Andreja Kralj: Intervju z Luko Elsnerjem, ki je med drugim tudi avtor knjige Železna volja

0
285

»Poklicna kariera nogometaša je kratka in treba je izkoristiti vse priložnosti, ki se ti ponudijo,« pravi eden najuspešnejših slovenskih nogometašev, 28-letni Luka Elsner. Iz francoskega Cagnesa se je Ljubljančan vrnil v slovenske Domžale. Po šestih letih se je podal izven meja – v avstrijski Kärnten in nedavno na Arabski polotok, v Bahrajn.

 

Po vseh nizih svojih uspehov si je Luka upal iti še korak dlje. Vse svoje izkušnje, poglede na nogomet in teorije o njem ter na vse, kar je z nogometom povezano, je strnil v knjigi Železna volja, katere izid je pred vrati. Avtor nam je zaupal svojo plat razumevanja nogometa in nekaj utrinkov ob pisanju knjige.

 

1. Kaj ti pomeni knjiga – v simbolnem smislu? Jo razumeš kot nagrado oziroma trofejo za vse dosedanje dosežke ali ti predstavlja začetek nečesa novega? Morda celo oboje?

 

Knjigo se lahko razume kot uvod v posredovanje mojih izkušenj in znanja mlajšim. Ne predstavlja mi nikakršne nagrade niti si tega ne želim, ker knjiga enostavno ne govori o meni. Le v zaključku knjige boste izvedeli del moje osebne zgodbe. Z drugimi sem samo želel deliti to, kar sem tako ali tako naredil zase – zbiranje informacij in poslušanje nasvetov starejših igralcev ter trenerjev.

2. V veliko oporo, tako pri nogometu kot pri nastajanju knjige, ti je bila družina, duhovna moč. Kaj pa tisti športniki, ki te opore nimajo, ki jim družina ne stoji ob strani? Kje oziroma kako priti do te moči, motivacije za nadaljevanje, vztrajanje (npr. pri nogometu)?

Prav zato je knjiga napisana. Če okoli sebe nimate opore, to še ne pomeni, da ste izgubljeni. Nasprotno, veliko športnikov je prav iz težkih situacij izvleklo energijo za vzpon na vrh. Vedeli so, za kaj garajo, želeli so se maščevati življenju … Za to pa sta potrebni predvsem samozavest in odločnost.

3. Se spomniš občutkov pri nastajanju knjige? Kakšni so bili? In kakšni so sedaj, ko je knjiga "zunaj"?

Moj občutek ob pisanju knjige je bil občutek zadovoljstva, saj sem svoje misli, ki sem jih zbiral dolgo časa, napisal na papir. Med pisanjem mi nikoli ni zmanjkalo gradiva, saj sem imel v mislih konkretne teme, ki sem jih želel v knjigi predstaviti in obdelati. Intervjuji z našimi znanimi nogometaši, ki so umeščeni med poglavja, pa so bili neka spontana zamisel in pika na i situaciji, ki se je dogajala okrog svetovnega prvenstva.

Občutki ob izdaji knjige so seveda dobri, še bolje bo, ko bom vedel, da je bil namen te knjige izpolnjen: pomagati mladim, da jim v športu uspe.