BEREMO Z MANCO KOŠIR

0
137

William Styron: Vidna tema

Vojne pa ne divjajo samo med ljudmi, temveč tudi v ljudeh. Ena čedalje pogostejših, ki v zahodnem svetu in tudi v Sloveniji skokovito narašča, je depresija. O njej je na moč prepričljivo pisala Renata Ažman v knjigi Depra, v kateri je opisala trpljenje zaradi bolezni bipolarna motnja (včasih smo ji rekli manična depresija). Pred kratkim je pri Mladinski knjigi (2010) izšla izpoved o depresiji – esej znanega ameriškega pisatelja Willisamsa Styrona (1925 – 2006), ki v mojstrskem literarnem slogu odkritosrčno pripoveduje o svoji potopitvi v temine depresije in samomorilnih težnjah, ki so se zaradi hudega trpljenja čedalje glasneje oglašale. Ko je bil na robu smrti in je »občutil piš norosti«, je prosil, naj ga odpeljejo v psihiatrično bolnišnico. To ga je rešilo.

 

»Depresija je ozdravljiva in samomor je mogoče preprečiti,« spodbuja v spremni besedi dr. Vesna Švab, specialistka psihiatrije in soustanoviteljica društva ŠENT, slovenskega združenja za duševno zdravje. Pravi, da je pisatelj W. Styron s svojim pričevanjem predal bolnikom in strokovnjakom pomembna sporočila. Kajti »Styron pripoveduje o vseh pomembnih oporah pri premagovanju bolezni. To so družinska podpora, ki se kaže kot strpno in vztrajno sočutje ter bližina, samopomoč, torej črpanje iz izkušenj drugih ljudi, ki so depresijo premagali in obvladali, ter strokovna pomoč.« Zdravnica z dolgoletno prakso je prepričana, da je »izobraževanje dokazano uspešen način preprečevanja samomora,« zato so knjige, kakršna je Depra Renate Ažman in Vidna tema Williama Styrona, izjemnega pomena. Da zmoremo prepoznati svojo lastno bolezen in prizadetost. Da zmoremo upati: če jo je obvladala ona, če jo je premagal on, potem bom zmogla in bom mogel tudi jaz.

 

Za družbo ima pisanje o depresijah dodaten smisel: detabuizira duševne bolezni, ki so bolezni kot rak ali sladkorna. In vrača bolnikom njihovo človeško dostojanstvo, zgubljeno zaradi izgube samospoštovanja in samozavesti. »Izguba v svojih raznih pojavnih oblikah je temeljni kamen depresije (…). Znan simptom je izguba samospoštovanja in tudi pri meni je zavedanje samega sebe popolnoma izginilo, tako kot sposobnost, da bi se zanesel nase,« se spominja Styron. Ostal je brez slehernega upanja v okrevanje in vere v odrešitev, kajti bolečina ne popusti in stanje je neznosno ob prepričanju, da ne bo nikakršne utehe. »Brezup je tisti, ki stare duha še bolj kot bolečina,« nam pove človek, ki je videl temo.

 

Vredno je brati knjige o vojnah zunaj in vojnah znotraj. Kot piše Sveto pismo: Resnica nas bo osvobodila. Če si pred njo zatiskamo oči in ušesa, bomo ostali sužnji do konca dni. Le resnica osvobaja, pa naj bo še tako strašna. V svobodi zasije Luč in tja bodimo namenjeni. Srečno pot!