Advent v Splitu

0
288

Pravijo, da je december kot petek v tednu. Prav vsak dan diši po zabavi, vendar tokrat so pohiteli in pričeli s praznovanjem celo pred dnevom mrtvih, kar je zmotilo prebivalce Splita.  Znani nakupovalni center se je odločil, da bo postavil božično drevesce z Mickey Mousom in njegovo druščino že konec oktobra in tako odprl vrata božičnemu nakupovanju z obveznim „vlečenjem“ maestro kartice, ki vas lahko popelje v pravljični Disneyland. Tudi jaz bi kot Severina svojega malčka presenetila s pariškim Disneylandom in veselo z nadeto mašno Minnie Mousa v laseh pohajkovala po najsrečnejšem mestu na svetu.

Zdi se običajno jutro, dokler se ne usedem v avto in prižgem radio. Driving home for Christmas inIt’s the most wonderful time of the year. Sumljivo dvignem pogled proti Mosorju. Snega ni. Pogledam še  na mobitel. 1.12.2014. Dan boja proti AIDSU in uradna otvoritev eksplozije božičnih pesmi na radijskih postajah. Po venčku božičnih se oglasi radijska voditeljica, ki z grenko posmehljivim priokusom komentira slovenskega predsednika  oziroma bolje rečeno njegov najnovejši koledar za leto 2015. V pozi mesarja, pa nato frizerja, avtomehanika, zbiralca steklenic… .Drugi komentirajo, da mu je Putin, ki jaha konja brez majice, s puško okoli ramena, verjetno vzor, le da je Putin originalnejši. Pogledam koledar in moram priznati, da mi je poza jahalca všeč. Zasanjan in nežen. Ljubeč!  Že vidim, kako bo del nežnejšega spola v letu 2015 častno namenil Pahorju svoj prostor v kuhinji tik poleg pečice.

Nedavno ločena hrvaška kolumnistka in scenaristka Jelena Veljača opisuje idealen Božič, in sicer kako z bodočimi otroci pripravi toplo mleko in piškote za Božička,  ki jih skupaj odnesejo na teraso, tako da se bo lahko Božiček, ko bo ponoči prinesel darila, tudi okrepčal. Otroci zaspijo, ona pa skupaj s partnerjem ob kozarcu rdečega vina in ob gorečem kaminu zavija darila. Scenarij je pripravljen, toda zaveda se, da zaradi svoje izjemne sposobnosti razvijanja domišljije in opisovanja podrobnosti, to verjetno ne bo čisto tako.

Splitska riva je z novoletnimi hiškami zopet oživela, kar pa gre v nos lokalnim gostincem, ki se pritožujejo nad njihovim predolgim delovnim časom, češ da jim poberejo vse goste. Neki hrvaški pregovor pravi, da dokler nekomu ne bo šlo slabo, drugemu ne bo moglo iti bolje. In dobro gre tistim, ki so pridobili koncesijo za božično hiško na rivi. Gneče ljudi, ki prihajajo celo iz drugih krajev Hrvaške, živa glasba, klobase, miške, uštipki, kuhano vino, veselo prepevanje, zabava, ples. Runde se vrtijo, blagajne polnijo. In to tik ob morju, ob prijetni temperaturi.  Na drugi  strani pa lokalni gostinci praznih šankov, stolov in miz, ki komaj čakajo, da se prazniki zaključijo.  Ostaja jim še druga možnost, da začnejo kot indijanska plemena klicati dež, da bi izpraznili rivo in tako goste pripeljali k sebi, saj dokler bo vreme lepo, bodo hiške nabito polne. Toda mene je bolj impresionirala atmosfera na »pijaci«, na trgu samega mestnega jedra. Dva para poznih srednjih let plešeta tik ob božičnem drevescu na hite iz 70-ih in 80-ih let  ter s svojimi takti in energijo spontano pritegneta še več ljudi, ki se zadržujejo v njihovi bližini in nehote začnejo zibati z boki. Ko jih gledam, se počutim zaljubljeno. Oddajajo neverjetno toplino. Prenašajo romanticizem, kot ga opisuje Jelena Veljača. Njihova energija je nalezljiva.  Nalezljiva celo za veliko mlajšo populacijo od njih. Morda v njih vidijo to, kar želijo tudi sami. Spoznati sorodno dušo. Občutiti pravo ljubezen v različnih oblikah in odnosih. Ker le-to šteje. Ljubezen. Ker to nas poganja naprej.

In tako naj bo Novo leto! Naj bo veliko ljubezni! Naj se srca odprejo! Naj se zaprejo stare zgodbe in odprejo nove. Tiste, ki so vredne vašega srca. Srečno!