnovi uporabljamo tako imenovane pilates žogice, poleg teh pa izvajamo pilates tudi na velikih žogah, z elastičnimi pa tudi neelastičnimi trakovi. Uporablja se tudi valj, pilates obroč, male težke žogice. Poznamo pa tudi tako imenovano Flow tehniko pilatesa, ki je že malo podobna aerobiki. Pilates lahko združimo tudi z jogo in ta tehnika se imenuje jogalates.

 

Začetnik pilatesa je Joseph Pilates, rojen leta 1880 v Nemčiji. Preučil je številne oblike vadb od joge, gimnastike in iz tega razvil to svojevrstno vadbo. Do danes se je prvotna oblika pilatesa že precej preoblikovala in razvila v različne veje ter za različne namene, toda ohranila je osnovno idejo Josepha Pilatesa, da je s tovrstno aktivnostjo mogoče pozdraviti poškodovano in okrepiti zdravo telo.

Je celostna vadba, ki nosi poudarek na pravilni, naravni, zdravi telesni drži ter bolj poudarjenem samozavedanju.

Podlaga vseh vaj je osredotočenje na naš mišični steznik, ki zajema mišice spodnjega dela trupa, torej medenične, trebušne in hrbtne. Vse vaje se izvajajo počasi in tekoče, z upoštevanjem pravilnega tako imenovanega pilates dihanja.

Kot tak odlično dopolnjuje vrhunske športe, zato je že dolgo dopolnilo plesu, baletu, gimnastiki in jogi. Danes so se razvile že tudi specializirane oblike pilatesa, kot so pilates za golfiste, tenisače, plavalce, jahače pa tudi drsalce in smučarje.

 

Osnovni princip pilatesa je dihanje. Pilates dihanje temelji na tem, da izdihnemo ob naporu, izvedbi vaje, predvsem pa, da dihamo redno, enakomerno in sproščeno. Glavni namen pilatesa je oblikovati krepak trup, ki predstavlja izvor moči celega telesa. To nam zagotavlja pravilen položaj hrbtenice ter odpravi in zmanjša možnost nastanka bolečin.

Pilates vadba je tako na nek način preventivni ukrep proti poškodbam ter način celovite izgradnje telesa, ki omogoča usklajeno gibanje ter njegovo optimalno delovanje. Zato je priporočljiv prav za vse, ne le za vrhunske in rekreativne športnike, temveč za ljudi vseh vrst in generacij, otroke, nosečnice in ženske po porodu.

 

Za ti zadnji dve skupini se še posebej priporoča pilates zaradi posebnosti same vadbe. Za nosečnice se priporoča že zato, ker pilates izvajamo na tleh, kar zmanjša možnost nevarnosti poškodb. S pilatesom preventivno delamo proti problemom, ki se pojavijo v nosečnosti, kot so bolečine v hrbtenici. Za nosečnice pa je koristno tudi, da med vadbo krepijo mišice medeničnega dna, učijo se tehnike dihanja … Poleg tega je primeren tudi za po porodu. Pri pilatesu ciljamo ravno na tiste mišične skupine, ki so po porodu najbolj šibke, to so mišice medeničnega dna, trebušne mišice.

 

Pilates je bil v začetku osnovan kot individualni trening za plesalce, pa tudi kot oblika rehabilitacije plesalcev, baletnikov. Zato je Josep Pilates uporabljal napravo, ki jo je sam razvil in je temeljila na principu vzmeti, imenoval jo je reformer. Popularnost reformerja se počasi širi tudi v Slovenjo, čeprav je še vedno v svetu in tudi Slovenji najpopularnejša oblika trening pilatesa v skupini. Naprava reformer se tako večinoma uporablja za individualno vadbo pilatesa. Trening na reformerju pa se priporoča po osvojenih osnovah pilatesa na blazini.

Prednosti individualne pilates vadbe pred skupinsko so seveda velike, saj se nam na individualni uri inštruktor veliko bolj posveti in lahko tako hitreje osvojimo koncept. Seveda pa imamo tudi veliko večje zagotovilo, da vaje pravilno, varneje izvajamo. Tudi sam napredek pri vadbi je veliko hitrejši in rezultati so vidnejši.